Tanskalainen joulupöytä

Mitä tanskassa syödään jouluna? Oletettavasti niitä kuuluisia voileipiä oluen kanssa (smörrebröd og öl tanskalaisella öö:llä), eikö totta? Jos tämä on veikkauksesi niin pieleen meni! Entäpä  sitten kinkkua ja lipeäkalaa niinkuin meilläkin? Lipeäkala kuuluu kyllä paremminkin ruotsalaiseen ja norjalaiseen jouluperinteeseen. Se on peräisin jo viikinkien ajoilta, ja vaikka tanskalaisetkin ovat heidän jälkeläisiään, voisi lipeäkalaa ajatella lähinnä färsaarille, koska sikäläinen väestö on norjalaista alkuperää.

Mitä sensijaan mahdolliseen kinkkuarvaukseesi tulee niin et ole täysin väärässä: varsinaiseen mannertanskalaiseen jouluateriaan kuuluu nimittäin vaihtoehtoisesti joko paistettu tai paahdettu sian niska tai selkä keitettyjen ja sen jälkeen öljyssä tai rasvassa kuorineen haudutettujen, toisin sanoen kuullotettujen eli freesattujen perunoiden, ruskean kastikkeen sekä 40 minuuttia etikka-, omena-, ja sokeriliemessä haudutetun punakaalin kanssa. Tämä ruokakokonaisuus tunnetaan nimeltä fläeskesteg (kirj. suom. läskipaisti) ja ihralla on tässä ruokalajissa keskeinen osuus: jos sitä ei löydy annoksen päältä riittävästi niin sitten sitä lisätään (huom! Älä sekoita stegt fläesk-nimisen ruokalajiin= paistettua pekonia keitetyillä perunoilla kermapohjaisessa persiljakastikkeessa)!

Toinen tanskalaisten joulusuosikki on paistettu ankka (stegt and) edellämainitulla tavalla kypsennetyillä perunoilla niinikään ruskean kastikkeen ja marjahillon kanssa. Jälkiruokarintamalta mainittakoon kylmä riisivanukas mantelin kera lämpimässä kirsikkakastikkeessa sekä eräänlaiset pikkumunkit seuranaan hilloa ja kermavaahtoa erillisellä lautasella. Jouluruoan kanssa tanskalaiset nauttivat tiettävästi eritysiä jouluoluita ja ainakin glögiä juodaan heidänkin keskuudessaan, niinkuin muissakin pohjoismaissa.

Näin herkutellaan siis tanskanmaalla joulunaikaan.

Teksti: Matti Nikama
Kuva: Pixabay

Kirjallisuutta: Heiskanen, Teppo: Kööpenhamina Suomalainen matkaopas (2015)
Kymmenen kärjessä matkaoppaat: top 10 Kööpenhamina (Wsoy 2013)
Wikipedia