Välimeren malliin Maltalla

bussi alle ja menoksi

St Peter's Pool

Muurien sisällä

Maltan saarivaltio sijaitsee Välimerellä, noin 92 km Sisiliasta etelään. Saaria on kolme: pääsaari Malta, toiseksi isoin Gozo sekä melkein asuttamaton pikkusaari Comino. Pääkaupunki Valletta sijaitsee Maltalla. Vallettan muuri erottaa muun osan omaksi alueekseen, eikä kaupunkiin pääse kuin portin kautta. Itse kaupunki pursuaa vanhaa arkkitehtuuria joka kulmalla. Kaupungin linnoitusmuuri on vaikuttava näky kauempaakin silmäiltynä, ja ajan saa mukavasti kulumaan pelkästään kiertäen muuria, jossa nähtävää riittää ja alkaa pikkuhiljaa ymmärtämään muurin tarkoituksen. Muurin ympärille on aikoinaan lahdattu turkkilaisia valtaajia enemmän kuin teurastamossa sikoja joulun aikaan.

Vallettan muurin ulkopuolella.

Vallettan muuria vastapäätä näkyy kolmen kaupungin linnoitusmuurit. Tätä kolmen kaupungin keskittymää kutsutaan nimellä ”three cities”. Nämä kolmen kaupungin suojamuurit on alun perin tehty suojaamaan pääkaupunki Vallettaa turkkilaisten hyökkäyksiltä. ”Three cities” onkin oikea pyhiinvaelluspaikka historiaan kiinnostuneille. Nähtävää riittää ja mielikuvitus lähtee kummasti laukkaamaan keskiaikaisessa miljöössä. Paikalle eksyneelle ehdottoman must! Jo kaupunkiin päästävät portit pistävät mielen lentoon. Birgu, Senglea ja Cospicua muodostavat three cities’n.

Three citiesin sisäänkäyntiportit.

Noin 16 km Vallettasta sisämaahan on Rabat-niminen kaupunki, josta yllättäen löytyy myös kaupunkia suojaavat näyttävät muurit ja jälleen arkkitehtuurin huippuosaamista sekä todella kapeita katuja, joita pitkin oli kiva fiilistellä kaupunkia.

Luonnon ihmeitä ja snorklailua

Matkan varrella olleesta Rabatista vie tie muutaman kilometrin päähän Ghajn Tuffiehan uimarannalle. Rannalta lähtee polku lähiympäristöön, ja maisemointi on henkeäsalpaava: uskomattoman näköisiä kivimuodostelmia ja kallioita jyrkänteineen, jotka laittavat luontoihmisen sydämen tykyttämään turbokierroksella. Täältä löytyy snorklaajalle lääniä enemmän kuin tarpeeksi. Etsi vain oma paikka ja anna palaa!

Ghajn Tuffiehan ympäristöä.

Snorklaajia ja sukeltajia hemmotellaan näillä leveysasteilla luonnon toimesta ankaralla kädellä. Hyvänä esimerkkinä on St. Peter’s Pool, joka sijaitsee Marsaxlokk nimisen rannikkokaupungin läheisyydessä. Itse kaupunki näyttää uskomattoman upealta lukuisine veneineen, näyttävä miljöö. Täällä olikin hyvä maistella paikallista herkullista kalaa nimeltään lampuki, joka on paikallinen kuuluisuus. Noin alle tunnin kävelyn jälkeen voi tipauttaa silmät mielikuvituksellisen näköisen paikan lumoissa. Tällaista yleensä näkee vain elokuvissa tai dokumenteissa. Pelkästään käyntikohteena uskomaton näky. Snorklaajien ja sukeltajien paratiisi ja taivas samaan aikaan. Tänne pääsee hyvin opastettua pikkutietä pitkin maaseudun keskellä, jonka syleilyssä kyllä kelpaa köpötellä.

Marsaxlokkin rannikkokaupunki. Tällaisessa miljöössä lampuki maistuu.

Ghajn Tuffiehanin länsipuolella samaan rannikkoryppääseen kuuluu myös Golden Bayn hiekkaranta, jonka hiekkaa katsomalla alkoi ymmärtämään, mistä nimi juontaa juurensa. Hiekkarannan väritys on todellakin kullankeltainen. Alueen hiekkadyynejä suojellaan kylteillä ja rajatuilla alueilla, eli tänne EI mennä kuseksimaan mihin sattuu… tai SATTUU! Kolmen oksettavan näköisen hotellikompleksin takaa lähtee luontopolku Il Majjistral, jota en pitkään vaeltanut, vaan otin kohteeksi vastakkaisella puolella sijaitsevan rehevämmän alueen, jossa oli mm. oliivipuutarha sekä vartiotorni, joita näkyy pitkin maata siellä täällä. Mukava pikku tepastelureitti vehreässä ympäristössä.

Golden Bayn kultainen ranta.

Jumalan tihutöitä ja temppeleitä

Maqluba on paikka, jossa joskus kerrotaan olleen kaupunki. Nykyisin jäljellä on pelkkä kuoppa, ja tarinoiden mukaan itse Jumala olisi jostain syystä vetänyt ns. herneet nenään ja pistänyt koko paikan päreiksi. Kiva pikku lisä matkailun tiimellyksessä.

Hagar Qim -temppelit edustavat vanhinta maltalaista rakennuskulttuuria. Noin 2500 eKr. säilyneet megaliittiset temppelit ovat muistona jälkipolville. Itse ympäristö tuttuun tyyliin on hyvin karua, ja jyrkänteiden reunoille ei välttämättä kannata mennä sortumisvaaran vuoksi. Huikeiden maisemien lisäksi myös täällä on otolliset olosuhteet snorklailuun. Tarjolla on lisäksi isompia luolia, joihin kelpaa tehdä tutkimusmatkoja, mikäli kantti kestää.

Hagar Qimin temppeleiden lähimaasto hengästyttää.

Maltalla matkustaminen on erittäin edullista. Bussi maksaa 1,50 € ja kattaa kaikki saaret, joissa liikennettä löytyy. Lipussa on vieläpä kahden tunnin vaihtoaika. Myöskin laivalla Malta-Gozo välimatka on hinnoiteltu kuluttajaystävällisesti: menopaluu 5,00 € ei lompakkoa hierrä. Maan kaiken kattava historian ja luonnon ihmeiden kirjo antaa ihmeteltävää hetki hetkeltä, missä päin saarta sattuukaan kulloinkin olemaan. Malta on historiasta ja luonnosta kiinnostuneille erittäin suositeltava vaihtoehto.

Vallettan keskustassa riittää pällisteltävää.
Kulkukissoilla kissanpäivät!
Näkymä bussista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Golden Bay yläilmoista.
St. Peter’s Pool vakuuttaa.
Luonto on tehnyt taideteoksen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Arto Toikkanen