Vintillä pohdittiin median saloja

Syksyllä Nauhan vintillä oli mielenkiintoinen media- ja verkko-ohjauksen kurssi, jota osallistujat pitivät hyödyllisenä ja uusia näkökulmia avaavana.  Marko, joka veti kurssin, kertoi  mistä sai ajatuksen kurssista ja muutenkin omasta sosiaalisen median käytöstään.

Mistä sait idean kurssiin?

– Alkuperäinen ajatus tuli siitä, että halusin tehdä opiskelujen puitteissa jotain ihan muuta ja uutta, jota
olin aikaisemmin tehnyt. Media-ja verkko-ohjauksen kurssin olisi voinut toteuttaa monella tapaa, mutta
sain lähtökohtiin nähden ehkä vähän hassunkin idean toteuttaa se kokonaan ilman tietokoneen käyttöä. Olen tehnyt vuosikaudet vapaaehtoistyötä Ilveksen mediatiimissä ja sitä kautta nähnyt eri verkkoympäristöjen murrosta läheltä. Näissä asioissa on paljon näkökulmia, joita ei välttämättä tule aina mietittyä. Koin, että niistä olisi hyvä keskustella täälläkin. Isosta hajanaisesta kuvasta lähdettiin liikkeelle ja toivottavasti jollain tapaa ehyt, sekä tarkoituksenmukainen kokonaisuus saatiin aikaan. Kurssilla myös ryhmäläisten osallistumisella oli iso merkitys ja siitä iso kiitos heille.

Oletko itse somen suurkuluttaja?

– Henkilökohtaisella tasolla somen käyttö menee eri sykleissä. Joskus ei kiinnosta tippaakaan ja välillä olen päivittäin aktiivinen. Eri työtehtävien puolesta siellä tulee roikuttua monesta syystä ja usein, joten ehkä sekin osaltaan on laskenut omaa motivaatiota. Ajassa kiinni pysyminen on kuitenkin tärkeää ja sosiaalisen median merkitys siinä tulee tuskin ainakaan vähenemään – halusi sitä tai ei. Senkin takia pyrin pysymään mukana eri sosiaalisissa medioissa.

Laitatko päivityksiä ruoka-annoksista ynnä muusta sellaisesta?

– Joskus olen miettinyt, että kuinkahan yksipuolisen kuvan meikäläisen elämästä saa sosiaalisten medioiden päivitysten perusteella – ei sillä, että se välttämättä vääräkään olisi. Päivittelen yleensä juttuja jäähallista tai metsästä. Ei minun ruoka-annoksilla paljon tykkäyksiä keräillä.

Onko tullut mokia matkalla sosiaalisen median kanssa?

– Hah. Nuorena enemmän ja vähän vähemmän vanhempana. En käytä sosiaalista mediaa henkilökohtaisella tasolla mitenkään laskelmoidusti, vaan enemmän tunnepohjalta. Joskus olisi varmaan jotain voinut jättää laittamattakin, mutta ei mitään kuolemanvakavaa. Sosiaalinen media ei minun mielestä ole esimerkiksi oikea paikka ratkoa henkilökohtaisen elämän ristiriitoja, vaan ne tulisi selvittää kasvotusten. Ei kannata kuitenkaan ottaa asioita liian vakavasti. Somessa mokailee siinä missä muussakin elämässä.

Tuleeko kurssille jatkoa?

– Aika näyttää. Kurssi oli itselle mielenkiintoinen kokemus ja aihetta voi kehitellä lähes loputtomiin. Samalla verkko ja media muuttuu koko ajan ja osa tiedosta vanhenee nopeasti. Itse tuskin aiheesta eroon ajaudun, että eiköhän jotain jossain vaiheessa ja muodossa ole tulossa.

 

Marko meille somekurssin veti

Aamulla se aloitettiin heti

Rauhallinen on hänellä tyyli

Huomasi se jokainen lyyli

Kaikki kurssista kovasti tykkäs

Kun Marko meille kysymyksiä lykkäs

Meille selvis median lukutaito

Tieto voi olla epäaito

Ohjaaja Markosta tulee tietysti hyvä

Tieto ja taito on hänellä syvä

Halutaan me varmasti jatkoo

Ja somen saloja yhdessä ratkoo