Tunnelmaa Tallipihalla

Kesäpäivän viettoa Tampereen Tallipihalla.

Tampereen ydinkeskustan kupeesta löytyy historian havinaa monesta paikkaa. Yksi niistä on Finlaysonin alueella sijaitseva tallipiha, jonka ihana tunnelma lumoaa käymään siellä vielä uudemmankin kerran.

Tallipiha rakennettiin 1800-luvulla tehtaanpatruuna Wilhem von Nottbeckin toimesta asuinpalatsin yhteyteen. Siellä sijaitsivat hevosten tallit ja vaunuvaja. Työntekijöille, kuten tallimestarille ja tallimiehelle, oli lisäksi omat asunnot. Kuninkaankadun puolelta tallipihaa löytyivät vielä kuskin ja vahdin talot. Myöhemmin 1900-luvulla, Nottbeckien jälkeen, tallipihalla asui Finlaysonin henkilökuntaa ja tehtaan työhevosille oli keskellä pihaa tarhattu alue jaloittelua varten.

Alueelta löytyy useampi puoti, josta voi ostaa mitä ihanimpia aarteita. Tallipihan omasta suklaapuodista löytyy herkkuja vaativaankin makuun, sillä valikoimiin kuuluu suklaiden lisäksi paikallisesti paahdettuja kahveja ja maistuvia teesekoituksia – unohtamatta meille suomalaisille niin mieluisaa salmiakkia, jota löytyykin mukava valikoima. Suklaapuoti huomioi myös erikoisruokavaliota noudattavat, sillä maisteltavaa löytyy myös ilman pähkinää, maidottomana sekä gluteenittomana.

Tallimiehen talossa on myynnissä Maire Haapimaan kauniita käsintehtyjä kortteja kalligrafiatekstauksilla. Mikäli mielii jonkilaista kutsua, adressia tai muuta sellaista kauniilla tekstauksella, on sellainen mahdollista teettää tilaustyönä omien toiveiden mukaisena. Tallimiehen talosta löydät myös Lauri Karskelan taidokkaita puusta valmistettuja sisustus- ja lahjatavaroita. Niitä ovat muun muassa taulut, saunakilvet sekä erityisen upeat nukkekodin kalusteet. Ottiilian valmistamiin tuotteisiin taas kuuluvat muuan muassa viirinauhat sekä suloiset pehmolelut aina nalleista yksisarvisiin. Samassa liikkeessä myydään myös Tuula Pajun valmistamia lasimobileita ja lamppuja.

Tallimestarin talossa sijaitsee Nooran putiikki, joka toimii jälleenmyyjänä Anne Sloan -tuotteille. Tuotteet ovat ekologisia maaleja, joita voi käyttää monenmoiseen projektiin. Maalien lisäksi putiikista löytyy ihastuttavia kodin sisustustuotteita sekä mukavan pieniä lahjaideoita kyläreissuille. Uniikkeina tuotteina myydään kunnostettuja huonekaluja, joita ei tule toista samanlaista vastaan. Nooran putiikissa edustaa myös Ekokoru, joka valmistaa koruja hopea-aterimista ja jo käytöstä poistetuista kolikoista. Voit myös teettää vaikka oman perintölusikkasi uudeksi tuotteeksi.

Vahdin talosta löytyvä Taikaviitta-myymälä on varsinainen aarreaitta, josta voi ostaa rakastettuja Tintti- ja Myyrä-tuotteita sekä ihania paperitavaroita, kortteja ja julisteita. Niiden lisäksi valikoimiin kuuluvat suloisista kankaista ommellut tuotteet, kuten lasten essut. Samasta puodista saa myös ostettua Nonon tuotteita, joista esimerkkinä vaihtuvat Harry Potter -tuotteet, huivit, laukut ja pussukat.

Kesken päivän alkavaan vatsan murinaan löytyy myös apu läheltä, nimittäin Tallipihan omasta kahvilasta. Siellä voi nautiskella itse leivottuja herkkuja tai syödä salaatti- tai keittolounasta. Kahvilan pihasta löytyy myös herkkukioskeja, jotka ovat auki sään salliessa ja tapahtumien aikaan. Kesäpäivänä artesaanijäätelö maistuu varmasti monelle, eivätkä vohvelitkaan kuulosta laisinkaan huonolta vaihtoehdolta.

Kesän aikana tallipihalla tavataan myös eläinystäviä. Ulkotarhasta löytyvät kanat ovat tallipihalla syksyyn 15.9. asti. Myös hevonen ja poni vierailevat pihalla tiettyinä ajankohtina, joista saa lisää tietoa tallipihan nettisivuilta. Käteismaksulla on mahdollista päästä vaunuajelulle tai ponitalutukseen.

Pienille lapsillekin löytyy jotain mieluista, sillä heti pihaan tultaessa silmiin pistää oikea vanhanajan karuselli. Se on paikallaan 4.8. asti ja sen kyytiin pääsee kahden euron käteismaksulla. Karuselli on avoinna tiistaista  sunnuntaihin klo 11-17.

Tallipiha on erityisen miellyttävä ja nostalginen vierailukohde, jonne kannattaa lähteä, vaikka olisi siellä käynyt jo aiemmin. Kauniit rakennukset ja iloinen tunnelma takaavat mukavia hetkiä samalla, kun ihastelee myymälöiden tarjontaa ja istahtaa hetksi vaikka kahvikupin ääreen.

Lähteet: Tallipihan omat nettisivut

Teksti ja kuvat: Jenni Salonen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?