Yleistietovisa #105

1. Mikä kapina oli vuonna 1922 Kuolajärven ja Savukosken välisellä alueella?

Correct! Wrong!

Läskikapina oli helmikuussa 1922 Kuolajärven ja Savukosken välisellä seudulla tapahtunut tukkityöläisten pienimuotoinen aseellinen kapina, jota johti Neuvosto-Venäjältä tullut suomalaissyntyinen punaupseeri Jahvetti Moilanen. Vallankumousta julistanut Moilanen sai koottua pataljoonan suuruisen joukon, jonka kanssa hän kuitenkin jo muutaman päivän kuluttua vetäytyi, takavarikoituaan sitä ennen muutaman metsätyömaan elintarvikevarastot ja kassat.

2. Boxty on perunapannukakku. Mistä maasta se on kotoisin?

Correct! Wrong!

Boxty on perinteinen irlantilainen perunapannukakku

3. Arrecife on pääkaupunki, mutta minkä?

Correct! Wrong!

Lanzarote on Espanjalle kuuluva saari Atlantin valtamerellä. Se on yksi Kanariansaarista. Lanzaroten pääkaupunki on Arrecife, jossa asuu lähes puolet saaren asukkaista.

4. Missä sijaitsee järvi nimeltä Koitere?

Correct! Wrong!

Koitere on Ilomantsin kunnassa sijaitseva Vuoksen vesistöön kuuluva erämaajärvi. Järven rantoja reunustavat hiekkarannat ja aikoinaan ikimetsät. Rannat on hakattu kahteen kertaan, kun Koitereen vedenpintaa oli tarkoitus nostaa jopa kolme metriä.

5. Minkä urheilulajin joukkue Philadelphia Eagles on?

Correct! Wrong!

Philadelphia Eagles on yhdysvaltalainen NFL:ssa pelaava amerikkalaisen jalkapallon seura. Se pelaa National Football Conferencessa itäisessä divisioonassa. Seuran kotipaikka on Philadelphia Pennsylvanian osavaltiossa ja sen kotikenttä on Lincoln Financial Field.

6. La Danta on maailman suurin pyramidi. Missä se sijaitsee?

Correct! Wrong!

El Mirador on suuri muinaisten mayaintiaanien rakentama kaupunki nykyisessä Guatemalassa. Se on varhaisin ja suurin esiklassisen mayakauden arkeologisista paikoista Mesoamerikassa. Siellä on myös maailman suurin pyramidi La Danta.

7. Minä vuonna Espanja myi Kalifornian Yhdysvalloille?

Correct! Wrong!

Ei Kaliforniaa vaan Floridan vuonna 1819.

8. Mikä tiropita on?

Correct! Wrong!

Tiropita on kreikkalainen filo-taikinasta tehty juustopiiras, jossa on sisällä fetajuustoa tai muuta juustoa. Piirakkaa tehdään eri muotoisina vuoissa sekä esimerkiksi neliöinä ja kolmioina. Tiropita on tyypillinen meze eli pieni alkuruoka tai välipala.

9. Missä sijaitsee vesiputous nimeltä Äkäslinkka?

Correct! Wrong!

Äkäslinkka on pieni kaksihaarainen vesiputous, joka sijaitsee Muoniossa Äkäsjoen latvavesillä. Putous virtaa Äkäsjärven eteläpäässä paikassa, jossa Äkäsjoen vesi puristuu kahden kapean, toisistaan eriytyvän uoman kautta alla olevaan suvantoon. Puhtaasti vesiputouksena Äkäslinkka on melko vaatimaton, johtuen ennen kaikkea putouksen matalasta 1–2 metrin korkeudesta.

10. Mikä sairaus on epideeminen nefropatia?

Correct! Wrong!

Epideeminen nefropatia eli myyräkuume on vaipallisen RNA-viruksen, Puumala-viruksen, aiheuttama infektio, joka voi pahimmillaan aiheuttaa äkillisen munuaisten vajaatoiminnan. Virus tarttuu ihmiseen hengitysteiden kautta metsämyyrän tai hiiren eritteiden aerosolista (virtsa, sylki, ulosteet). Myyräkuume on lapsilla melko harvinainen.

Visan tekaisi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?