Yleistietovisa #103

1. Minkä valtion nimi on sen omalla kielellä Hrvatska?

Correct! Wrong!

Kroatian tasavalta (kroatiaksi Republika Hrvatska) eli Kroatia (kroatiaksi Hrvatska) on valtio Etelä-Euroopassa, Adrianmeren rannalla. Sen ovat valloittaneet vuorotellen niin roomalaiset, venetsialaiset, turkkilaiset kuin Habsburgitkin. Toisen maailmansodan jälkeen se oli yksi Jugoslavian tasavalloista ja itsenäistyi vuonna 1991.

2. Milloin Kroatiassa otettiin käyttöön eurot?

Correct! Wrong!

Kroatia liittyi Euroopan unioniin 1. heinäkuuta 2013 sekä euroon ja Schengen-alueeseen 1. tammikuuta 2023.

3. Minkä maan kuningatar Ulriika Eleonoora oli?

Correct! Wrong!

Ulriika Eleonoora oli Ruotsin kuningatar 1718–1720, ja Kaarle XII:n sisar. Hänen lyhyellä valtakaudellaan Ruotsissa alkoi Vapauden aika, kuninkaan yksinvallan sijasta vähitellen lähes kaikki valta keskitettiin valtiopäiville.

4. Mikä on San Marinon pinta-ala?

Correct! Wrong!

San Marinon tasavalta eli San Marino on Italian ympäröimä kääpiövaltio Apenniinien niemimaalla Etelä-Euroopassa. San Marino on 61 neliökilometrin pinta-alallaan Euroopan kolmanneksi pienin valtio. Sen asukasluku on noin 33 500.

5. Kuinka monta vuotta tänä vuonna tulee kuluneeksi Pähkinäsaaren rauhasta?

Correct! Wrong!

Pähkinäsaaren rauha on Ruotsin alaikäistä kuningas Maunu Eerikinpoikaa ohjanneen holhoojahallituksen ja Novgorodin tasavallan välillä 12. elokuuta 1323 solmittu rauhansopimus. Sopimus sai nimensä solmimispaikastaan, Pähkinälinnan linnoituksesta, joka sijaitsee Laatokan Pähkinäsaaressa Nevajoen niskassa.

6. Missä ja minä vuonna tapahtui Suomen ensimmäinen kouluammuskelu?

Correct! Wrong!

Raumanmeren koulusurmat tapahtuivat Raumanmeren yläasteella Raumalla 25. tammikuuta 1989. Kyseessä on Suomen historian ensimmäinen kouluammuskelu. Tekijä oli 14-vuotias koulupoika, joka ampui kahta koulutoveriaan aseella kesken aamun oppitunnin. Molemmat uhrit olivat poikia ja kuolivat vammoihinsa myöhemmin samana päivänä. Toinen uhreista oli 15-vuotias ja toinen 14-vuotias.

7. Kenen runokokoelma on Hiihtäjän virsiä?

Correct! Wrong!

Hiihtäjän virsiä on Eino Leinon runokokoelma vuodelta 1900. Sitä sävyttää lapsuudenkodin nostalgia. Leino kirjoitti kokoelman runot Berliinin matkallaan vuonna 1898 ja sen ja seuraavan vuoden aikana Suomessa.

8. Millä nimellä punapersepaviaani virallisesti tunnetaan suomen kielellä?

Correct! Wrong!

Vaippapaviaani eli hamadryas eli pyhäpaviaani on kaikkein pohjoisimpana elävä paviaanilaji. Tunnetaan myös kansankielellä punapersepaviaanina.

9. Kuka on Uuden-Seelannin pääministeri?

Correct! Wrong!

Christopher John Hipkins (s. 5. syyskuuta 1978) on uusiseelantilainen työväenpuolueen poliitikko ja Uuden-Seelannin pääministeri. Hipkinsistä tuli 21. tammikuuta 2023 ainoa ehdokas erostaan ilmoittaneen Jacinda Ardernin seuraajaksi työväenpuolueen johtajana. Hänestä tuli näin puolueen johtaja 22. tammikuuta 2023 ja Uuden-Seelannin 41. pääministeri 25. tammikuuta 2023, jolloin hän vannoi virkavalan. Uusi varapääministeri on Carmel Sepuloni.

10. Kuka nimitti Hitlerin Saksan valtakunnankansleriksi vuonna 1933?

Correct! Wrong!

Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg oli saksalainen sotamarsalkka ja poliitikko. Hän nimitti Adolf Hitlerin valtakunnankansleriksi.

Visan teki: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa