Vaakunakimara, osa 2

Vaakunakimara, osa 2 - Valtiollisia vaakunoita (ja Puerto Rico)

Kuva: Pixabay

Lähes kaikilla maailman valtioilla on lippunsa ohella vaakuna tai jokin muu kansallistunnus, johon kansakunnan identiteetti ja ylpeys kiteytyy. Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin vaakuna kertoo valtiosta enemmän kuin yksikään opaskirja tai Wikipedia-artikkeli. Tähän artikkeliin on koottu joukko hienoimpia esimerkkejä eri puolilta maailmaa.

Puerto Rico: Lammas kirjan päällä, mutta lammas onkin Jeesus – ja maailmanloppu tulee

Puerto Rico on nykyisin Yhdysvaltain territorio, mutta se on säilyttänyt Espanjan-vallan aikaisen vaakunansa. Tuon vaakunan keskellä istuu Jeesus (karitsa on Jeesus) valmiina avaamaan seitsemän sinettiä. Noiden sinettien avaaminen aloittaa kristilliset lopun ajat. Lisätietoja saadakseen kiinnostuneet voivat lukea ”Johanneksen ilmestys” -nimisen klassikon (löytyy kokoelmateoksesta ”Raamattu”).
”Ja minä näin, että valtaistuimen ja neljän olennon edessä vanhinten keskellä seisoi karitsa. — Kun Karitsa avasi neljännen sinetin, kuulin neljännen olennon sanovan: ”Tule!” Siinä samassa näin tuhkanharmaan hevosen. Se, joka istui hevosen selässä, oli nimeltään Kuolema, ja sen jäljessä tuli Tuonela.”

 

Vanuatu: Mies ja hänen keihäänsä

No niin… Tässä on taas yksi niistä valtioista, jotka päättivät laittaa vaakunaansa aseistetun puolialastoman miehen. Ei mitään eläintä tai taruolentoa vaan ihan tavallinen mies. Mutta ilman vaatteita. Ja tosi iso keihäs kädessä. Kaikki turistit tervetuloa!

 

Argentiina: Nostetaan hattu tikunnokkaan

Olen kuullut monta kertaa kysymyksen: ”Miksi ihmeessä Suomen vaakunassa on leijona?”. Tuon kysymyksen esittäjät eivät ilmeisesti ole nähneet Argentiinan vaakunaa. Leijonat ovat normaaleja. Leijonia on vaikka kuinka monessa vaakunassa. Argentiinan vaakunassa on keppi, ja kepin päässä on punainen myssy. Siinä! Vieläkö leijona tuntuu oudolta? Nyt on parasta jatkaa eteenpäin. Tuo aurinko tuojottaa minua epäilyttävästi.

 

Vanuatu: Piirsin itse ja säästin

Joskus sanat pakenevat ja jäljelle jää vain hiljaisuus. Ja tuon hiljaisuuden keskellä on Palaun valtion sinetti. Ja tuon sinetin keskellä on maja. Ja tuolla majalla on ilmeisesti kasvot.

 

Tanska: Ei mitään outoa tässä

Ehdotus tietokilpailukysymykseksi: ”Missä on 16 sydäntä, 8 sinistä leijonaa, 5 norsua, pässi, jääkarhu ja kaksi äijää pukeutuneena ainoastaan lehtiin?”
Vastaus: Tanskan kuningaskunnan suuri vaakuna.

 

HISTORIABONUS
Venäjän keisarikunta: Venäläistä vaatimattomuutta

”Yo dawg, I heard you like coats of arms, so we put coats of arms to your coat of arms…”

Teksti: Jesse Laitinen
Kuvat: Wikimedia Commons