Suomen muinaisnimet

1300-luvulta vanhoja nimiä on säilynyt aatelisarvokirjoissa mm. kaksi muinaisnimeä Hyvälempi ja Mielivalta.

Vanhan suomalaisen nimijärjestelmän on ajateltu osittain koostuneen joukosta kantanimiä, kuten Iha, Hyvä, Lempi, Mieli, Valta ym. Niistä on johdettu uusia nimiä johtamalla: Hyväri, Hyvätty, Mielitty, Mielikkä tai yhdistämällä: Ihalempi, Ihamieli, Lempivalta, Valtalempi.

Muinaisnimiä on säilynyt jonkun verran myös kansantarinoissa. Kansantarujen tuntemat nimet, kuten Väinämö, Kullervo, Ilmari, Ahti ja Kaleva tunnetaan myös paikannimistössä sekä sukunimissä.

 

Luonnetta kuvaavia nimiä: Hyväneuvo, Mainikki, Tietävä

Taitoja kuvaavia nimiä: Hyväpaulo, Seppo, Sotia

Tärkeiden esineitten kuvaavia nimiä: Arijoutsi, Kalpa, Keihäri, Nuolia

Nimiä luonnosta, eläimistä ja kasveista: Hirvi, Kontio, Leinikki, Maanavilja, Ohto, Osma. Äijäpäivä

 

Miesten ja naisten nimissä oli selkeä samanlaisuus. Esim. Mielitty on mainittu 1300-luvun lähteissä molemmilla sukupuolilla. On joitain päätteitä joita käytettiin vain toisten nimissä. Hämeessä käytetty -ia pääte miesten nimissä ja -kki pääte naisten nimissä. Lempi on vasta 1800-luvulla vakiintunut naisen nimeksi. Vilja oli muinaissuomalaisena aikana miehen nimi.

 

Nimeäminen

Vainajakulttuuriin kuului suvun vainajan haltian siirtymistä lapseen, joka osaltaan määräytyi lapsen luonteeseen, näköön ja käytökseen. Lapselle oli olemassa vain yksi sopiva nimi. Nimen selvittämiseen käytettiin erilaisia menetelmiä mm. kehdon nostelua tai itkevän lapsen tyynnyttelyä nimeä valitessa. Kehto tuntui kevyeltä tai lapsi lakkasi itkemästä oikean nimen kohdalla.

Kansanperintönä on ollut antaa nimi esim. ensimmäisen mieleentulevan/ näkevän asian mukaan mm. Hirvi, Kanerva, Mielipäivä, Lumi, Osma, Puukko, Valo, Vesi

 

Muutamia muinaisuomalaisia nimiä

Aikamieli, Ano, Arpia, Ikitiera, Ikäheimo, Joutsimies, Jutikka, Jurva, Kaukovalta, Kekko, Kokko , Kostia Kotarikko, Lalli, Leino, Lemmäs, Lempiä, Meripäivä, Mielikki, Mielo, Neuvo, Nousia, Osma (=ahma), Osmo (=nuori mies), Paasia, Päivälapsi, Rahikka, Rautio (=seppä), Sarijoutsi, Sotijalo, Talvikki, Tapatora, Toivelempi, Toivikki, Unaja, Unti, Utujoutsi, Valta, Valtari, Vihas, Vihavaino, Viljakka, Äijö, Äiniö.

 

– Maria Kylätie

 

Lähteet: Kustaa Vilkuna: Etunimet; Harmaasudet Ry

 

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa