Tom of Finland – salaisuudesta brändiksi

Nimimerkki Tom of Finland on maailmanlaajuisen suosion saavuttanut graafisen homoerotiikan suomalainen ylpeyden aihe. Salanimen suojissa taidettaan luonut kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä Touko Laaksonen (8.5.1920 – 7.11.1991) salasi työnsä perheeltäänkin.

 

Suomessa rikoslain mukaan homoseksuaaliset teot olivat rikos vuoteen 1971 asti, ja vielä kymmenen vuotta myöhemmin homoseksuaalisuus listattiin mielisairaudeksi. Peitenimen Tom of Finland Laaksonen otti piirtäessään viisikymmentäluvulla yhdysvaltalaiseen, homoille suunnattuun kehonrakennuslehteen, jonka maskuliiniset mieshahmot loivat uutta kuvaa homoseksuaaleista.

Rikoslain muutoksen myötä Laaksosen teokset tulivat laajemmin valtaväestön tietoisuuteen. Hän piti ensimmäisen näyttelynsä 1973 hampurilaisessa pornokaupassa, ja sen tuoman  menestyksen myötä ryhtyi vapaaksi taiteilijaksi. Vuonna 1984 Laaksonen perusti yhdessä ystävänsä Durk Dehnerin kanssa Tom of Finland Foundationinjonka tarkoituksena on edelleen kerätä, tallentaa ja esittää homoeroottista taidetta. Säätiön tehtävänä on myös jakaa ja edistää eroottisen taiteen kulttuuriarvoja sekä seksuaalista suvaitsevuutta.

Suomessa ensimmäinen Tom of Finland näyttely oli vuonna 1990, ja samana vuonna Touko Laaksoselle myönnettiin Suomen Sarjakuvaseuran Puupäähattu.

Tom of Finland on innoittanut useiden taiteiden alojen tekijöitä. Dokumenttielokuva Daddy and the Muscle Academy valmistui Touko Laaksosen viimeisenä elinvuonna, ja tekeillä on ollut myös pitkä näytelmäelokuva. Vuoden 2017 helmikuussa valmistui  Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland -elokuva, jossa pääosaa esittää ruotsalainen näyttelijä Niklas Hogner. Elokuvaa esitettiin vuoden aikana monilla kansainvälisillä festivaaleilla sekä se on ollut elokuvateatteri levityksessä Ruotsissa, Espanjassa, Ranskassa ja Englannissa. Saamistaan hyvistä arvosteluista huolimatta elokuvasta ei ole tullut yleisömenestystä. Se on sääli, sillä Touko Laaksosen värikäs elämä ja monilahjakuus  olisi ansainnut huomiota. Samoin esitettiin kevättalvella 2017 hänen taiteeseensa keskittyvä Raija Väreen ohjaama musikaali Tom of Finland Turun kaupunginteatterissa. Teos oli myös nähtävillä saman vuoden elokuussa Tampereen Teatterikesässä.

Suomessa on pidetty useita Tom of Finland – näyttelyjä tekijänsä kunniaksi. Helsingin taidemuseo avasi vuonna 2006 suurimman koskaan Suomessa järjestetyn Tom of Finland näyttelyn, jonka ohessa kustannusyhtiö Like julkaisi töistä teoksen Ennennäkemätöntä – Unforeseen. Turussa puolestaan esiteltiin retrospektiivinen näyttely osana kulttuuripääkaupunkitapahtumaa vuonna 2011. Joukko nimekkäitä taiteilijoita esitteli töihinsä innoitusta Tom of Finlandista saaneita teoksiaan Helsinki Design Week: Celebrating Tom of Finland 2013 – tapahtumassa juhlistaakseen tämän vaikutusta suomalaiseen taiteeseen ja yhteiskuntaan.

Graafikko Timo Bergin ja Susanna Luodon suunnittelemat Tom of Finland postimerkkien julkaiseminen 2014 sai paljon huomiota ulkomaita myöten. Merkkejä ennakkotilattiin 178 maahan, ja ne mainittiin useissa julkaisuissa Suomen historian suosituimmiksi postimerkeiksi. Kaukaisimmat merkkitilaukset tulivat Intiasta asti.

Samana vuonna Finlayson julkisti Tom of Finland -malliston. Siihen idea saatiin Tom of Finland -säätiöltä, ja malliston ydinkohderyhmä käsitetään olevan kansainvälinen homoyhteisö. Mallisto sisältää vuodevaatteita, pyyhkeitä, kasseja, sisustuskankaita sekä patalappuja ja esiliinoja ja Fellows-laukkusarjan.

Robert Paulig Roasteryn kunnianosoituksena lanseerattiin 2016 Tom of Finland tummapaahtoiset kahvit Arabica -pavuista suodatinjauhatuksena ja kokonaisina papuina: Built Bold ja Heavy Duty. Pauligin mukaan ”uudet erikoiskahvit heijastelevat sitä, miten arkeemme vaikuttava visuaalinen kuvasto on aikojen saatossa muuttunut.”

Paitsi kuvataiteilija, Laaksonen oli lahjakas muusikko. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja toimi sodan jälkeen ravintolapianistina. Hänen sävellyksensä Vihmalintu sai kansainvälisen ensiesityksensä Lontoossa Various Voice -festivaaleilla suomalaisen Out’n Loud -kuoron tulkitsemana. Teos on julkaistu äänilevytallenuksena jo 1949 Kulkuset -kuoron esityksenä. Sävellys perustuu Aino Kallaksen runoon.

Mgrany

 

Lähteet:

fi.m.wikipedia.org/wiki/Homoseksuaalisuus

fi.m.wikipedia.org/wiki/tom_of_finland

tomoffinlandfoundation.org

pauliggroup.com/fi/built_bold_tom_of_finland_kahvit_robert_paulig_roasterylta

posti.fi/tiedotteet/2014/20140413_postimerkit.html

yle.fi/uutiset/suomalaiset_pakara_postimerkit_kiinnostavat_intiassa_saakka

yle.fi/uutiset/tom_of_finland_kadonnut_laulu

kulttuuriakaikille.fi/uutiset.php?aid=13590&k=13803&d=2013

yle.fi/uutiset/tom_of_finlandista_ei_tullut_suuren_yleisön_elokuvaa-tuotantoyhtiö_pettyi3-9753977

Julkaistu alunperin 14.6.2016, muokattu 31.1.2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa