Lähes kaikilla maailman valtioilla on lippunsa ohella vaakuna tai jokin muu kansallistunnus, johon kansakunnan identiteetti ja ylpeys kiteytyy. Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin vaakuna kertoo valtiosta enemmän kuin yksikään opaskirja tai Wikipedia-artikkeli. Tähän artikkeliin on koottu joukko hienoimpia esimerkkejä eri puolilta Venäjän federaatiota.
Baltasin piiri, Tatarstan:
Nalle pistää kaiken kuntoon ihan saman tien
Jokainen hirsimökkiä rakentanut tietää, että väärin ladottujen hirsien irrottaminen toisistaan on kovaa työtä. Sen tietää myös Baltasin timpurikarhu, joka on löytänyt kirveelle töitä. Vaakunasta ei tosin käy ilmi, onko kyseessä harkittu puusepäntyö vai turhautuminen keskeneräiseen rakennusprojektiin.
Tšernyševskin piiri, Taka-Baikalian aluepiiri:
PARAS VAAKUNA IKINÄ!
Toi on dinosaurus! Kelatkaa! Siis dino vaakunassa! Ja vielä tommonen moderni rekonstruktio, jolla on höyhenet. Tiesittekö että nykytiedon mukaan monilla dinosauruksilla oli höyhenet? Mulla oli lapsena semmonen iso dinokirja. Silloin ei vielä tiedetty, että niillä oli höyhenet. Mikä sun suosikki dinosaurus on? Mun suosikki on Argentinosaurus kun se on vielä isompi kuin Tyrannosaurus. Oota niin mä luettele kaikki dinot ulkoa: Herrerasaurus, Brachiosaurus, Parasaurolophus, Stegosaurus, Allosaurus, Spinosaurus, Triceratops, Ceratosaurus…
Tšeljabinsk, Tšeljabinskin alue:
Kameli, tyypillinen venäläinen eläin
Tšeljabinsk on merkittävä teollisuuskaupunki Ural-vuorilla. Ja mikä kuvaisi uralilaista teollisuuskaupunkia paremmin kuin kultainen kameli? Ilmeisesti kyseessä on hyvin vanha vaakuna, joka juontuu jo ajalta, kun kyttyräeläin oli tehokkain tapa kuljettaa rahtia Keski-Aasian halki. Nykyään Tšeljabinskissa voi nähdä kameleita vaakunan ohella lähinnä eläintarhassa.
Irkutsk, Irkutskin alue:
Demonikissa syö ensin ruokansa, ja sitten sun sielun!
Saatat kysyä: ”Miksi Irkutskin vaakunaan on kuvattu punasilmäinen painajaishirviö?” Alkujaan vaakunassa olikin jotain paljon tyypillisempää: sapelia suussaan kantava tiikeri. Kaikki muuttui jossain vaiheessa 1700-lukua kun pietarilainen virkamies uskoi löytäneensä vaakunasta virheen. Alkuperäisen, tiikeriä tarkoittaneen babr-sanan sijaan, hän uskoi vaakunaeläimen olevan todellisuudessa bobr, majava. Jonkin selittämättömän tapahtumasarjan jälkeen tämä väärinkäsitys tuotti nykyisen vaakunan. Nyt vaakunassa ei ole tiikeriä, eikä majavaa. Niiden sijaan on tullut tiikerin vanhan nimen kaapannut babr-hirviö: mustaturkkinen peto, jolla on pörröinen häntä ja räpyläjalat.
Železnogorsk, Krasnojarsin aluepiiri:
In Soviet Russia laws of physics break you!
Železnogorsk tunnetaan myös lempinimellä Atomgrad. Neuvostoaikana siellä valmistettiin ydinaseisiin tarvittavaa plutoniumia. Železnogorskin vaakuna on kaupungin erityistehtävän mukainen: Venäjän karhu halkaisee atomiydintä paljain käpälin.
ALUEBONUS
Altain tasavalta: ”Juu, sehän on… Mikäs se oikein on?”
En oikeasti ole ihan varma siitä, mikä tuo on. Yritin kyllä selvittää. Se on ehkä jonkinlainen aarnikotka, mutta en mene vannomaan. Jos tiedät, mikä otus on kyseessä ja miten se liittyy Altain tasavaltaan, jätä vastaus kommenttiosioon.
Vaakunakimaran koonnut: Jesse Laitinen
Dinosauruksella näkyy olevan muurahaiskävyn häntä
kyseessä on otus, joka suojelee Altain alueen levollisuutta ja rauhaa. Seuraavassa molemmilla kotimaisilla jonkinnäköinen copy-paste jonkinnäköiseltä sivustolta, jonka google jaksoi kaivaa (google translate loistaa jälleen muutamissa kohdissa).
Altaan tasavallan vaakuna on hyvin epätavallinen. Sen ytimessä on sinivärinen ympyrä kullanleikkauksessa. Se kuvaa Kan-Kereden – griffin, joka on leijonan ja kultaisten siipien runko. Sen yläpuolella on valkoisen värin Uch Sumerin yläosa, ja alla oleva vaakuna on koristeltu koristeella, jossa Altaan kaksi suurta jokea – Katun ja Biya – on kuvattu tyyliltään.
On syytä huomata, että Altai tasavallan vaakunalla on erityinen semantiikka. Ei ole sattumaa, että se kuvaa griffin – luonnon ja eläinten suojelijaa. Se on suunniteltu kuljettamaan erityispalvelua – suojelemaan alkuperäisen maan rauhaa ja rauhaa. Vaakuna on hyvin esillä alueen luonnollisia piirteitä. Sininen ympyrä ei ole muuta kuin Altaan suuri sininen taivas, ja sen alaosassa tasavallan kahden joen vedet ovat mielenkiintoisia, sekä Altyn-Kol-järvi.
The coat of arms of the Republic of Altai is very unusual. At its core is a circle of bluish color in a gold-cut. It depicts Kan-Kerede – a griffin with the body of a lion and golden wings. Above it is the top of Uch Sumer of white color, and the coat of arms below is decorated with an ornament in which the two main rivers of the Altai – the Katun and the Biya – are stylistically depicted.
It is worth noting that the coat of arms of the Altai Republic has a special semantics. It is no coincidence that it depicts a griffin – the patron of nature and animals. It is designed to carry a special service – to protect the peace and tranquility of the native land. On the coat of arms are very well displayed natural features of this region. The blue circle is nothing more than the great blue sky of Altai, and in its lower part the waters of the two rivers of the republic, as well as the Altyn-Kolya lake, are depicted in an interesting way.
Nyt siis tiedämme.