Yleistietovisa #101

1. Missä avattiin maailman ensimmäinen metro?

Correct! Wrong!

Maailman ensimmäinen metro avattiin Lontoossa vuonna 1863, ja se oli tuolloin nimeltään ”Metropolitan Railway”.

2. Minä vuonna sarjakuvasankari Tintti debytoi?

Correct! Wrong!

Tintti on sarjakuvataiteilija Hergén luoman Tintin seikkailut -sarjakuvan päähenkilö. Tintti on nuori lehtimies ja matkailija, jonka rinnalla kulkevat uskollinen koira Milou, hänen paras ystävänsä kapteeni Haddock, professori Tuhatkauno, Dupont ja Dupond sekä monet muut hahmot. Tintti on hyvin neuvokas ja monitaitoinen, ja luonteeltaan hän on monin tavoin ihanteellinen. Tintti seikkaili lehtisarjakuvassa ensimmäisen kerran vuonna 1929.

3. Millä nimellä Armas Einar Leopold Lönnbohm paremmin tunnetaan?

Correct! Wrong!

Eino Leino (oikealta nimeltään Armas Einar Leopold Lönnbohm, 6. heinäkuuta 1878 Paltamo – 10. tammikuuta 1926) oli suomalainen kirjailija, lehtimies ja kriitikko. Leinon laaja ja monipuolinen kirjallinen tuotanto sisälsi runoutta, romaaneja, näytelmiä, esseitä ja lehtipakinoita sekä suomennoksia ulkomaisesta kirjallisuudesta. Leino luetaan Suomen merkittävimpiin kirjailijoihin. Sekä hänen lyriikkansa että aaterunonsa ovat vuosikymmenestä toiseen pysyneet laajojen lukijapiirien suosiossa.

4. Gerenukki on eläin, mutta millä nimellä se tunnetaan ”paremmin”?

Correct! Wrong!

Gerenukki eli kirahviantilooppi on Itä-Afrikassa elävä pitkäkaulainen antilooppi. Gerenukki on sukunsa ainoa laji.

5. Mistä kaupunki nimeltä Palanga on tunnettu?

Correct! Wrong!

Palanga on tunnettu pitkästä mahtavasta hiekkarannastaan, jota on sanottu jopa Baltian hienoimmaksi. Liettuan rannikko onkin kuuluisa upeista hiekkarannoistaan joita vastaavia ei muualta Itämeren rannikolta löydy. Palangan hiekkaranta on noin 30 kilometrin pituinen.

6. Milloin musta surma aiheutti suuren epidemian Euroopassa?

Correct! Wrong!

Musta surma oli Eurooppaa ja sen lähiseutuja vuosina 1346–1353 runnellut kulkutauti, jonka arvioidaan tappaneen 30–60 prosenttia Euroopan väestöstä eli 25–50 miljoonaa ihmistä ja saman verran Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

7. Mikä on maailman suurin järvi?

Correct! Wrong!

Maailman suurin järvi on Kaspianmeri – englanniksi Caspian Sea. Järvi, jossa on suolaista vettä, sijaitsee Itä-Euroopassa Euroopan ja Aasian rajalla. Sen rannikkovaltioita ovat Azerbaidžan, Iran, Venäjä, Kazakstan ja Turkmenistan.

8. Mikä on tilavuudeltaan maailman suurin makeavetinen järvi?

Correct! Wrong!

Baikaljärven suurin syvyys on noin 1 642 metriä. Baikal on Aasian toiseksi suurin järvi. Se on tilavuudeltaan maailman suurin makean veden järvi, ja se sisältää yli viidenneksen maailman sulan makean veden yhteismäärästä.

9. Minä vuonna legendaarinen lastenohjelma Pikku Kakkonen esitettiin ensimmäisen kerran?

Correct! Wrong!

Pikku Kakkonen on suomalainen makasiinityyppinen lastenohjelma, jota esitetään Yle TV2 -kanavalla. Ensimmäinen ohjelma lähetettiin 11. tammikuuta 1977. Ensimmäisen ohjelman juonsi Pekka Salo, joka toimi pitkään juontajana ohjelman ensimmäisinä vuosina.

10. Mistä Enver Hoxha tunnetaan?

Correct! Wrong!

Enver Halil Hoxha oli Albanian työn puolueen pääsihteeri ja maan itsevaltainen johtaja toisen maailmansodan lopusta kuolemaansa 1985 saakka. Hän toimi myös Albanian pääministerinä 1944–1954 ja ulkoministerinä 1946–1953.

Visan parissa puuhaili: Matti R