Tampereen teatterikesä

Teatterikesää viisikymmentä vuotta, mitään ei voi tehdä suotta

Tampereen teatterikesän pani alulle Aamulehden ’pelätty’ kulttuuritoimittaja Olavi Veistäjä tasan 50 vuotta sitten. Apunaan hänellä oli kaupunginjohtaja Erkki Lindfors, Tampereen työväen teatterin Kai Savola ja Tampereen teatterin Rauli Lehtonen.

Puheessaan Seela Sella kertoi muistavansa kuinka hänen nuoruudessaan kaksi ammattiteatteria kilpaili Tampereella, joka tuolloin oli tehdaskaupunki. Noihin aikoihin Tampereen asukkaat kokivat velvollisuudekseen näyttää naapureilleen että tukivatko he Työväen teatteria vai tuota porvarillisempaa Tampereen teatteria. Tämä merkittävästi kasvatti teatteriyleisöä ja nykyään Tampere tunnetaankin paremmin teatterikaupunkina.

Seela sanoo taiteen antaneen kaikille kyvyn nähdä näkymätöntä, tuntea tuntematonta ja kokea kokematonta. Tässä suhteessa taide menee yli tieteen. Seela päättää puheensa Lauri Viidan Luominen-runon sanoihin:
Tuhat kertaa tuhat vuotta
Mitään ei voi tehdä suotta.

Avajaisissa nähtiin myös musiikkiesityksiä kuten vocal folk hop -yhtye Tuuletar.

Pääohjelmistossa on parisen kymmentä kotimaista ja ulkomaista esitystä. Keskustorin teltassa on ohjelmaa lähes joka päivä. Ravintolafestivaali Encorebaana tapahtuu ympäri kaupunkia perjantaihin asti.

Teatteriohjaajat Hili Iivanainen, Miko Jaakkola, Aleksis Meaney kertovat tapahtuman johtavana ajatuksena olevan oman elämän, ympäristön, ruumiin haltuunotto sekä halu vaikuttaa yhteiskuntaan. Täten tapahtuma on nimetty Rakkauden ja vimman kesäksi.

Merkittävä teema on suhde meille läheisiin ihmisiin: puolisoihin, sisariin ja vanhempiin ja sukupolvien jatkumo joka me muodostetaan heidän kanssaan. Joskus tuohon jatkumoon tulee traumaattisia rikkoja ja nähin pohjautuen on tarjolla esityksiä kuten Cock, Cock, Who’s There?, Kilari ja Ingmar Bergmanin Kohtauksia avioliitosta.

Vastarinta  ja valtarakenteiden kyseenalaistaminen tulevat esille Tytöt 1918, Veriruusut ja I Would Prefer Not To -esityksissä. Aiheesta nähdään myös elokuvaa dokumenttifilmin muodossa: Stop Acting Now.

Kannattaa siis mennä hankkimaan kulttuuria ja katsomaan mitä teatterikesä tarjoaa.

Baikal Brothers Ky -näytelmässä esiintyvä bändi Metal Shaman.

Teksti: Janne Karjalainen
Kuvat: Jere Jokinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa