Toven ja taiteen kunniaksi!

Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivä 9. elokuuta 2020

Tove Jansson tunnetaan erityisesti muumeista, mutta omasta mielestään hän oli aina ensisijaisesti taidemaalari.

Tove Marika Jansson syntyi ruotsinkieliseen taiteilijaperheeseen Helsingissä 9. elokuuta 1914. Ennen vuonna 2001 tapahtunutta kuolemaansa, hän ehti tehdä pitkän uran taidemaalarina, kirjailijana, pilapiirtäjänä ja sarjakuvataiteilijana. Sunnuntaina 9. elokuuta 2020 liputetaan Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi.

Suomalaiset liputuspäivät ovat perinteisesti olleet miesten juhlaa: Agricola, Runeberg, Snellman, Kivi, Sibelius… Tällä hetkellä vakiintuneiden liputuspäivien joukkoon kuuluu vain yksi naiselle omistettu päivä, Minna Canthin ja tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Lisäksi sisäministeriö on vuodesta 2016 lähtien suosittanut liputusta 1. elokuuta Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä.

Tulevana sunnuntaina naisille omistettujen liputuspäivien määrä kasvaa yhdellä, kun siniristi liehuu Tove Janssonille ja suomalaiselle taiteelle. Samalla kyseessä on ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluneelle henkilölle omistettu liputuspäivä Suomessa. Loppukesä onkin se osa almanakkaa, jossa uusille liputuspäiville on vielä tilaa. Heinäkuusta löytyy yksi vakiintunut liputuspäivä, elokuusta tätä ennen vain yksi suositeltu liputuspäivä. Syksyllä lippua pääseekin sitten nostamaan salkoon vähän väliä. Onneksi Tove putkahti maailmaan elokuussa.

Taiteilija ateljeessaan vuonna 1956.

Vaikka Tove Janssonin nimi tuo kaikille ensimmäisenä mieleen muumit, hän piti itseään aina ennen kaikkea taidemaalarina. Vaikka Janssonin muu ura on jäänyt osittain Muumilaakson kätköihin, hän saavutti elinaikanaan kansainvälistä mainetta niin maalaustaiteen, kirjallisuuden kuin sarjakuvataiteenkin saralla. Monipuolisen taiteilijan syntymäpäivä sopiikin hyvin suomalaisen taiteen juhlapäiväksi. Muistakaa siis vetää sunnuntaina lippu salkoon ja kaataa juhlakahvit muumimukiin!

Nauhalaisen toimitus toivottaa kaikille hyvää Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivää!

Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivää vietetään ensimmäistä kertaa sunnuntaina 9. elokuuta 2020. Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta koko maassa klo 8 ja 21 välisenä aikana.

Teksti: Jesse Laitinen
Kuvat: Wikimedia Commons