Suoratoistopalvelut median murroksessa

Televisiotarjonta on siirtynyt vuosi vuodelta entistä enemmän kaapeli- ja antenniverkon lisäksi nettijakeluun. Televisiosarjoja ja elokuvia on tarjolla ennennäkemätön määrä suoratoistopalveluissa, joista voi toistaa sisältöjä tietokoneella, tabletilla, älypuhelimella tai äly-tv:llä. (Hupaisaa, että meillä on nykyään joukko älylaitteita, vaikka niissä ei ole lainkaan älyä. On vain kehittyneitä laskukoneita. Meillä on jo vuosikymmeniä ollut tietokone, joka ei tiedä mitään. Toim. Huom. ja btw.) Netflix ja HBO ovat jo suomalaisille kuluttajille tuttuja, mutta markkinoille on tullut joukko uusia toimia ja käynnissä on kova kilpailu asiakkaista. Amazon Prime Video aloitti Suomessa joulukuussa 2016. Viimeisimpänä suomalaisille tarjolla oleva palvelu on Apple TV+, joka aloitti marraskuussa 2019.

Tulossa Suomeen?

Yhdysvalloissa on tarjolla useita palveluita, jotka ovat vielä tulossa Suomeen, kuten Disney+, Hulu ja CBS All Access. Disney+ aloitti toimintansa tuomalla tarjolle Star Wars spinoffin Mandalorian. Sarja on ensimmäinen Star Wars universumiin sijoittuva ei-animaatiosarja. Sarjan nimi viittaa Mandalorialaiseen palkkiometsästäjään, eli Bobba Fetin kaltainen hahmo. Sarjan tyylilaji yhdistää avaruusopperaa ja länkkäriä. Sarja on otettu hyvin vastaan fanien taholta. Disneyn tarkoitus on siirtää kaikki Star Warsit omaan palveluunsa, mikä tarkoittaa sitä, että ne poistuvat Netflixistä. CBS All Access on profiloitunut Star Trek franchisen ympärille. Uutena sarjana syntyi ensimmäisenä Star Trek Discovery, joka on ollut melkoinen järkytys kaikille vannoutuneille trekkieille, koska se on hyvin kaukan Roddenberryn visiota. Varmasti rauhoittaakseen faneja CBS loi uuden sarjan Star trek Picard, jossa juodaan taas Earl Grey teetä ja keskustellaan filosofiasta. Hulu ei ole tarjolla Suomessa, koska sen sisällössä on paljon paikallisten tv-kanavien sisältöjä ja tekijänoikeussyistä ei voi näyttää Suomessa.

The Mandalorian. (Disney+)

Entä suuri ja mahtava Google?

Google on kompastellut pahasti somen osalta ja nyt näyttää siltä, että eivät ole ainakaan toistaiseksi mukana kisassa katsojista videosisältöjen osalta. Tai tarkemmin: ovat, mutta ei itse tuotetun sisällön osalta. Tai vielä tarkemmin: Googlella on suurimmat yleisöt, Googlen ei tarvitse edes itse tehdä sisältöjä, kun asiakkaat tuottavat itse sisällön. Google hoitaa jakeluinfran ja myy mainoksia. Win-win. Katsojan ei tarvitse maksaa mitään, kuten Googlen palveluista yleensä. Mutta Google on yrittänyt myös maksullista palvelua, joka on tarjolla myös Suomeen. Youtube Premium on maksullinen versio youtubesta, joka tarjoaa mainoksetonta Youtube-sisältöä, parempaa musiikkitoistoa ja Googlen omia alkuperäissarjoja, kuten 80-luvun klassikon Karate Kidin uudelleenhengitys. Jää nähtäväksi, mikä tulee olemaan Googlen rooli isossa kuvassa.

Johnny Lawrance ja Daniel LaRusso. (Youtube)

Kotimaiset palvelut ja urheilu

Yleisradio on vastannut kansainväliseen kilpailuun omalla Areena-palvelulla. Areena on juuri sitä mitä veroeuroilla pitää saadakin. Ylen audiovisuaalinen tuotanto on monikanavaista ja nykykuluttajalle on luontaista käyttää ja etsiä sisältöjä Areenan kaltaisesta paikasta. Viiskauttaviis Ylelle Areenasta.

Vanhat kaapelikanavatoimijat ovat alkaneet tarjoamaan erilaisia suoratoistopalveluita vanhoilla brändeillä, kuten Viaplay ja C More. Oma älytelkkari tarjosi Dplay-palvelua, joka tarjoaa maksutta sisältöä: “Ohjelmakirjasto sisältää tuhansia tunteja laadukasta ja inspiroivaa viihdettä Discoveryn kanavilta TV5, Kutonen, Frii, TLC, Discovery Channel, Animal Planet, Investigation Discovery ja Discovery Science.” Maksamalla kuukausimaksun saa lisäetuja.

Urheilun ystäville on myös iso joukko uusia suoratoistopalveluita. Itse en juuri urheilua seuraa, mutta kehuttuja on NFL:n palvelu, myös Formula 1 -sarjalle saatiin viime kaudelle oma suoratoisto.

Parasta juuri nyt Suomeen tilattavissa palveluissa:

Apple tv+ (5,99€/kk):

Apple aloitti vaatimattomasti muutamalla sarjalla, mutta nosti riman korkealle. The Morning Show tähtinään Jennifer Aniston, Reese Witherspoon ja Steve Carell on todella laadukasta draamaa Yhdysvaltain mediasta ja metoo-liikkeestä ja monesta muusta. Timanttia.

The Morning Show (Apple+)

See on scifi/fantasia-sekoitus, jossa seurataan postapocalyptista maailmaa, jossa ihmiset eivät enää omaa näkökykyä. Idea on kierrätys, joka on luettu ainakin Jose Saramagon teoksessa “Kertomus sokeudesta” ja katsottu vastikään Netflixin Bird Box elokuvassa. Siltikin See koukuttaa. Pääosassa nähdään Game of Thronesista tuttu Jason Momoa. 

Apple tv+:n sisällöstä Servant on hyytävä jännäri ja psykologinen trilleri, jonka tunnelma on jäljittelemätön. For all the mankind on alternatiivinen historiikki kuulentojen historiasta. Mitä jos kilpajuoksu kuuhun ei olisi päättynyt 70-luvulle ja NL olisi mukana?

Amazon Prime Video (2,99€/kk)

Amazonin palvelu poikkeaa esim Netflixistä sillä, että tarjolla on todella paljon kaikenlaista bulkkia. Primella on todella laadukkaita alkuperäissarjoja ja tavattoman laaduttomia.. Prime ei pärjää laadun tasaisuuden suhteen kilpailijoille, mutta määrää on ja hutun seassa helmiä.

Amazon Original sarjoista poimittua priimaa: 

 • Hunters
 • The Man in the High Castle
 • The Expanse
 • American Gods
 • Good Omens
 • Mr. Robot
 • Preacher

Prime videossa hinta/laatu on ehdottomasti kohdallaan. Hulun tavoin Prime Video esittää muiden tuotantoa. Esim. Picard on nähtävissä nyt palvelussa.

Preacher. (Amazon Primevideo)
HBO Nordic (9,95€/kk)

Palvelu on kallis, mutta HBO on sarjaviihteen laatustandardi. HBO on täynnä television tiiliskiviä: 

 • Succession
 • Chernobyl
 • Band of Brothers
 • True Detective (ensimmäinen kausi)
 • Six feet under
 • The Young Pope/The New Pope
 • The Righteous Gemstones
 • Rome
 • Westworld
 • Bored to Death

Nämä tuli mieleen miettimättä. HBO on helposti sarjojen osalta johtaja.

Kuvastoa Chernobyl-sarjasta.
Netflix (7,99€/kk)

Suurin ja kaunein. Ja suurin kysymysmerkki. Mikä on suoratoistopalveluiden tulevaisuus. Haluaako kuluttaja maksaa Netflixin lisäksi useasta eri palvelusta, kun sisältöjä karkaa kilpailijoille?

Parasta juur ny: 

 • Better Call Saul: Breaking Bad spinoff, jossa paljastetaan lakimies Jimmy McGillin taustat. Sarja on Vince Gilliganin kynästä.
 • Studio Ghibli: Kulttuuriteko Netflixiltä. Etenkin Hayao Miyazakin elokuvat ovat enemmän kuin viihdettä.
 • Pandemic: Laadukas ja hyvin ajankohtainen dokumenttisarja.
 • Le Chant du loup: Hyvä esimerkki Netflixin kansainvälisestä tuotannosta. Laadukas ranskalainen elokuva.
Herra Totoro ja lapset odottamassa nekobasua, eli kissabussia. (Netflix)

Teksti: Juuso Kangaspunta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa