Uskotko vai tiedätkö?

Millä perusteella sinä toimit maailmassa?

Kuva adoptoitu Pixabaystä.

Mitä tarkoittaa uskominen? Entä jos uskomukset ovat ristiriidassa käyttäytymisen kanssa? Onko uskomuksillasi väliä, jos käyttäydyt niiden vastaisesti? Eikö käyttäytymisesi ole kuitenkin se todellisin muoto, jolla vaikutat ja toimit ympäröivässä maailmassa. Kukaan ei pääse pääsi sisälle.

Tiede uskontona? Monet vetoavat tieteeseen, vaikka he eivät oikeasti edes lue tutkimuksia saatikka ymmärrä niitä. Tuntuu, että ihmiset oikeastaan uskovat tutkimuksiin. Varsinkin niihin, jotka vahvistavat heidän maailmankuvaansa. Emme näe maailmaa sellaisena kuin se on, vaan sellaisena kuin itse olemme. Tieteellistä tutkimustietoa on loputtomasti, joten yksilö voi vain valita mieleisensä.

Uskonto tieteenä? Monet uskovaiset vetoavat pyhiin teksteihin, aivan kuin ne olisivat tieteellisiä faktoja. Välillä olen miettinyt, osaavatko modernit länsimaiset ihmiset enää oikeasti edes uskoa uskontoihin? Liian usein takerrutaan yksityiskohtiin, eikä pohdita perimmäistä ideaa tai opetusta tarinan takana.

Vuosituhansia vanhaa huuhaata? Pyhät kirjoitukset kuitataan merkityksettöminä, koska niiden yksityiskohdat ovat mielettömiä. Mutta miten ihmeessä puhdas huuhaa voi säilyä vuosituhansia? Valtioita on tullut ja mennyt, mutta pyhät kirjoitukset ovat säilyneet. Jotain merkittävää niissä on oltava. Mitä käy länsimaiselle yhteiskunnalle, kun sen metafyysiset rakenteet revitään pois?

Mistä moraalinen pohja? Raaka tiede ja talous eivät anna vastauksia moraalisiin ongelmiin. Nyky-yhteiskunnan tapa kohdella vanhuksia on moraalinen katastrofi. Olisi ihan mukavaa olla muutakin, kuin luku tilastoissa – varsinkin siinä vaiheessa, kun en enää pysty käymään omatoimisesti edes vessassa.

Kirjoittaja ei kuulu kirkkoon eikä häntä ole edes kastettu.

-E

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa