Yleistietovisa #106

1. Kenen kirjoittama teos on Peikkoja ja ihmisiä?

Correct! Wrong!

Peikkoja ja ihmisiä on Selma Lagerlöfin vuosina 1915 ja 1921 ilmestynyt kaksiosainen lastenkirja. Teoksen ensimmäinen osa on ilmestynyt suomeksi 1915, ja sen on suomentanut Helmi Krohn. Ensimmäinen osa on ilmestynyt uudistettuna suomennoksena 1952 Koottujen teosten 7. osassa.

2. Missä Herraskosken kanava sijaitsee?

Correct! Wrong!

Herraskosken kanava sijaitsee Virroilla ja yhdistää Vaskiveden ja Toisveden järvet. Reitti kanavalle kulkee etelästä Vaskiveden puolelta Keiturinsalmen kautta. Kanava muodostaa Näsijärven reitin yhdessä Muroleen kanavan kanssa. Kanava rakennettiin vuosina 1903–1907, ja se on pituudeltaan 825 metriä.

3. Minkä kaupungin vanha nimi on Angora?

Correct! Wrong!

Ankara on Turkin pääkaupunki ja maan toiseksi suurin kaupunki Istanbulin jälkeen. Se tunnettiin ennen nimellä Angora.

4. Mikä eläin on härkägemssi?

Correct! Wrong!

Härkägemssi eli takini, myös takin tai taki, on Himalajalla elävä vuohieläin ja Budorcas-suvun ainoa edustaja. Länsimaiset eläintieteilijät löysivät lajin vasta vuonna 1910. Nykyään se on Bhutanin kansalliseläin.

5. Minä vuonna kesäaika otettiin käyttöön Suomessa?

Correct! Wrong!

Nykyinen kellojen siirtely alkoi vuonna 1981, kun kesäaika otettiin jokavuotiseen käyttöön. Euroopan yhtenäinen käytäntö kellojen siirtoon tuli voimaan vuonna 1996.

6. Mikä on sardana?

Correct! Wrong!

Sardana on espanjalainen tanssi, joka on Katalonian ja Baleaarien musiikkiperinnettä. Sardana on luonteeltaan uskonnollisaatelinen, ja sen juuret ovat luultavasti Antiikin Kreikassa.

7. Missä Cerro Chirripó sijaitsee?

Correct! Wrong!

Cerro Chirripó on Costa Rican korkein vuori. Sen korkeus on 3 820 metriä ja se sijaitsee Chirripón kansallispuistossa Cartagon, Limónin ja San Josén maakuntien rajalla. Vuori on ekologisesti merkittävä ja sen rinteillä kasvaa runsaasti endeemisiä lajeja.

8. Mikä puu on tieteelliseltä nimeltään Betula pendula?

Correct! Wrong!

Rauduskoivu on koivukasveihin kuuluva lehtipuu. Se esiintyy luontaisena laajalla alueella Euraasian pohjoisosissa. Rauduskoivulla on valkoinen tuohi ja sahalaitaiset, kolmionmuotoiset lehdet. Rauduskoivu on yksikotinen ja tuulipölytteinen laji. Se tuottaa runsaasti siemeniä, minkä ansiosta se on pioneerilaji.

9. Mikä on Santa Maria del Fiore?

Correct! Wrong!

Santa Maria del Fiore on Firenzessä sijaitseva katedraali, joka on pääosin rakennettu 1300- ja 1400-luvuilla. Se on viidenneksi suurin kirkkorakennus Euroopassa, sillä sitä suurempia ovat vain Pietarinkirkko Roomassa, St Paulin katedraali Lontoossa, Sevillan katedraali ja Duomo di Milano.

10. Mikä on Walesilaisen bara lawr ruokalajin pääraaka-aine?

Correct! Wrong!

Bara lawr on ruokatuote, joka on valmistettu syötävästä merilevästä, jota kulutetaan pääasiassa Walesissa osana paikallista perinteistä ruokaa. Merilevää löytyy yleisesti Ison-Britannian länsirannikolta ja Irlannin rannikolta, missä se tunnetaan nimellä sleabhac.

Visan tekaisi: Matti R