Suomen suurin ja hienoin maauimala

Vesi on vanhin voitehista

Käytännössä vuosikymmeniä kaavailtu ja haaveiltu Tampereen maauimala aukaisi vihdoin ovensa 1.8. Nauhalaisen toimitus kävi paikan päällä ihastelemassa viimeistelyvaiheessa olevia altaita ja muita rakenteita. Kyseessähän ei ole ihan mikä tahansa vesisäiliöillä koristeltu maapläntti vaan Suomen suurin, hienoin ja paras maauimala.

Saimme oppaaksemme ja haastateltavaksemme Tampereen kaupungin liikuntapäällikkö Mikko Heinosen. Mies luonnehti maauimalaa termein ”altailtaan uimahalli, muuten uimaranta”. Itse hän ei vielä ollut kokeillut hyppäämistä mutta uimista kyllä. Jo ennen avajaisia altaat olivatkin olleet hyvässä käytössä muun muassa Moron arvonnan voittaneiden testiuinneissa.

Mikko Heinonen esittelee maauimalaa näköalapaikalta hyppytornista. Taustalla näkyy ensi kesäksi valmistumassa oleva nurmialue.

Avajaisia edeltävänä päivänä mestoja kierrellessämme työntekijät olivat viimeistelemässä joitain hyppytornin kaiderakenteita ja paikkaa siivottiin ja viimeisteltiin seuraavaa päivää varten. Vaikka uimisen osalta kaikki onkin valmista jo tälle kesälle, saadaan koko näyttämö kaikessa komeudessaan hyödynnettäväksi vasta ensi vuonna. Maauimalan aidatulle alueelle kun on vielä kasvamassa laaja nurmikenttä, jolle auringonpalvojat pääsevät nautiskelemään ihoa kultaavista säteistä uimalan 160:llä auringonottotuolilla loikoillen.

Modernin maauimalan pukuhuoneiden tyyliin on haettu menneiden aikojen tunnelmaa.

Altaita uimalassa on kaikkiaan neljä. 50 metriä pitkän kuntouintialtaan lisäksi löytyy viisi metriä syvä hyppyallas, lasten allas ja kahluuallas perheen pienimmille. Hyppyaltaan tornissa on tasoja neljällä eri korkeudella, ja huimapäisimmät pääsevät testaamaan rohkeuttaan aina kymmenestä metristä.

Myyntitiskiltä voi ostaa virvokkeita ja jäätelöä. Valvomotorni ja ensiapupiste huolehtivat asiakkaiden turvallisuudesta. Aidattu alue on myös kameravalvottu ja varustettu hälyttimillä sabotöörien ja asiattomien pitämiseksi loitolla.

Vaatteiden vaihtaminen ja tavaroiden säilyttäminen tapahtuu taustalla olevassa rakennuksessa.

Maauimala on tällä näkymää auki aina syyskuun loppuun asti. Talveksi vedet jätetään altaisiin, koska näin putket säilyvät puhtaina. Mitään hyötykäyttöä tiloille ei toistaiseksi ole kaavailtu talvikaudelle. Vaikka uimala onkin suunnitelmien mukaisesti valmis, on Heinosen mukaan mahdollista, että tulevaisuudessa alueelle rakennettaisiin vaikkapa vesiliukumäki tai lasten Spray Park.

Tälle kesälle ei myöskään ole vielä aikataulutettu uinti- tai hyppykisoja tai muita tapahtumia. Ajatuksena on, että annetaan yleisön ensin vapaasti testailla palveluja ja katsotaan sitten, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kalleimmillaan maauimala kustantaa kävijälleen 5,50 €. Ulkona uiminen onkin verrattain edullista, kun Kalevan uimahallin sisällä polskuttaminen on hintavimmillaan 7,20 €. Sisä- ja ulkotiloja yhdistävä lippu puolestaan tekee enimmillään 9,40 €. Alueella toimitaan kassalta lunastettavilla rannekkeilla, joilla saadaan muun muassa tavaroiden säilytyslokerot auki.

Itse en ole vielä tänä kesänä ehtinyt maauimalaa testaamaan. Heinosen johdattaman kierroksen pohjalta täytyy kuitenkin todeta, että ilmestys on vaikuttava. Kuullessani jokin aika sitten rakenteilla olevasta maauimalasta, osasin odottaa yksittäistä ulkotiloihin rakennettavaa allasta. Tulos muistuttaa kuitenkin huomattavasti enemmän kaukoidässä kohtaamiani massiivisia vesipuistoja kuin omakotitalon takapihalle kyhättyä vesitankkia. Tästä voi tamperelainen olla ylpeä.

Maauimalassa voi viihtyä myös sateisemmallakin säällä. (Kuva: Wesku)

 

Teksti: Jere Jokinen
Kuvat: Elina Laukkarinen ja Wesku

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
3 years ago

Asiallinen juttu uudesta uimalasta