Vaihtoehtoiset joululaulut

joulun sanomaa päivitettynä

Joulu on aikaa, jolloin joululaulut alkavat raikaamaan hyvissä ajoin, parhaimmillaan jo marraskuussa. Vuodesta toiseen samat vanhat ahdistavat ja homehtuneet muinaisjäänteet ovat todennäköisesti piinanneet jo keskiajalta lähtien. Suomessa artistit sekä yhtyeet ovat onneksi tajunneet rikkoa rajoja. Tuloksena on vähemmän ahdistavia tai homeen raiskaamia jouluviisuja, joita mieluummin kuuntelee kuin kaivaa partakoneen terää tai köyttä esiin lopettaakseen piinan. Ohessa on muutama oiva vaihtoehto ikuiselle tylsyydelle. Olkaa hyvä ja HYVÄÄ JOULUA. Joulupukki puree ja lyö… LUJAA!

Juice Leskinen: Sika (Poko Rekords, 1980)

Monille tuttu ikuishitti, jossa on päästy joulun ja sikailun ytimeen. Ah, tämä aina niin päräyttävä teos löytyy Juicen Kuusessa ollaan -jouluaiheiselta levyltä.

Hassisen KoneOn jouluyö, nyt laulaa saa (Poko Rekords, 1981)

Tämä jopa perinteisiä joululauluja lähentelevä tekele ilmestyi singlenä. Hassisen Koneen tunnelmallinen joululahja Suomen kansalle.

Eppu Normaali: Heinillä härkien kaukalon (Poko Rekords, 1978)

Tämä niin totaalinen punk-esitys löytyy ultraharvinaiselta Kylmää joulua -kokoelmalevyltä, jota aikoinaan jaettiin ilmaiseksi promotarkoituksessa. Eppujen punk-kauden ehdottomia helmiä. Martti Syrjän räkää ja rupea sisältävä tulkinta ei jätä kylmäksi muusta bändistä puhumattakaan.

Widows: White Christmas (Poko Rekords, 1980)

Helsinkiläinen enklanniksi laulava punk-riiviöryhmä Widows (suom. ’lesket’), kantoi oman kortensa kekoon joululaulujen loputtomaan suohon. White Christmas edustaa esihardcorepunkkia ennen kuin moisesta oltiin Suomenmaassa saati muualla Euroopassa kuultukaan. Teoksen kitarariffi iskee korviin kuin sukkapuikko. Enid Blytonin kirjoihin perustuvassa Viisikko tv-sarjassa tunnarina pyörivä Famous Five teki leskiin vaikutuksen, ja he tekaisivat myöhemmin kyseisestä kappaleesta jonkinasteisen hitin.

M. A. Numminen: Joulupukki puree ja lyö (Love Records, 1971)

Kammottava tarina ilkeästä ja ahneesta joulupukista, joka osaa joulun pilaamisen ammattitaidolla. Hervoton tekele, jossa lapsetkin saavat osansa: ”Jumalauta kakarat, kohta paukkuu pakarat, tulee turpaan kaikille, myös äidille ja isälle”. Tässä sitä tasa-arvoa ja joulun sanomaa!

HC Andersen: Hyvää joulua (Stigma, 1989)

”Hyvää joulua, alakoulua. Aina kanssa lasten, pakastinta vasten. Tip-tap-tip-tap-tipe-tipe-tip-tap.” Siinäpä joulun sanoma kiteytettynä ja hieman vanhaa lainaten. TOIMII! Tämä helmi löytyy Maanalainen vuosikertakokoelmalevyltä.

Kohu-63: Tervetuloa jouluun (Wotan Records, 1989)

Psykedeelis-kaoottinen purkaus, jossa joulun sanoma on puettu arkirealismiin, joka ei perinteitä kunnioita!

 

Teksti: Arto Toikkanen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa