Tampereen talvilomatärpit

Talviloma

Ylämäen uhmaajat palkitaan matkalla alas.

Tamperelaisten lasten talviloma on jo aivan nurkan takana (25.2. – 3.3.), ja monella perheellä onkin jo ensi viikolle suunnitelmat selvillä. Jos ei näin vielä kuitenkaan ole, ei syytä huoleen. Kaupungista löytyy viikon aikana monenlaista aktiviteettia, eikä hommat useinkaan kukkaroa rasita. Tarjontaa listattuna alla.

————————————————————————————————————————

Kirjastot

Tapahtumiin vapaa pääsy.

Talviloman lastenleffat Pääkirjasto Metson satuhuoneessa:
maanantai – torstai 25.2. – 28.2. klo 13
Koilliskeskuksessa:
torstai 28.2. klo 10

Soturikissat-iltapäivä, Monitoimitalo 13:
torstai 28.2. klo 14
Soturikissat-aiheista ohjelmaa ja muiden fanien tapaamista. Kello 15 vieraana Soturikissat-kirjasarjan suomentaja Nana Sironen.

Pelipäivä Pääkirjasto Metsossa:
perjantai 1.3. klo 13
Seikkailua virtuaalitodellisuudessa ja uusia lautapelejä.

————————————————————————————————————————

Lastenkulttuurikeskus Rulla

Hiihtolomaviikon nonstop-työpajat:
Tehdään lumihiutaleita Rullan puihin sekä maalataan yhdessä sininen hetki. Työpajat avoinna Rullan aukioloaikoina.
keskiviikkona klo 12-18
torstaina ja perjantaina klo 9-14
lauantaina ja sunnuntaina klo 10-16

Erikoispajassa Jäiset puut -työpaja:
Tehdään gelli-painantana jäisiä puita. Käytössä akryylimaaleja, vaatetus kannattaa valita sen mukaan (ei parhainta päälle)
torstai 28.2. klo 10 ja 12
perjantai 1.3. klo 10 ja 12
Paja yli 5-vuotiaille, kesto noin 1 tunti.
10 lasta per paja, ennakkoilmoittautuminen 15.2. alkaen www.laikku.fi/rulla

————————————————————————————————————————

Museokeskus Vapriikki

Aktiviteetit sopivat yli 5-vuotiaille. Jaossa myös Vapriikin museorastirata, jonka suorittamisesta saa pienen palkinnon.
Muutokset mahdollisia.

Vapriikki poikkeuksellisesti avoinna ma 25.2.2019 klo 10–18.

Ma 25.2. Vampyyrimaanantai

Klo 12–14 Vampyyrityöpaja. Työpajassa askarrellaan kartongista minivampyyri, jonka voi kiinnittää roikkumaan. Tee vaikka kokonainen vampyyrimobile! Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs.

Klo 14 Lasten lepakkoaiheinen tiedeluento. Luennoitsijana luontotohtori Tomi Kumpulainen Tampereen luonnontieteellisestä museosta. Kesto n. 30–40 min. Luento sopii jo lukemaan oppineille. Paikka: Vapriikin auditorio.

Ti 26.2. Työpajatiistai

Klo 12–14 Pelimuseon hamahelmityöpaja (non stop). Työpajassa tehdään peliaiheisia avaimenperiä, koruja ja magneetteja hamahelmistä. Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs.

Klo 14–16 Postimuseon kangaskassityöpaja (non stop). Työpajassa koristellaan kangaskassi eri aiheiden postimerkeillä. Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs.

Ke 27.2. Kivi- ja kisakeskiviikko

Klo 12 Lasten kierros Kivimuseoon. Kierroksella ihmetellään mm. jännittäviä meteoriitteja, värikkäitä kvartseja ja mielenkiintoisia fossiileja. Kesto n. 45–60 min. Lähtö kierrokselle Vapriikin ala-aulasta.

Klo 12–15 Tampereen Kivikerho tunnistaa kävijöiden kivinäytteitä ja kertoo kiviharrastuksesta. Tuo oma kivinäytteesi tutkittavaksi! Paikka: Kivimuseon edusta, 1 krs.

Klo 12–15 Vuolukivikorutyöpaja (non stop). Tampereen Kivikerhon järjestämässä työpajassa voit tulla kokeilemaan vuolukiven työstämistä ja tehdä itsellesi kivikorun! Paikka: Kivimuseon edusta, 1 krs.

Klo 14–16 Kisailua Suomen Jääkiekkomuseon maalisimulaattoreissa. Paikka: Suomen Jääkiekkomuseo, 3 krs.

To 28.2. Tarinatorstai

Klo 12–12.30 ja 13–13.30 Eläinsatuja Luonnontieteellisessä museossa. Satutuokio sopii yli 3-vuotiaille. Paikka: Tampereen luonnontieteellinen museo, 2 krs.

Klo 13 Lasten kierros Birckala 1017 -näyttelyssä. Lähde mukaan tutustumaan tuhannen vuoden takaiseen elämään! Kesto n. 45 min. Lähtö kierrokselle Vapriikin ala-aulasta.

Klo 14–16 Arkeologiatyöpaja (non stop). Tule tutkimaan ihkaoikeita arkeologisia löytöjä, tunnistamaan niitä ja keksimään niille taustatarina! Paikalla arkeologisia löytöjä esittelee arkeologi Kreetta Lesell. Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs.

Pe 1.3. Postiperjantai

Klo 11 Satutuokio: Helmi Pöllösen yllätyspostia. Helmi Pöllösen pihlajapostikonttorissa on nähty ja kuultu yhtä sun toista merkillistä vuosien saatossa. Mitä kerrottavaa laivakoiralla on salaperäisestä pullopostista tai kirjekyyhkyllä kuninkaallisten salaviesteistä? Esitys sopii yli 3-vuotiaille. Tuokion kesto on 30 min. Esityksen toteutus: Somana ry:n Museonautit. Lähtö kierrokselle Vapriikin ala-aulasta.

Klo 12 Satutuokio: Helmi Pöllösen yllätyspostia (30 min). Lähtö kierrokselle Vapriikin ala-aulasta.

Klo 13 Satutuokio: Helmi Pöllösen yllätyspostia (30 min). Lähtö kierrokselle Vapriikin ala-aulasta.

Klo 14–15 Sensuurityöpaja. Tule selvittämään, miksi historian aikana postia on sensuroitu. Tutustumme sensuuriin Transit – rajapostia -näyttelyssä ja tutkimme työpajassa sensuuriin liittyviä esineitä ja kirjeitä. Osallistujat pääsevät myös kokeilemaan kirjeen sensurointia. Työpaja sopii kouluikäisille ja sitä vanhemmille. Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs.

Klo 16–17 Kovaa peliä rajalla -rooliseikkailuopastus. Lähde torniolaisen juoksupojan matkassa tutustumaan ensimmäisen maailmansodan aikaiseen Tornioon ja Haaparantaan tarinallisella ja vuorovaikutuksellisella kierroksella! Kierros sopii kouluikäisille ja sitä vanhemmille. Lähtö kierrokselle Vapriikin ala-aulasta.

www.vapriikki.fi

————————————————————————————————————————

Muumimuseo

Museo poikkeuksellisesti avoinna maanantaisin klo 9-17.
Lomalaisille on järjestetty erityistä ohjelmaa museolipun hinnalla.

Taikatalven tarina
joka päivä klo 13, kesto 30 min
Koko perheelle suunnattu tuokio Taikatalvi-kirjan tarinan, kuvitusten ja kuvaelmien äärellä. Talvilomalla Muumimuseossa tutustutaan tietysti talviseen Muumilaaksoon. Miltä tuntuu herätä yksin kesken talviunien kun kaikki tuttu on kadonnut lumen alle? Alun hämmennyksen jälkeen Muumipeikko löytää onneksi uusia ystäviä, ja talvikin alkaa vaikuttaa kivalta. Tule kuuntelemaan, katselemaan ja keskustelemaan!

Soiva Muumimuseo
joka päivä klo 14–15 (paitsi ei la 2.3.)
Taas on aika helliä Muumimuseon vieraiden korvia. Elävä musiikki tekee museosta entistä tunnelmallisemman, kun Tampere Filharmonian muusikot soittavat – joka päivä uusi soitin ja uudet kappaleet. Pysähdy kuuntelemaan tai vain nauti näyttelystä musiikin soidessa. Valitse vierailupäiväsi lempisoittimesi mukaan tai tule kuuntelemaan vaikka kaikki käyrätorvesta kontrabassoon!

Lauantaita 2.3. elävää musiikkia kuullaan Muumimuseon Taikatalvi -tapahtumassa Sorsapuistossa!

Norsu ja marabuhaikara musisoivat -työpaja
Joka päivä museon avoinna oloajan
Talvilomalla Muumimuseo täyttyy jälleen musiikista, kun Tampere Filharmonian muusikot ilahduttavat vieraitamme musiikilla. Orkesterin talviloman lastenkonsertti Eläinten karnevaali 21.2. ja 22.2. on ollut innoituksena myös Ateljeen musiikkiteemaiseen työpajaan. Nyt inspiroidutaan eläimistä. Tunnistatko Ateljeessa soitetusta musiikista karjuvan leijonan, norsun tai joutsenen? Entä miltä kuulostaa susi? Muumitarinatkin ovat täynnä mitä erilaisimpia eläimiä ja otuksia, kuten meressä uiskenteleva mamelukkikala ja hiekkaan kaivautuva muurahaisleijona.

Mikä eläin tai kummallinen otus sinulle tulee musiikista mieleen? Tule toteuttamaan se ohjatussa grafiikan työpajassamme!

Taikatalvi 2.3.
Talviloman kruunaa tietenkin Muumimuseon Muumimuseon taikatalvi -tapahtuma Sorsapuistossa lauantaina 2.3. klo 14-21. Muumimuseon Taikatalvi on maksuton tapahtuma.

www.muumimuseo.fi

————————————————————————————————————————

Tampereen taidemuseo

Uudet näyttelyt avautuvat 23.2.
Veljekset von Wright
Jussi Mäntynen – Jälkiä metsässä
Taru Mäntynen – Kulkijan näyt

Avoimet tapahtumat:

Vauvan kanssa museoon! -tapahtuma
keskiviikkona 27.2.
10.00-10.30 rytmikylpy / kulttuuriosuuskunta Uulu
11.00 vauva- ja taapero-opastus
15.00 näyttelyopastus
Järj. Tampereen taidemuseo ja kulttuurikasvatusyksikkö TAITE

Taidetta selkeästi suomeksi -näyttelyopastus
perjantaina 1.3. klo 15-16.
Tule katsomaan näyttelyä ja harjoittelemaan suomen kieltä. Opastus on suomeksi. Puhumme hitaasti ja käytämme helppoja sanoja. Ilmainen sisäänpääsy. Tervetuloa! Opastus on osa Kotoutujan kulttuuripolku -hanketta.

Työväenmuseo Werstas

Maksutonta tekemistä perheille joka päivä talvilomaviikolla.
Luvassa mm. mukavia opastettuja kierroksia, askartelua, Pehmolelujen yö museossa, satutuokioita, piirrustusjumppaa ja muuta.
Vapaa pääsy.

Lasten oma puuhapaja 23.2.-3.3.

Työväenmuseo Werstaan pajalla askarrellaan talvilomalla hauskoja sätkynukkeja. Pajalla on myös puuhapiste, jossa saa piirtää, värittää ja leikkiä mielensä kyllyydestä. Maksuton omatoimipaja on avoinna museon aukioloaikoina klo 11–18.

Lauantai 23.2.

Koko perheen kierros Meirän kaupunkiin ja Höyrykonemuseoon klo 15.

Kierros vie matkalle 1900-luvun tehdaskaupungin työväen elämään. Samalla kurkistetaan mm. 1900-luvun alun osuuskauppaan ja työväentaloon sekä tutustutaan erilaisiin ammatteihin. Höyrykonemuseossa käydään katsomassa Finlaysonin jättiläismäistä höyrykonetta, jossa on mahtava yli kahdeksanmetrinen vauhtipyörä sekä paljon jänniä vimpaimia. Kierroksen kesto on noin 45 minuuttia.

Sunnuntai 24.2.

Koko perheen kierros Meirän kaupunkiin ja Höyrykonemuseoon klo 15.

Tiistai 26.2.

Tehtaantyttö Hilman matkassa -opastettu kierros lapsille klo 14.

Lasten omalla museokierroksella tehtaantyttö Hilma kertoo, millaista puuvillatehtaalla oli yli sata vuotta sitten. Toiminnallisella kierroksella tutustutaan Finlaysonin vanhaan tehtaaseen ja mm. hypitään ruutua sekä kokeillaan, kuinka moni mahtuu tehtaalaisasuntoon. Kierros pohjautuu Hilma ja pumpulitehdas, Lasten Finlayson -kulttuuriraittiin. Kierroksen kesto on noin 45 minuuttia.

Keskiviikko 27.2.

Lasten Finlayson: Pehmolelujen yö Werstaalla.

Werstas ja Täti Taikakynä kutsuvat kaikenkarvaiset ja -kokoiset pehmolelut yökylään!

Lapset voivat jättää pehmolelunsa yön yli museolle ja noutaa nämä takaisin kotiin seuraavana päivänä. Pehmolelujen yöllisistä seikkailuista kootaan valokuvanäyttely, joka on esillä Werstaalla torstaina 28.2. Huom. Leluihin on merkittävä omistajan nimi!

Täti Taikakynä: Iltasatuja ja pehmolelujen kuntotarkastusta klo 11–14.

Täti Taikakynän kuvitetut satutuokiot alkavat kello 11 ja klo 13. Tarinatuokion kesto 30 min. ”Iltasatujen” välissä ja jälkeen museolle jääville pehmoleluille tehdään lyhyt kuntotarkastus ja lapset saavat kertoa pehmolelukaveristaan. Huomaathan, että pehmolelun voi jättää yöksi museolle ilman satutuokioon osallistumista.

Torstai 28.2.

Pehmolelujen nouto klo 12–18.
Yökyläilemässä olleen pehmolelun voi tulla noutamaan museolta torstaina kello 12 alkaen.

Pehmolelujen yö -näyttely klo 12–18.
Pehmolelujen noutopaikan yhteydessä oleva ainutlaatuinen valokuvanäyttely kertoo mitä pehmolelut ovat museolla yön aikana puuhailleet. Tule katsomaan, bongaatko oman lelukaverisi valokuvista.

Tehtaantyttö Hilman matkassa -opastettu kierros lapsille klo 14.

Perjantai 1.3.

Lasten Finlayson: Piirustusjumppaa! klo 11 ja klo 13.

Täti Taikakynän hilpeän hauskassa ja leikkisässä piirustusjumppatuokiossa taikakynäillään ja liikutaan yhdessä! Ohjaajana satutaiteilija Täti Taikakynä. Lapset osallistuvat aikuisen seurassa piirustusleikkituokioon. Kesto 40 min. Ikäsuositus yli 3-vuotiaille. Osallistuminen ei vaadi erityisvarustusta.

Lauantai 2.3. ja sunnuntai 3.3.

Koko perheen kierros Meirän kaupunkiin ja Höyrykonemuseoon klo 15.

www.werstas.fi

————————————————————————————————————————

#Äläjäädy

#Äläjäädy -talvilomatapahtuma levittäytyy ympäri Tamperetta 23.2.–3.3. ja tekemistä riittää laidasta laitaan. Tänä vuonna luvassa on muun muassa kauhistuttavaa menoa kartanossa, soturikissoja, musiikkia ja mielenkiintoisia tapahtumia.

Lisätietoja ja tapahtumakalenteri osoitteessa www.nuortentampere.fi/alajaady

————————————————————————————————————————

Ulkoilu ja liikunta

Liikkeelle luontoon -tapahtuma
lauantaina 23.2. klo 12.00 – 15.00
Niihaman maja, Pikku-Niihamantie 98

Tapahtumassa mm.
-Kierretään opastettuja luontoreittejä
-1km pitkä luistelurata
-Niihaman majan edulliset tarjottavat
-Kaksi nuotiopaikkaa
-Hauskoja luontotehtäviä

Luontopolun kiertäneelle alle 16-vuotiaalle palkinnoksi ilmainen uintilippu Kalevan uintikeskukseen

Vastuujärjestäjänä toimii Tampereen kaupungin Liikkuva Perhe -hanke, Niihaman Maja ja YMCA Tampere Perheiden mukana -hanke.
Lisätietoja osoitteessa www.tampere.fi/liikkuvaperhe

Hiihto- ja luistelukouluja, 25.2. – 3.3.

Kaikille avoimissa luistelu- ja hiihtokouluissa käydään läpi luistelun ja hiihdon perusoppeja. Oppiminen tapahtuu tekniikkaopetuksen, leikkien ja temppuratojen avulla. Liikuntakerroille mukaan sopiva vaatetus ja lajeihin tarvittavat varusteet. Säävaraus, pakkasraja -15

Hiihtokoulut, Tampereen Pyrintö
Kaupin urheilupuisto, Kuntokatu 5
25.2. Maanantai klo 12.00 – 14.00
3.3. Sunnuntai klo 12.00 – 14.00
Kokoontuminen: Uusi (perimmäinen) huoltorakennus.

Luistelukoulut, Tampereen Tappara taitoluistelijat
Koulukadun kenttä, Koulukatu 20
26.2 Tiistai klo 13.00 – 14.00
27.2. Keskiviikko klo 13.00 – 14.00
28.2. Torstai klo 13.00 – 14.00

Uintikeskuksessa Wibit -rata 25.2. – 1.3.

Sisäänpääsymaksulla laajennuksen puolella.

Ma 25.2 klo 10.00 – 19.00
ti 26.2. klo 10.00 – 19.00
ke 27.2. klo 10.00 – 19.00
to 28.2 klo 13.30 – 19.00
pe 1.3 klo 10.00 – 19.00

————————————————————————————————————————

Säiden salliessa on Tampereella myös monipuoliset mahdollisuudet omatoimiseen talviliikuntaan ja ulkoiluun. Raittiista ilmasta pääsee nauttimaan vaikkapa hiihtäen, luistellen tai lasketellen. Ympäri kaupunkia on myös jäämäkiä liukurilla laskettavaksi.

www.tampere.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/liikuntapaikat/

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa