Vastavirta-Radio

vaihtoehtoista radio-ohjelmaa

Pispalan radio on vuosia toiminut paikallinen radiokanava, jonka ohjelmiston on vuosien tauon jälkeen aloittanut uudestaan vaihtoehto-ohjelma Vastavirta-Radio. VV-Radiota juontaa ja pyörittää noin 30-vuotias Matti Raappana. Ohjelmaa kuunnelleena pistää korvaan ohjelman ammattimaisuus, joka edellisvuosina puuttui täysin. Nykypäivään päivitettynä kyseessä on nuorekas ja innovatiivinen radio-ohjelma, jonka ei tarvitse hävetä isompien kanavien tarjontaan. Sovimme tapaamisen minne muuallekkaan kuin Vastavirta-Klubin Yläkerta-baariin, josta bongasin sympaattisen ja hyvin alansa tuntevan sekä helposti haastateltavan rastapään.

Tie Tampereelle

Raappanan tarina alkaa Pudasjärveltä, josta hän muutti Ouluun 15-vuotiaana. Oulussa nuorukainen opiskeli media-alaa kolmen vuoden verran. Sen jälkeen tie toi Tampereelle. Kymmenisen vuotta Tampereella asuneena hän on tehnyt hommia freelancerina, miksaillut sekä soitellut bändeissä.

2018 syksyllä miehelle tuli mahdollisuus alkaa juontamaan Vastavirta-Radio-ohjelmaa. Piti saada työharjoittelupaikka, joka löytyi studiosta Belgiasta. Raappana tuli kumminkin siihen johtopäätökseen, ettei työharjoittelu ollut rahallisesti mahdollista tai kannattavaa. Piti siis keksiä oma työharjoittelupaikka, ja näin syntyi idea Pispalan radioon tehtävästä omasta ohjelmasta. Mies otti asian puheeksi Vastavirta-Klubin päällikön kanssa, ja yhdessä ideoitiin, että ohjelma voisi olla Vastavirralle oma siten, että se lähtisi jatkamaan siitä mihin aiempi VV-Radio jäi.

Media-ala on kiinnostanut Raappanaa pienestä pitäen. Isä halusi hänestä kirvesmiehen, joten ehkä kyseessä oli joku vastareaktio. Videokuvaaminen alkoi kiinnostaa tosi paljon. Ikää tullessa lisää videot vaihtuivat ääneen.

Vastavirta-Radiota eivät ihmiset vielä ole oikein löytäneet. Podcasteja on käyty kuuntelemassa hieman reilu 200 tuntia, FM puolelta ei ole tietoa. Raappana myöntää markkinoinnin olleen heikkoa; siihen ei ehkä olla käytetty tarpeeksi aikaa.

Mitään genrerajoitteita ei VV-Radiolla ole, joten kuuntelijalle on tarjontaa laidasta laitaan. Miehelle löytyy omia musiikkipuolen ohjelmaidoleita muun muassa edsmennyt Jyrki (MoonTV:n ohjelma vuosia sitten). Raappana haluaa soittaa hyvää musaa laidasta laitaan. Ihannetyöpäivä radiohommissa on hyvä haastattelu. Jos ”bondaa” hyvin haastattelun ja haastateltavan kanssa, homma natsaa, siitä saa hyvät kicksit. Ihannehaastateltava on jalat maassa oleva mukava taiteilijatyyppi. Luovat ihmiset puhuvat mielenkiintoisella tavalla ja käyttävät paljon mielikuvia. Semmoista on mukava kuunnella leikkauspöydällä.

Ideana olisi tehdä tätä vielä jonkin aikaa ja lähteä myymään mahdollisesti mainosrahoitteiselle kanavalle. Halua on jatkaa, ongelma on vaan siinä, kun ihmiset ovat kiireisiä. Tulevaisuuden työnäkymät raditoimittajan työlle ovat Matin mielestä hyvät. Hänellä on myös tunne siitä, että radio on kasvava juttu nykyään.  Tulevaisuudessa ihmiset Matin mielestä tulevat löytämään radion ja podcastit jo pelkästään sen takia, että televisio on IHAN PERSEESTÄ! Radiolla voi olla tulevaisuutta hyvinkin paljon.

Haastattelun loppuun kysyttiin toimittajan lempikappaletta, joka tällä hetkellä on Abduktio-yhtyeen uusimalla levyllä oleva kappale ’Abduktio vs. kansainvälinen kassakriisi’. Vastavirta-Radion kanavataajuus on 99,5,  ja se kuuluu joka kuun ensimmäisenä maanantaina klo 20:00.

 

Teksti: Arto Toikkanen