Visiitillä median olohuoneessa

Mediapolis uskoo vahvoihin toimijoihin ja verkoston voimaan

Tampereen Tohlopissa toimii noin kolmenkymmenen media-alan yrityksien ja organisaatioiden keskus Mediapolis, jossa työskentelee ja opiskelee jopa 1000-1100 henkilöä. Suurin ryhmä on tuotantoyhtiöt, sekä niihin liittyvät oheispalvelut. Suurimmat yksittäiset toimijat ovat Yle ja media-alan oppilaitokset.

Nykymuodossaan Mediapolis on ollut vuodesta 2013. Tilojen omistaja Technopolis Oyj saneerasi 70-luvulla rakennetun kiinteistön. Mediapolis uskoo vahvoihin toimijoihin ja verkoston voimaan, kerrotaan yhtiön sivuilla.

Kävimme Nauha Ry:n kanssa mielenkiintoisella opastetulla kierroksella yrityksen tiloissa. Matkaoppaana toimi Aila Havia-Venäläinen, joka on ollut Ylen palveluksessa jo 30 vuotta, oppaana toiminut 4 vuotta. Sitä ennen 21 vuotta markkinoinnissa ja 4 vuotta luovien sisältöjen assistenttina. Opastettuja kierroksia Aila tekee kahdesti viikossa. Karavaani kulki läpi lavaste, kuvaus yms. media-alaan liittyvien erikoisten huoneiden ja hallien läpi. Seinillä on paljon tv-historiaa kuvien muodossa menneistä ohjelmista ja sarjoista yms.

Rekvisiittahuone piti sisällään kaikkea lavasteisiin liittyvää materiaalia. 30-40 luvuilta olevia kirjoja ei näinä päivinä juuri näe, joten huone olisi divarin pitäjän unelma. Seuraavaksi oli aika pistäytyä apteekissa, joka oli todella tyylikäs vanhoine lääkepurnukoineen ja hyllyineen. Miksei enää ole tällaisia?

Pompakauppa vuodelta 1973 oli yksi mielenkiintoisimmista kohteista visiitillä. Vanhan ajan tuotteet näyttivät lähinnä taideteoksilta. Huoneesta huokui ajan patina ja fiilis. Mahtava paikka.

Puvustamossa oli näyttäviä vaatteita joka lähtöön. Myös vanhanajan aseita isoimpiinkin kuvauksiin löytyi riittävästi.

Ja koska olemme joulupukin maassa, täältä löytyi myös kyseisen herran talopaketti. VALTAVAA! Virtuaalistudio oli kauttaaltaan vihreä ja samaa väriä käytetään myös Hollywoodissa 3-D tuotantoon, tiesi Aila kertoa. Seuraavaksi saavuimme valtavan kokoiseen halliin, jossa riippui lampuilta näyttäviä kameroita katon täydeltä. Kaikki suomalaiset ohjelmat tehdään täällä. Sama tila on myös studiokäytössä.

Ohjaamon tiloissa kaikilla on omat tarkasti määritellyt paikat, jossa samaan aikaan työskentelee ohjaaja, kordinaattori ja kuvamikseri.

Lavasteiden ja muun rekvisiitan tekoon oli varattu jälleen hallitilaa, joka lähinnä näytti puuverstaalta. Aila kertoi lavasteiden teon olevan kuin palapelin kokoamista.

Loppuun udeltiin Ailan lempihahmoa lastenohjelmien puolelta ja  Tuttiritari sai täydet pisteet. Kun lapset olivat pieniä, hahmo teki vaikutuksen kun oli niin aidosti ja omalla asialla hölmö, vähän niinkuin Asterix ja Obelix.

Kuvassa oppaamme Aila Havia-Venäläinen

Mielenkiintoista oli käydä katsomassa mistä soosi, joka katsojien silmille lätkäistään, on kotoisin.

Teksti: Arto Toikkanen
Kuvat: Krister Anttila