Taidetta ja yhteisöllisyyttä Kaakinmaalla

Syyskuun lopulla otin toimistolta lainaan järjestelmäkameran; tarkoituksena oli lähteä valokuvaamaan Pyynikin rannoille ja metsiin. Matkalla kohteeseen huomasin Kaakinmaalla opastukset, jotka johdattivat entisen kulkutautisairaalan pihapiiriin, josta löytyi taideprojekti. Koulukadun puolella aitaan oli kiinntetty kylttejä, jossa luki ”Koko kylän piha” ja ”Pyynikin aikamatkat”. En ollut kuullut asiasta aiemmin, joten uteliaisuudesta lähdin katsomaan mitä löytyy.

Pihamaalle astuessa ensimmäisenä silmiin osui isot värikkäät seinämaalaukset. Pidemmälle mentäessä yhdestä rakennuksen seinästä löytyi taidenäyttely nimeltään Tarttuvan taiteen näyttely ”Planetart”, jonka teokset ovat syntyneet kasvihuoneeseen perustetussa avoimessa ateljeessa keväästä 2020 alkaen. Rakennuksen ilmoitustaululta löytyi lisätietoa alueesta, sekä säännöt ja periaattet. Kaikki toiminnot tapahtuvat ulkona ja ovat avoimia kaikille.

Alueelta löytyy myös ”Kaakinmaan kirjasto”, ja myöhemmin minulle selvisi projektista lisätietoa etsiessä, että sieltä voi ihan oikesti lainata kirjoja. Esillä on myös taulu legendaarisesta ”Tonnin setelistä”. Sen on tehnyt taidemaalari Risto Kajo. Paljon muutakin nähtävää pihapiiristä löytyy, ja kannattaakin varata reilusti aikaa käyntiin, jos innostuu vaikka maalaamaan ateljeessa.

Koko projektin takana on taiteilija Mika Pettissalo. Hän on järjestänyt aluella tapahtumia jo kymmenen vuoden ajan. Jos hyvä tuuri käy, niin hänet eli ”pihatontun” voi bongata arkisin aluella klo 15-18 välilllä.

Koko kylän piha – Our Garden

Tavoitteena on lisätä alueen viihtyisyyttä ja tuottaa turvallisuuden tunnetta. Kaupunkilaisille on tarjolla mahdollisuus osallistua oman ympäristönsä muokkaamiseen yhteisöllisen toiminnan muodossa. Sijainti: Pyhäjärvenkatu 7, 33200 Tampere.

Facebook: Koko kylän piha – Our Garden

Pyynikin aikamatkat

Pyynikin Aikamatkat on kollektiivinen työhuone ja taidegalleria, joka on luotu kierrätysmateriaalista ja yhteisöllisyydestä. Kulkutautisairaalan aluueelle on luotu taidenäyttely, avoin kirjasto ja avoin ateljee. Paikka ja kaikki siihen liittyvä toiminta on ilmaista ja avoimena kaikille.

Facebook: Pyynikin aikamatkat

Instagram: @pyynikinaikamatkat

Kuvagalleria alueelta:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Teksti ja kuvat: Terhi