Vaakunakimara, osa 1

Vaakunakimara, osa 1 - Valtiollisia vaakunoita

Kuva: Pixabay

Lähes kaikilla maailman valtioilla on lippunsa ohella vaakuna tai jokin muu kansallistunnus, johon kansakunnan identiteetti ja ylpeys kiteytyy. Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin vaakuna kertoo valtiosta enemmän kuin yksikään opaskirja tai Wikipedia-artikkeli. Tähän artikkeliin on koottu joukko hienoimpia esimerkkejä eri puolilta maailmaa.

Islanti: Metal is not dead

Islannin vaakunakilpi itsessään on aika tylsä, mutta katsokaa noita kilvenkannattajia! Ne ovat saarivaltion neljä suojelijaa: härkä, aarnikotka, lohikäärme ja jättiläinen. Nyt voidaan kaikki varmaan yhdessä todeta, että se leijona on ihan paska.

 

Monaco: Vain kaksi munkkia valmiina hakkaamaan toisensa palasiksi

Selitys lienee paikallaan. Monacon kaupunkivaltiota hallitsee Grimaldin ruhtinassuku, ja vaakuna kunnioittaa kaupungin aikanaan valloittanutta François Grimaldia. Grimaldi näet livahti kaupunkiin fransiskaanimunkiksi pukeutuneena. Päästyään sisään, hän veti miekan esiin kaapunsa alta, ja ilmoitti olevansa uusi hallitsija. Joku voisi pitää munkiksi pukeutumista katalana juonena, mutta Grimaldit ovat niin ylpeitä menneisyydestään, että ovat ottaneet vaakunaansa peräti kaksi miekkojen kanssa heiluvaa munkkia.

 

Belize: ”Älä tuu tänne mussuttaa”

Joku voisi pitää Belizen vaakunaa uhkaavana – siis jos kokee paidattomat, lyömäasein varustautuneet miehet uhkaaviksi. Tähän vaakunaan sisältyy sanoma: ”Puunjalostusteollisuus on meille tärkeää (nyt painut helvettiin täältä tai tulee melasta päähän!)”

 

Mosambik: ”Onko sinulla AK-47 vaakunassasi, vai oletko vain iloinen nähdessäsi minut?”

Teräaseet ovat vaakunoissa yleisiä. On kirveitä ja keihäitä ja miekkoja. Mosambik teki jotain erilaista, ja toi miekkataisteluun rynnäkkökiväärin. Löytyy vaakunasta kirja ja kuokkakin, mutta ne ovat molemmat Kalašnikovin takana piilossa. Sillä kuten vanha sanonta kuuluu: ”Kynä on miekkaa mahtavampi, mutta AK-47 ampuu 600 laukausta minuutissa.”

 

Pohjois-Korea: Erittäin loistava vesivoimala

Pohjois-Koran vaakunassa oleva vesivoimala symboloi maan teollisuutta. Vaakunaa ympäröivät tähkät symboloivat puolestaan maataloutta. Pohjois-Korea kärsii toistuvista sähkökatkoista ja nälänhädistä. Tätä sanotaan ironiaksi.

 

HISTORIABONUS:
Osmanivaltakunta: Vaakunaöverit

”Mä tahdon siihen kaks erilaista lippua, ja mitaleita, ja jotain Koraanin säkeitä, ja ihan vitusti keihäitä, ja vaa’an, ja jonkun torven josta tunkee ulos kukkia, ja sit mä haluun että siinä on joku pyssy, joka osoittaa suoraan niihin kukkiin, ja päävärin pitää olla kulta, ja muista piilottaa ankkuri sinne jonnekin, ja kuunsirpit on meidän juttu, eli niitä vähän kaikkialle sinne, ja sit…”
Tämän listan vaakunoista Osmanivaltakunnan tunnus on ainoa, joka ei ole enää käytössä. Ja se onkin aikamoinen. Islamilaisen perinteen mukaisesti vaakunassa ei ole kuvattu ihmisiä tai eläimiä, mutta aika paljon muuta siinä sitten onkin. Tässä vaakuna valtiolle, jolla on jo kaikkea.

Teksti: Jesse Laitinen
Kuvat: Wikimedia Commons

2 Comments

  1. Iih, nauroin niin, että tyrävyöni repesi ja katetrini meni vinoon. Lisää tällaista!

Vastaa