Vilusen kartanon ympäristö antaa pihatöiden tekijöille haastetta varsinkin tällaisina ankarina talvina. Otimme Vilusen ympäristössä ahkerasti hääräävän kolmikon pieneen haastattelutuokioon, ja mukana oli myös ohjaaja Asko Niemimaa. Yhytimme Timin, Jannen ja Petrin juuri hälytystehtävän tiimellyksessä. Tilanteen rauhoituttua kaappasimme tehokolmikon tarkempaan juttutuokioon.
Tekemisen meininkiä
Ensimmäisenä puheenvuoron ottaa Timi, joka työskentelee tällä hetkellä apuohjaajana palkkatuella. Timi hoitaa alueen ulkotöistä kiinteistöpuolen tehtäviin kaikenlaista. Talvella löytyy lumenpudotuksia, kolausta ja muita vuoden ajankohtaan liittyviä tehtäviä, kesällä puolestaan nurmikon leikkuusta kukkien ja nurmialueiden kasteluun sekä kunnostusta, eli tehtäviä laidasta laitaan riittää. Sama kaava toistuu aina vuodenajan mukaan. Kiinteistöpuolen hommista tehdään ne, mihin valtuudet riittää, esimerkiksi entisöintiä ja palosammuttimien tarkastamista. Jos sammuttimessa päivämäärä on ummessa, käydään se vaihtamassa uuteen.
Yleinen työturvallisuus koettiin hyväksi. Noudatetaan niitä normeja, mitkä on annettu. Välillä tosin joutuu hieman soveltamaan maalaisjärjen sallimissa rajoissa. Työvälineistä oltiin sitä mieltä, että asiansa kyllä ajavat, mutta aina parempiakin saisi olla. Työnteko on silloin kivempaa, kun on hyvät työkalut, toteavat tekijät. Välillä tuntuu, että työmiehiä voisi olla enemmänkin. Jos esimerkiksi ollaan keikkahommissa muualla, ei toisaalle välttämättä riitä tarpeeksi miehitystä, Janne aprikoi.
Petri on aloittanut 9 kuukautta sitten, tykännyt työstä ja tuntuu löytäneen oman paikkansa. Janne on ollut hommissa puolitoista vuotta ja omin sanoin toteaa: ”kyllä tämä kotiolot voittaa”. Selkävaivoista kärsivä Janne jatkaa: ”Tämä on sosiaalinen tapahtuma joka päivä, porukka vaihtuu kivasti, tulee uusia kavereita ja homma on kivaa, se mihin kykenee.” Joustavuutta ja vaihtelevuutta löytyy, eikä mikään päivä ole samanlainen, oli köörin vankka mielipide. Eli sangen tyytyväisiä raskaan työn raatajat kuulostavat tällä hetkellä olevan.
Janne on ammatiltaan maalari-rakennusmies, joten sen tyyliset hommat hoituu lennosta. Viime syksynä pidettiin Valo-valmennus, jossa saatiin kiinteistöpuolen ohjausta esimerkiksi jätteiden lajittelusta ja lumitöistä. Myöhemmin on tulossa kiinteistöpuolen perusteista ohjausta.
Hommia riittää Hämeenkyrö-Tampere-akselilla kaikissa Nauhan toimipisteissä, joten paikallaan ei tarvitse olla. Esimerkiksi Hämeenpuiston pisteissä käydään viikottain. Vilusen ympäristössä Timi kertoo välillä olevan haastavaa, kun ei aina ehdi joka paikkaan ja koko ajan ollaan antamassa palvelupalautetta. Hauskaa on, kun ympäristön asukkaat tulevat iloisin mielin vastaan ja ovat tyytyväisiä, kun hommat on tehty. Pitää asukkaat tyytyväisinä ja iloisina.
Timi on tällä hetkellä palkkatuella, Petri siirtyy kuukauden päästä työkokeiluun, Janne jatkaa kuntouttavassa selkävaivojensa vuoksi. Täällä tehdään töitä siten kuin oma työkyky ja terveys kestää, jatkaa Asko. Aika monella työntekijöistä on joitain työrajoitteita. Tämä ei ole mikään pakkotyöleiri, tehdään sen mukaan mihin pystytään.
Kysyttäessä jännittävintä päivää omasta mielestä, Jannelle ensimmäinen päivä on ollut semmoinen, kun tuli fiilis, ettei tunne täältä ketään. Käsitys oli väärä, sillä hän tunsikin noin puolet talon väestä. Petrille työturvallisuuskurssi, josta tuli kortti käteen, oli jännä hetki. Timille juuri tämä päivä on ollut jännä, kun on saanut heti aamusta paiskia töitä hirveällä hädällä ja kiireellä. Yleisesti ottaen ensimmäinen viikko ollut se jännittävin hetki Nauhalla. Tuli kunttouttavaan, ei vielä tiennyt omaa paikkaansa, ihmisiin tutustumista. Avosylin otettiin heti vastaan pihamiesten piiriin. Ensimmäinen viikko meni paikkoihin tutustuessa, käytännön asioita, ketkä ovat ohjaajia yms. Välillä jännitti, uskaltaako ottaa jotain isompaa työvälinettä käyttöön.
Ensiapupisteet löytyvät suhteellisen helposti tarvittaessa. Minkäänlaista ensiapukukoulutusta tai vastaavaa ei ole ollut. Tulevaisuudessa tarkoitus olisi tällaisia järjestää, johon kaikki osallistuisivat, Asko jatkaa.
Asko Niemimaa on kiinteistöpuolen ohjaaja. Alussa noin vuosi sitten oli helpompaa, kun oli vähemmän väkeä. Eivät nytkään asiat huonolla mallilla ole, kun on apuohjaajia. Asko on itse suorittanut työnvalmentajatutkinnon toukokuussa. Aiemmin hän on toiminut talonmiehenä ja mennyt sitten uudelleen koulutukseen.
Ja loppuun raskaan työn raatajilta kysyttiin, saavatko työmiehet tarpeeksi ruokaa? Vastaus oli myönteinen.
Haastattelu ja kysymykset: Milla Taivalmäki
Teksti ja kuvat: Arto Toikkanen
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?