Särkänniemen kierros

huvipuistossa oppaan kanssa

Nauha Ry:n tämänkertainen tutustumiskierros suunnattiin Särkänniemen legendaariseen huvipuistoon. Huvipuiston alkuhetket koettiin 1969, jolloin avattiin Akvaario-Planetaario ja seuraavana vuonna lasten eläintarha. Näsinneulan rakennus oli seuraava vaihe, ja se avattiin vappuna 1971. Unkarilaisen rakennusporukan toimesta yhden vuoden aikana rakennetulle tornille kertyi korkeutta 168 metriä.

Oppaamme Jenni Jokiniva on monien eri työtehtävien kautta ajautunut nykyiseen myyntipäällikön asemaansa. Taloon hän on tullut 2011, joten paikan historia ja toiminta ovat vuosien varrella tulleet tutuiksi. Ympärivuotisesti Särkänniemi Oy:n palveluksessa työskentelee noin 80 henkilöä. Kesätyöläisiä on 400-500, jotka työskentelevät vähintään 4-6 viikkoa.

Koiramäen väki vieraita odottelemassa.

Kierroksemme lähti liikkeelle Koiramäen eläinpuistosta, joka on yhdessä idean isän eli Mauri Kunnaksen kanssa suunniteltu ja toteutettu. Täältä löytyy n. 30 eläinlajia, joita kävimme ihastelemassa. Eräästä aitauksesta löytyi kaksi koiranpentua, ja oppaamme kertoi, että pennut luovutetaan kasvettuaan hyviin koteihin. Erinomaisen koulutuksensa johdosta veijarit ovatkin erittäin kysyttyjä.

Villasiat olivat vakuuttava näky, mutta tällaista otusta ei mielellään kohtaisi metsälenkillä – sen verran massiivisista luonnonoikuista on kyse. Välillä saattaa hirviä yllättäen eksyä alueelle, joten päivät muodostuvat väkisin hieman erilaisiksi.

PELKKÄÄ SIKAILUA SEKÄ PORSASTELUA!
Kuva: A.T

Alueen huvilaitteiden kunnossapidossa ollaan erittäin tarkkoja. Kaikki laitteet testataan ennen porttien aukeamista, eli huoltohenkilökunta on tehtävissään jo kukon laulun aikaan.

Alueelle on vuosien saatossa tullut paljon muutoksia ja uudistuksia. Tänäkin vuonna syksyn pimeyteen on tulossa Karmiva karnevaali, jonka nimikin antaa ilmi, että jonkinlaisesta horror-tyylisestä tapahtumasta on kyse. Muihin uutuuksiin kuuluu Taikaranta sekä uudistettu lapsille suunnattu teatterilava.

Teatterilava. Kuva: A.T

Lopuksi oli aika hypätä pystytaksiin eli Näsitornin vauhdikkaaseen hissiin, jonka päätepysäkiltä avautuu koko Tampere lintuperspektiivistä katsottuna. Seinillä on vanhoja kuvia tornin rakennusvaiheista, joista oppaamme näytti ällistyttävän kuvan rakennusmiehistä ilman turvavaljaita urakan loppuvaiheilta. Mielenkiintoinen detalji oli myös kuulla, että kovalla tuulella kyseinen torni heiluu keskimäärin 30 cm – korkeuskammoa potevalle ei niin kiva uutinen. Tornista löytyy myös ravintola, jossa  työskentelee opiskelijoita kartuttamassa työkokemusta.

Karuselli ei ole karu selli!

Tällainen oli kierros Suomen legendaarisimmista huvipuistoista ja pisimmän korren veti luonnollisesti Koiramäki, karvaisten ystävien johdosta.

Kuva: A.T

 

Teksti: Arto Toikkanen

Kuvat: E.L ellei toisin mainittu.