Yleistietovisa #107

1. Mikä oli maailman ensimmäinen avaruusasema?

Correct! Wrong!

Neuvostoliiton Saljut 1 oli maailman ensimmäinen avaruusasema 1970-luvun alussa. Avaruusasema laukaistiin Proton-kantoraketilla Maata kiertämään huhtikuun 19. päivänä vuonna 1971.

2. Minkä niminen alus toi miehistön maailman ensimmäiselle avaruusasemalle?

Correct! Wrong!

Sojuz-ohjelman Sojuz 10 -lento oli Neuvostoliiton toteuttama maailman ensimmäinen avaruuslento avaruusasemalle. Sen radiokutsu oli ”Гранит”, graniitti.

3. Missä maassa kaupunki nimeltään Breda sijaitsee?

Correct! Wrong!

Breda on kaupunki Pohjois-Brabantissa Alankomaiden eteläosassa lähellä Belgian rajaa. Kaupungissa on 182 000 asukasta. Se sijaitsee Mark- ja Aa-jokien yhtymäkohdassa. Breda on ollut tärkeä linnoituskaupunki Pohjois-Brabantissa. Vuonna 1581 sen valloittivat espanjalaiset, vuonna 1590 taas Morits Oranialainen.

4. Missä maassa kaupunki nimeltään Kutaisi sijaitsee?

Correct! Wrong!

Kutaisi on Georgian kolmanneksi väkirikkain kaupunki ja Imeretin alueen pääkaupunki. Vuodesta 2012 lähtien se on myös Georgian parlamentin ja hallituksen kotipaikka.

5. Sevan on järvi, mutta missä maassa?

Correct! Wrong!

Sevan on Armenian ja Kaukasian alueen suurin järvi. Armenian keskiosassa Geghark'unik'in maakunnassa noin 1 900 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevan järven pinta-ala on 1 266 neliökilometriä.

6. Mikä perhonen on tieteelliseltä nimeltään Papilio machaon?

Correct! Wrong!

Ritariperhonen on apollo- ja ritariperhosten heimoon kuuluva päiväperhoslaji. Se on yksi Suomen suurimmista päiväperhosista. Sen tieteellinen nimi on Papilio machaon.

7. Suomeen Tupperware-tuotteet tulivat 1965, mutta kuka oli maahantuoja?

Correct! Wrong!

Vuodesta 1960 alkaen Elisabeth Rehn toimi perheyritys Renectan konttoripäällikkönä kotiäitiyden ohessa. Samoihin aikoihin hän alkoi ensimmäisenä tuoda tunnettuja Tupperware-muoviastioita Suomeen.

8. Mikä on viimeinen Alfred Hitchcockin ohjaama elokuva?

Correct! Wrong!

Alfred Joseph Hitchcock oli englantilainen elokuvaohjaaja. Hän siirtyi 1939 Hollywoodiin, jossa hän teki useimmat merkittävimmistä elokuvistaan. Hitchcockia pidetään jännityselokuvan mestarina, jonka juonenkuljetus oli taidokasta. Hänen katsottiin olleen aikansa muodikkaimpia ja kokeilunhaluisimpia elokuvantekijöitä.

9. Minkä yrityksen kolme työntekijää perustivat Youtuben?

Correct! Wrong!

Sivuston perusti 14. helmikuuta 2005 kolme PayPalin työntekijää: Chad Hurley, Steve Chen ja Jawed Karim.

10. Mikä on Kirgisian rahayksikkö?

Correct! Wrong!

Kirgisian som on Kirgisian valuutta. Kirgisiassa on käytössä setelit 20–5000 somia ja vuodesta 2008 alkaen kolikot 10 ja 50 tiyiniä ja 1, 3, 5 ja 10 somia. 50 somin setelissä käytetään C. G. E. Mannerheimin ottamaa valokuvaa Kurmanžan Datkasta.

Yleistietovisa #107
Huhhuh
Takaisin koulunpenkille!
Vielä vähän parannettavaa
Olet ok
Olet huippu
Olet varsinainen kävelevä tietokirja

Share your Results:

Visan tekaisi: Matti R