Kun lämpimät helteet ja sadekuurot vuorottelevat Suomen suvessa, on lomatekemistä ja kesäpuuhia vaikea suunnitella kovin kauaksi eteenpäin. Ottaisinko tänään ulos sandaalit vai saappaat? Piknik ulkona viltillä vai naapuritalon lounaskahvilassa? Onneksi on ainakin yksi houkutteleva kesäaktiviteetti, jota sää ei koskaan onnistu pilaamaan. Jos ulkona alkaa pisaroida tai kuuma auringonpaahde käy liian tukalaksi, varaa itsellesi mukava paikka kesälukemista varten, sillä apuun rientää Kultturellien kirjallisuuspiiri! Saisiko olla kevyttä ajanvietettä vai painavaa lomalukemista?
Kevyitä välipaloja
Jos kirjat maistuvat pieninä annoksina tai kaipaat vain nopealukuista kirjaa esimerkiksi matkalle tai lyhyeksi hetkeksi pitämään seuraa, kannattaa valita joku näistä lyhyistä, mutta mielenkiintoisista lukuelämyksistä. Tarjolla muun muassa niin pieniä runoja, kuin syvempää pohdiskelua elämästä. Huomaamatta saatat ahmia kerralla vähän enemmänkin.
Veikko Huovinen: Kylän koirat
”Suuri suomalainen humoristi Veikko Huovinen ehti pitkän uransa aikana kirjoittaa tarinoita monista eri näkökulmista. Humoristinen novellikokoelma Kylän koirat katselee maailmaa nelijalkaisten karvaturrien näkökulmasta tutun huovismaiseen tyyliin.”
Herman Hesse: Siddhartha / Arosusi
”Herman Hesse oli saksalainen kirjailija ja runoilija, joka sai 1946 nobelin kirjallisuuden palkinnon. Hänen teoksiensa pääteemat pyörivät ihmisyyden ja ihmisenä olemisen ymmärtämisessä, ja niitä koskettavat filosofiset, psykoanalyyttiset ja etenkin itämaisten uskontojen ajatusmaailmat.
Arosusi käsittelee ihmisen kahta puolta jotka taistelevat keskenään, henkeä ja viettiä. Se vie lukijan muun muassa Maagiseen Teatteriin, jonne pääsy on vain hulluilla. Tarina on osittain omaelämäkerrallinen.
Siddhartha on kertomus brahmaanin pojasta, joka lähtee maailmalle etsimään tarkoitustaan. Aikaa kestävä tarina itsensä etsimisestä. Nopealukuinen ja lyyrinen kertomus saa lukijan itsensäkin pohtimaan, mikä elämässä on loppujen lopuksi tärkeää.”
Roald Dahl: Oswald-eno
”Lastenkirjailijana parhaiten tunnettu Roald Dahl kertoo aikuisten romaanissaan tarinan veijarimaisesta Oswald Corneliuksesta. Karismaattinen pelimies keksii eräänä päivänä loistavan tavan rikastua yksinäisten seurapiirinaisten rahoilla; hän alkaa kaupata mahdollisuutta synnyttää lapsia vaikutusvaltaisten taiteilijoiden ja suurmiesten geeneillä. Hillittömässä seikkailussa tavataan esimerkiksi Albert Einstein ja Pablo Picasso, sekä monia muita merkkihenkilöitä, jotka tulevat huijatuksi aivan uskomattomalla tavalla.”
Ryôkan: Suuri hupsu
“Huoletonta ja laiskaa menoa tarjoaa kiinalainen munkki 1700-luvulta. Hänen runonsa ylistävät yksinkertaisen elämän iloja, ystävien seuraa ja ympäröivää luontoa. Erakkomajassaan hän pohtii myös elämän suurempia eettisiä kysymyksiä, jotka yhä tänä päivänä pohdituttavat ihmisiä ympäri maailmaa.”
Muistelmia eletystä elämästä
Yksi kirjallisuuspiirissä selkeästi yli muiden noussut teema oli elämänkertakirjallisuus sekä kirjailijoiden omakohtaiset muistelmat tai niihin perustuvat kirjat. Kuvaukset keskenään hyvin erilaisista, jopa vaikeista lapsuus- ja nuoruusvuosista sekä aikuiselämän haasteista kiehtovat siis lukijoitamme eniten. Kokeile esimerkiksi jotakin elokuvaksi sovitettua kirjaa ja ota selvää, oletko samaa mieltä.
Augusten Burroughs: Juoksee saksien kanssa
”Uskomattomalta tuntuva tositapahtumiin perustuva nuoren pojan kasvutarina. Kirjasta on tehty myös elokuva.”
Henry David Thoreau: Walden – Elämää metsässä
”1800-luvulla kirjoitettu tositarina miehen elämästä metsässä pienen yhteisön kupeessa. Monikerroksinen teos mm. itsenäisyydestä, omavaraisuudesta, hengellisestä löytöretkestä, luontokuvauksesta ja sosiaalisesta kokeilusta.”
Paul Auster: Talvipäiväkirja
”Muistelmateos Austerin nuoruudesta. Kirja on suora ja rehellinen; Auster paljastaa siinä paljon itsestään ja elämästään.”
Jeannette Walsh: Lasilinna
”Kirja on kertomus köyhästä lapsuudesta boheemissa perheessä ja se perustuu tositapahtumiin kirjailijan elämästä. Kirjasta on tehty elokuva.”
Marko Annala: Värityskirja
”Juuri kahdennetoista studioalbuminsa julkaisseen Mokoma-yhtyeen laulaja Marko Annala julkaisi viime vuonna esikoisromaaninsa Värityskirjan. Värityskirja on Annalan omiin kokemuksiin perustuva romaani, joka kertoo koulukiusatun pojan matkasta suomalaisen metallimusiikin kärkinimiin lukeutuvan yhtyeen laulajaksi. Masennuksestaan Mokoman Elävien kirjoihin levyllä laulanut Annala kuvaa Värityskirjassaan sielukkaasti masennusta. Muusikko-kirjailijan romaanin aihe on rankka, mutta se tarttuu tukevasti myös mustaa kirkkaampiin väreihin ja antaa lukijalleen toivon tunteen.”
Salaperäistä fantasiaa
Yliluonnolliset olennot ja maagiset maailmat kestävät lukemista vaikka ympäri vuoden. Silti ei ole koskaan huono idea jatkaa, tai kenties nyt aloittaa lukuharrastusta fantasiakirjojen parissa. Jos et ole aivan varma millä sammuttaa mystiikanjanosi, kokeile vaikkapa useamman osan sisältävää tarinaa, tai kuvausta kaukaisesta tulevaisuudesta.
Ilkka Auer: Lumen ja jään maa 1: Sysiluohien sukua
”Romaanisarjan ensimmäinen osa aloittaa fantasiaseikkailun jossa nuori Nonna jääkarhuystävänsä Fenriksen kanssa etsii sukujuuriaan kylmässä pohjoisen maassa. Helteillä on mukava piipahtaa kylmiin maisemiin vilvoittelemaan ja seuraamaan matkaa läpi hyisten metsien lohikäärmeiden ja maahisten seurassa. Sarja on neliosainen ja kertoo Nonnan kasvutarinan.”
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja / Kudottujen kujien kaupunki
”Emmi Itäranta on tuore tuulahdus suomalaisten kirjailijoiden kaartissa. Hänen esikoisromaaninsa Teemestarin käsikirja voitti Teoksen järjestämän scifi- ja fantasiaromaanikilpailun ja sai sen kautta kustannussopimuksen. Kirjailija on saanut nopeasti nimeä myös ulkomailla.
Teemestarin käsikirja on kertomus kaukaisesta tulevaisuudesta, jossa vesi on loppumassa maailmasta. Se on arvokkaampaa kuin kulta. Teemestarin manttelin perijä opiskelee vanhaa taitoa ja saa tietää vaarallisen salaisuuden.
Kudottujen kujien kaupunki vie lukijan saarivaltioon, jossa kirjoittaminen, lukeminen, ja unien näkeminen on ehdottomasti kielletty. Seittien Talon Eliana löytää rannalta pahoinpidellyn tytön, joka tulee mullistamaan Elianan ja koko saarivaltion elämän.”
Neil Gaiman: Hämähäkkijumala
”Verraton ja riemastuttava tarina kahdesta velipuolesta, jotka ajautuvat fantastiseen seikkailuun isänsä, keppostelevan hämähäkkijumalan kuoleman myötä. Neil Gaimanin tapa kirjoittaa fantasiaa on ainutlaatuinen ja erilainen. Hän kutoo fantasian ja oikean maailman toisiinsa saumattomasti ja koukuttaa lukijansa tekstiverkkoon josta ei mielellään päästä irti.”
Pitkää kesälukemista
Joskus saattaa olla tarvetta kesäseuralle, jonka kanssa viettää vaikka useampikin lomapäivä. Onneksi näistä vaikuttavista teoksista ei tarvitsekaan aivan heti päästää irti, sillä sivuja riittää vaikka useammalle päivälle, esimerkiksi sadekuurojen tai pitkien matkojen ajaksi. Pakkaa mukaasi kiehtovaa jännitystä tai kokonainen kirjasarja!
Ken Follet: Vuosisatatrilogia
“Billy Williams täyttää vuonna 1911 13 vuotta ja astelee isänsä jalanjäljissä englantilaisen kaivostyöläisen maailmaan. Tästä alkaa pitkän linjan brittikirjailijan Ken Follettin vuosisatatrilogia, joka kuljettaa lukijan värikkäiden vaiheiden jälkeen 2000-luvulle. Kun suuret sortuvat, Maailman talvi ja Ikuisuuden ääri tarjoaa lukijalle lähes 3000 sivua eri sukujen vaiheita historian suurissa muutoksissa. Follett tarjoaa tuttuja ja vähemmän tuttuja historian vaiheita, joihin kirjojen eri maista tulevat päähenkilöt ottavat sukupolvi kerrallaan osaa. Draama, rakkaus ja suuret tunteet värittävät viihdyttävästi 1900-luvun melko väkivaltaista historiaa.”
Wilbur Smith: Kun leijona metsästää
”Historiallinen seikkailuromaani 1800-luvun lopun Etelä-Afrikasta – valkoisista Zulujen ja Pygmien maailmassa. Sodasta, rakkaudesta ja uskollisuudesta kertova romaani käynnistää Wilbur Smithin 13 osaiseksi kasvaneen Courtney-sarjan. Elävää jännittävää luettavaa erilaisesta ja mielenkiintoisesta maailmasta.”
Robert Galbraith: Käen kutsu
”Afganistanin sodan rampauttama veteraani ja yksityisetsivä Cormoran Strike alkaa selvittämään supermallin oletettua itsemurhaa. Hienostunut mysteeri dekkarien ystäville.”
Albrecht Fölsing: Albert Einstein elämäkerta
”Kirja kertoo tarkasti ja syvällisesti Einsteinin elämästä, hänen elämäntyöstään ja ihmissuhteistaan. Kirja perustuu muun muassa aiemmin julkaisemattomiin kirjeisiin ja on kiinnostavaa tietokirjallisuutta parhaimmillaan.”
Matti Rämön matkakirjat
“Pyöräily on edullinen ja hyödyllinen harrastus varsinkin kesäisin. Polkemisessa kehittyy myös nopeasti – vaikka alussa muutama kilometrikin tuntuisi raskaalta, niin pienen harjoittelun jälkeen muutamat kilometrit vaihtuvat suht kevyesti muutamiin kymmeniin. Ylen teksti-tv:n toimittaja Matti Rämö oli lapsena innokas pyöräilijä, mutta harrastus jäi vuosiksi, ennen kuin mies alkoi nelikymppisenä kuntouttamaan itseään vakavasta sairastelusta pyöräilemällä. Retkipyöräily vei miehen mukanaan ja nyt 56-vuotias Rämö onkin polkenut fillarillaan kymmeniätuhansia kilometrejä pitkin maailmaa. Reissuistaan Rämö on kirjoittanut kahdeksan kirjaa, joissa poljetaan mm. jäämerellä, Afrikassa ja Himalajalla. Retkipyöräilijän kynästä tulee kaunista tekstiä, jossa Rämö kertoo rehellisesti pyöräilijän arjesta tien päällä, sivuten samalla retkireittiensä historiaa ja nykypäivää. Rämön kirjoista kaksi löytyy myös äänikirjoina Yle Areenasta.”
Teksti ja kuvat
Eveliina Aholaita
Kultturellien kirjallisuuspiiri
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?