TTT: Ruusuruoska

Teatteriarvostelu

Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

Alpo Jaakolan kulttisarjakuva-albumiin vuodelta 1967 perustuva näytelmä Ruusuruoska sai Ensi-iltansa Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa 6.2.2020. Näytelmän on ohjannut Esa Kirkkopelto, joka on tunnettu mm. Jumalan teatterista. Käsikirjoituksen taustalla on Mika Rättö, kulttuurin monitoimimies, joka on musiikin puolella vaikuttanut Circlessä, Kuusumun Profeetassa ja Eleanoora Rosenholmissa. Rättö on myös ohjannut surrealistisen undergroundelokuvan Samurai Rauni Repolainen. Minulle ei ollut käsikirjoituksen taustalla oleva sarjis ennestään tuttu, mutta odotettavissa oli tekijöiden perusteella melko avantgardistinen kokemus.

Teos esitetään Kellariteatterissa, joka itsessään luo esitykseen intiimin tunnelman ja jopa interaktiota yleisön ja näyttelijöiden välillä. Lavastus on modernin teatterin tyyliin hyvin minimalistinen, poislukien rehevä (keino)viherkasvusto lavasteen katossa. Näytelmän taustalla kuultiin livenä soitettua, keskiaikaiselta kuulostavaa luuttumusiikkia. 

Näytelmän ensiminuuteilla, kun pellavapukuiset näyttelijät hyppelivät ympäriinsä, tuli fiilis, että tätä pitää kestää pari tuntia. Sitten tapahtui jotain. Näytös alkoi nauramaan itselleen. Päädyin nauramaan enemmän kuin koskaan teatterissa. Näytöksessä mentiin niin absurdin tasolla, että mitään varsinaista tarinaa en siitä löytänyt. Olen enemmän klassisen teatterin ystävä, mutta tämä kyllä viihdytti. Ei tämä kuitenkaan mitään Samuel Beckettiä ollut. Suosittelen kaikille kokeellisen teatterin ystäville.

Teksti: Juuso Kangaspunta