Vierailulla Lenin-museossa

Tampereen työväentalossa sijaitsee yksi erikoisimmista museoista. Nauhalaisen toimittaja kävi  Lenin-museossa tutustumassa Neuvostoliiton ihmeelliseen maailmaan.

Tampereen keskustassa sijaitseva Lenin-museo nostaa pintaan monenlaisia tunteita uudella näyttelyllään. Siinä tuodaan esille Suomen ja Neuvostoliiton yhteistä ja vaikeaa historiaa aina 1900-luvun alkuun asti. Tällä samalla paikalla Lenin ja Stalin tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa vuonna 1905 salaisessa vallankumouksellisten kokouksessa.

Muutama vuosi sitten Lenin-museo koki suuren päivityksen niin tilojen kuin sisällönkin puolesta. Aiemmin Leniniin itseensä painottuva perusnäyttely vaihtui arkailemattomaan kuvaukseen Suomen idänsuhteista aina Neuvostoliiton parhaimpiin nousuhetkiin ja tuhoon. Päivityksen myötä myös esillepanoa kohennettiin ja paperiset monisteet väistyivät historiaan uudemman museotekniikan tieltä. Museoon mahtuu paljon liikkuvaa kuvaa ja ääntä, opasteita unohtamatta.Kierroksen alussa on mahdollista istahtaa tuolille ja katsoa lyhyt filmipätkä, jossa perustellaan museon sijaintia ja kerrotaan Leninin ja Stalinin jo aiemmin mainitusta ensikohtaamisesta. Kyseinen kohtaaminen tapahtui Tampereen työväentalolla joulukuussa 1905, kun bolsevikit tapasivat  siellä salaisen kokouksen myötä.

Siitä jatketaan läpi 1900-luvun, ja suurlakon, jonka aikana Tampereella luettiin punainen julistus. Siinä vaadittiin muunmuassa yhtäläistä äänioikeutta ja senaatin eroa. Museon seinältä löytyykin julistus kehystettynä.

Stalinin aikaisista vankileireistä tehty gulag-pienoismalli herättää väistämättä ajatuksia. Siitä pystyy näkemään niin tyrmän kuin parakit, ruokalan ja ja työalueet. Näillä leireillä olosuhteet olivat kaikkea muuta kuin helpot ja vankeja menehtyi paljon niin raskaaseen työhön kuin nälkään nääntymiseen. Myös väkivalta johti kuolemiin.

Museossa pääsee tutustumaan myös tyypilliseen Neuvosliittolaiseen olohuoneeseen. Siellä voi istua sohvalla ja selata lehtiä. Löytyypä kirjahyllystä makeisrasioitakin.

Yksi museon eittämättä hienoin osuus ovat Leniniä ja Stalinia esittävät näköisnuket. Niiden kanssa voi halutessaan poseerata kameralle ja ikuistaa hetken talteen. Kuvaustilanteessa voi itse hypätä Dnepr-moottoripyörän selkään ja ainutlaatuinen kuva on valmis.

Museon tiloissa toimii myös Soviet shop josta voi ostaa kirjoja, pelikortteja ynnä muita pieniä lahjaksikin sopivia tuotteita. Kannattaa huomioida, että  kesäkaudella on tarjolla opastuksia joka päivä klo 14.

Lenin-museo on hätkähdyttävä ja taidokkaasti koottu historiankatsaus, josta jokainen voi saada itselleen jotakin. Siellä käymiseen kannattaa varata aikaa, jotta pystyy perehtymään kaikkeen tarpeeksi hyvin. Nähtävää ja kuultavaa riittää  tilan täydeltä.

Lähteet:

Museon omat sivut

Wikipedia-artikkeli

Työväenmuseo Werstaan Lenin-museota käsittelevä artikkeli

Teksti ja kuvat: Jenni Salonen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa