Suomalaisia jumalia ja haltioita osa 4 – Nyyrikki

Muinaiselle Suomen kansalle metsä oli pyhä paikka. Se antoi suojan ja ruuan, mutta oli myös vaarallinen niille, jotka eivät sitä osanneet kunnioittaa. Metsässä liikkuessaan muinaiset suomalaiset pyysivät suojelusta Tapiolan hallitsijoilta. Metsien pienriistasta vastasi tapiolan kuninkaan poika Nyyrikki.

 

Tapion poika Nyyrikki oli metsänhaltija ja karjalainen metsästyksenjumala, joka vastasi pienriistasta. Nyyrikki ”antoi oravat metsästä” ja metsälle lähteneiden oli hyvä toivoa metsästysonnea paitsi Tapiolan valtiaalta itseltään, myös hänen pojaltaan. Nyyrikin suosion voitettuaan metsämies sai nauttia metsän antimista Nyyrikin asettaessa oravia näkösälle metsästettäväksi. Nyyrikki kaitsi oravia kuuliaisesti ja suoritti oman osansa Tapiolan töistä juurikaan näyttäytymättä ihmisille. Nyyrikkiä pyydettiin toisinaan myös opastamaan metsämiehiä ja asettamaan metsään merkkejä, joita seuraamalla metsästäjät löytäisivät turvallisesti tiensä Tapiolan salien läpi.

 

Lemminkäinen pyytää Nyyrikiltä metsästysonnea. Kalevala, 14. runo. Nyyrikin uskottiin merkitsevän turvalliset kulkureitit metsässä kulkijoille, mikäli hänen suojelustansa vilpittömästi pyysi.

 

Nyyrikki tunnettiin muillakin nimillä, kuten Nyrkes ja Nyljys, jälkimmäinen viitaten hänen rooliinsa riistanjumalana. Nyyrikki myös tunnettiin sekä mies- että naispuolisena ja toisinaan hänen nimensä vaihtui sen mukaan, kumpaa sukupuolta edustavassa hahmossa hän kulki.

Oravannahkoihin pukeutunut Nyyrikki liikkui metsässä nopeasti ja huomaamatta. Pienriistanhaltijan rooli saattoi vaikuttaa vähäiseltä itsensä metsänjumalan pojan hoidettavaksi, mutta Nyyrikki osoitti kuuliaisuudellaan ja ahkeruudellaan, että myös jokaisen metsän hallitsijoista tuli suorittaa heille annetut tehtävät.

Teksti ja kuvat: Sami Olkkonen

Lähteet: Suomalainen mytologia (Martti Haavio, 1967, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura), Suomalaiset taruolennot (Eero Ojanen, Sirkku Linnea, 2017, Minerva Kustannus), suomalaisiakansanperinteita.blogspot.com, taivaannaula.org, runosto.net

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa