Yleistietovisa #108

1. Minkä linnun muna on maailman pienin?

Correct! Wrong!

Kimalaiskolibrin muna painaa vain puolisen grammaa, ja se on pienin tunnettu linnunmuna.

2. Lähes yksinomaan missä kimalaiskolibreja esiintyy?

Correct! Wrong!

Nimensä kimalaiskolibri on saanut pienuutensa vuoksi, sillä kokonsa takia ne usein sekoitetaan mehiläiseen tai kimalaisiin. Kimalaiskolibreja esiintyy enimmäkseen Kuubassa.

3. Mikä eläin aiheutti eniten kuolemia Australiassa vuosien 2000-2013 aikana?

Correct! Wrong!

Vuosien 2000 ja 2013 välisenä aikana hevoset olivat aiheuttaneet yhteensä 74 kuolemaa Australiassa. Pistävät hyönteiset aiheuttivat 27 kuolemaa. Hämähäkkeihin ei tosin kuollut kukaan kyseisenä ajanjaksona.

4. Kiangi on eläin, mutta mikä eläin?

Correct! Wrong!

Kiangi on suurin villiaaseista. Se on elinvoimainen laji, joka luokiteltiin aiemmin aasianvilliaasin alalajiksi. Lajia tavataan Tiibetin ylängön ja lähialueiden vuoristoniityillä ja aavikkoarojen keitailla. Se syö niittyheinää, saraa ja suokasveja. Kiangin säkäkorkeus on noin 150 cm.

5. Manila on Filippiinien pääkaupunki, mutta millä saarella se sijaitsee?

Correct! Wrong!

Manila on Filippiinien pääkaupunki. Se sijaitsee Manilanlahden itärannalla Luzonin saarella. Metro Manila koostuu varsinaisen Manilan kaupungin lisäksi 16 muusta kaupungista. Manilan väkiluku vuonna 2015 oli 1 780 148 ja koko metropolialueen 12 877 253.

6. Mihin lintujen lahkoon tukaani kuuluu?

Correct! Wrong!

Tukaanit, aikaisemmin myös pippurinsyöjät (Ramphastidae) ovat Keski- ja Etelä-Amerikan trooppisilla alueilla esiintyvä tikkalintuheimo.

7. Minkä Kanadan osavaltion pääkaupunki on Regina?

Correct! Wrong!

Oikea vastaus on ei minkään. Kanadassa on territorioita ja provinsseja. Regina on Saskatchewanin provinssin pääkaupunki.

8. Mikä muu Kanada on tai oli kuin valtio?

Correct! Wrong!

Kanada oli muinainen intialainen luonnontieteilijä ja filosofi, joka perusti intialaisen filosofian Vaisheshika oppisuunnan. Vuosisata jolloin Kanada eli on epäselvä ja siitä on väitelty pitkään. Hänen kuitenkin arvioidaan eläneen välillä 100-vuosisadalla eaa – 500 vuosisadalla eaa.

9. Missä maassa puhutaan eniten kieliä?

Correct! Wrong!

Papua-Uudessa-Guinean väestö on etnisesti yksi maailman monimuotoisimmista, ja maassa puhutaan yli 850 kotimaista kieltä. Indonesiassa lasketaan olevan 710 elossa olevaa kieltä. Kiinassa on laskettu olevan noin 100-120 kieltä.

10. Missä kaupungissa sijaitsee taidemuseo nimeltä Chappe?

Correct! Wrong!

Chappe on 16.4.2023 avautunut lähinnä nykytaiteeseen keskittyvä museo. Albert de la Chapellen taidesäätiö luovutti valmiin museon Raaseporin kaupungille.

Visan taiteili: Matti R