Tuurin kyläkaupassa

leipää ja sirkushuveja

Suomen oloissa jo instituutioksi mudostunut Tuurin kyläkauppa houkutteli Nauha ry:n väen pienelle shoppailumatkalle tutustumaan Suomen suurimpaan tavarataloon. Aamun sarastaessa aurinkoisena starttasi auto kohti Tuuria, ja ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua.

Pikku paussi maaseudulla.

Shoppailujen lomaan on vuosien varrella järjestetty kaikenlaisia tapahtumia. Näistä suurin on Miljoona Tivoli, joka järjestetään myös Suomen isoimman ja tunnetuimman Tivoli Sariolan toimesta. Miljoonarock taas kerää rockorientunoituneen väen paikalle, ja esiintyjät ovat olleet kansainvälistä menestystä nauttivia tähtiä. Alle kymppitonnin budjetin esiintyjät pääsevät siis luultavammin pesemään vessoja! Suomalainen perinneharratus pilkkiminen on myös saanut hieman suureellisemman nimen: Miljoonapilkki.

Ja koska kyseessä on yhdistetty sirkus ja kauppakeskus, ei perheen pienempiäkään ole unohdettu. Heillekin tapahtumaa ja puuhaa löytyy: mm. lasten Peli-Seikkailumaailma sekä suomen suurin Muumipuisto. Kesäaikaan minigolf rentouttaa tungoksessa riutuneita hermon rippeitä.

Lasten puuhapaikan taustalla näkyy Tuurin kyläkaupan herran ja hidalgon vaatimaton palatsi.

Itse sisätiloista löytyy Markan Tarina -rahahuone, joka on yllättäen kattavin esillä oleva kokoelma Suomen käyttörahoista vuosilta 1860-2002. Käytävältä löytyy myös oletettavasti maamme isoin kokoelma pennin kolikoita, joita kyltissä sanottiin olevan MILJOONA!

Cash only!

Itse pelipaikalla ostoshelvetissä tuli lähinnä orpo olo, johtuen paikan suunnattomasta koosta. Täten ex tempore ostoksille lähtevä voi varata reilusti aikaa silti löytämättä mitään. Kompleksin sisustus ei näyttänyt tavallisen marketin halparatkaisulta, vaan lähinnä öljysheikin oleskeluhuoneelta. Siispä rahalla saa ja Ferrarilla pääsee nopeammin… vaikka helvettiin.

 

Teksti ja kuvat: Arto Toikkanen