Yleistietovisa #11

1. ”Mikä on kun ei taidot riitä, mikä on kun ei onnistu? ” Kenen/minkä yhtyeen kappaleesta tämä on pätkä?

Correct! Wrong!

Martti Servo ja Napander on vuonna 1997 perustettu suomalainen kevyen musiikin yhtye. Tunnetuimpia kappaleita ovat "Maailman sinisin taivas", "Viikonloppu", "Hitti-litti Litmanen" ja "Ufo tarjosi kaakaon".

2. E=mc2, mutta mikä on ”c” tässä kuuluisassa yhtälössä?

Correct! Wrong!

E=mc² on kuuluisa yhtälö, joka usein yhdistetään Albert Einsteinin erityiseen suhteellisuusteoriaan. Se merkitsee, että energian E ja massan m välillä on yhteys. Kerroin c² on valonnopeuden toinen potenssi eli valonnopeuden neliö.

3. Montako viivaa on nuottiviivastossa?

Correct! Wrong!

Tarvittaessa nuottiviivastoa voidaan jatkaa molempiin suuntiin, ylös ja alas, apuviivoilla.

4. Minä vuonna ilmestyi Hectorin "Lumi teki enkelin eteiseen" -kappale?

Correct! Wrong!

Melankolinen kappale käsittelee 1970-luvun lamaa, yhteiskunnallista murrosta ja maastamuuttoa Suomesta Ruotsiin. Hector sai kappaleeseen inspiraation itäsuomalaisessa lehdessä ilmestyneestä kuolinilmoituksesta ja sen ohessa julkaistusta uutisesta, jossa kerrottiin nuoren ”runoja rustaavan" tytön itsemurhasta.

5. Mikä on Islannin toiseksi suurin kaupunki?

Correct! Wrong!

Kópavogurissa on noin 36 000 asukasta.

6. Mikä on ilmakehän alin kerros?

Correct! Wrong!

Ilmakehä jaetaan lämpötilan perusteella useaan kerrokseen. Niistä alin on keskimäärin 10 kilometrin korkuinen troposfääri, jossa sääilmiöt tapahtuvat. Muita ilmakehän tärkeitä kerroksia ovat esimerkiksi otsonikerros, joka suojaa maapalloa säteilyltä, ja ionosfääri, joka heijastaa radioaaltoja.

7. Missä ilmakehän kerroksessa otsonikerros on?

Correct! Wrong!

Otsonikerros on stratosfäärissä 15–25 kilometrin korkeudessa. Se syntyy kun Auringon säteily hajottaa happimolekyylejä O2 vapaiksi happiatomeiksi O, joista syntyy otsonia O3. Otsoni suojaa Maata haitalliselta ultraviolettisäteilyltä. Sitä on ilmakehässä vain muutama miljoonasosa, ja se on herkkä ihmisen tuottamille aineille kuten freoneille. 1980-luvulla otsonikerroksessa havaittiin ohenemista Etelämantereen yllä.

8. Mitä elokuvaa voidaan pitää Steven Spielbergin läpimurtoelokuvana?

Correct! Wrong!

Steven Allan Spielberg (s. 18. joulukuuta 1946 Cincinnati, Ohio, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja yksi maailman menestyneimmistä elokuvantekijöistä. Hänen tuotoksiaan ovat monet menestyneet elokuvat, kuten Tappajahai, Kadonneen aarteen metsästäjät, Jurassic Park ja seitsemän Oscaria voittanut Schindlerin lista. Oscar-palkinnon hän on voittanut kahdesti ohjaajana (Schindlerin lista, 1993, ja Pelastakaa sotamies Ryan, 1998) ja kerran tuottajana (Schindlerin lista, 1993).

9. Kuinka paljon strutsin muna painaa?

Correct! Wrong!

Strutsin muna painaa 1,3-1,5 kg, joka vastaa 20-25:tä kananmunaa.

10. Mikä sarjakuvahahmo ratsasti Jolly Jumper -nimisellä hevosella?

Correct! Wrong!

Jollya kuvaillaan viisaaksi hevoseksi joka pelaa mm. shakkia ja osaa nuoralla tanssin salat.

Visan loi: Matti R.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa