Sadonkorjuujuhlat 2018

Leppoisaa menoa Kaukajärvellä

Video: Eemu

Teksti: Arto Toikkanen

 

Vilusen kartano koki yleisöryntäyksen kolmansilla Nauha ry:n järjestämillä Sadonkorjuujuhlilla ja Pestuumarkkinoilla. Vaikkei aurinko juuri näyttäytynytkään, ei se menoa haitannut, vaan ihmiset löysivät tiensä nauhalaisten talkoovoimin juhlakuntoon laittamalle juhlapaikalle.

Myyntituotteita ja maistiaisia oli tarjolla Nauhan oman kasvihuoneen antimista ja pientuottajilta. Kädentaitoja oli myös mukavasti esillä käsitöiden muodossa, joita oli vallan runsaasti näytillä – unohtamatta Green Tech Centerin kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita.

Koska tapahtuma oli kaikille avoin, lapsillekin riitti ohjelmaa poniajelun ja kasvomaalausten muodossa. Paikalla temmelsi myös lastenorkesteri Sirkus Rakkaus Pum Pum.

Nauha ry:n toiminnanjohtaja Juha Kallio aloitti tervetuliaispuheen. Koska ollaan Tampereella, on pikku vinoilu lätkäfanien keskuudessa tuttua huttua. Armottomana Ilves-kannattajana Kallio kuuluttikin ensimmäiset esiintyjät eli Tapparaa suosivan Mansesterin lavalle. Kiusa se on pienikin kiusa.

Mansesteri aloitti hauskalla alkunauhalla ja sitten homma lähti täysillä käyntiin. Ryhmästä huokuu hyvä meininki ja ammattimainen ote, eikä fanejakaan unohdeta. Rehellinen yhtye.

Pienen tauon jälkeen oli huutokaupan vuoro, jonka isäntänä toimi tänäkin vuonna Sami Hintsanen. Huutokauppakeisarin tyyliin oli paikalle saatu kuparipannuja nimikirjoituksilla varustettuna. Kuparipannut menivät Hintsasen itsensä, Mansesterin sekä Mustat Enkelit -yhtyeen Jussi Aaltosen nimmareilla parempiin koteihin.

Tapahtuman juontajana toimineen Janne Karjalaisen useaan kertaan ilmoittama kehoitus parkkeerattujen autojen siirrosta ei näyttänyt menevän kaikille perille. Päivän pääartistia eli Pelle Miljoonaa haettaessa voitiin vaan kuskina toimineen Mikan kanssa todeta lappuliisan viettävän joulua tuulilaseihin kiinnitetyistä parkkisakoista päätellen. Tyhmyyttä vai liikaa rahaa? No, lappuliisalla ainakin oli tilipäivä – onnea voittajille!

Itse pääartisti vaimoineen haettiin teatteriravintola Telakan edestä ja matka kohti Kaukajärveä meni leppoisan rupattelun merkeissä. Ilahduttavaa oli huomata itse pääartistin jalat maassa -asenne, eli Pelle on siististi cool ja PUNK!

Noutokeikalta takaisin kartanolle päästessäni oli Lady Mafia lopettelemassa räp-esitystään, ja kyseinen mafialeidi kuulutti seuraavat esiintyjät eli Nauha Explosion -ukuleleryhmän lavalle. Ryhmähän on koottu täysin lennosta, ja ainoastaan ryhmän vetäjälle Sakari Hukalle ukulele oli entuudestaan tuttu soitin. Rohkea veto ja hauskalta kuulosti. Sakari jäi vielä ukulele-keikan jälkeen esittämään muutaman cover-kappaleen kitaransa säestämänä.

Viimein oli päivän pääartistin aika ottaa lava haltuun. Alkuun lähdettiin balladi-linjoilla. Setin jatkuessa alkoi ”hitimpi” osuus, joten muiden muassa pakolliset Gabriel– ja Moottoritie on kuuma  -hitit kuultiin. Viimeisenä kappaleena kuultiin enteilevästi Hyvää yötä maailma.  Loppuun voi vaan todeta, että Pelle EI ole pelle, vaan siististi cool!

Sitten olikin Sadonkorjuujuhlat 2018 kohdannut loppunsa. Tunnelma oli erittäin mukava ja leppoisa. Väkeä oli hurja määrä, eli noin 1400 tallaajaa oli päässyt paikalle. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia seikkailuja ja tapahtumia.

 

 

Sadonkorjuu toisin silmin

Teksti: Jere Jokinen

 

Syyskuun 5. päivä 2018 oli Vilusen kartanolla pilvinen mutta sateeton päivä. Nauha ry:n työväki touhuili aamusta lähtien ympäri järjestön Kaukajärven kiinteistöjä valmistellen tiluksia vastaanottamaan lähes 1400 kävijää kuluvan päivän mittaan.

Joskus kello 11:n maissa väkeä alkoi vaeltaa paikalle. Saapujat vastaanotettiin infopisteellä, josta he saivat käsiinsä kartan Sadonkorjuujuhlien eri toimipisteiden sijainneista. Luvassa oli muun muassa keittotarjoilua,  kahvia, makkaran ja muun suuhunpantavan sekä käsitöiden myyntiä, arpajaisia, huutokauppaa, poniratsastusta, avustajakoiria, pestuumarkkinoita sekä musiikillista viihdytystä usean eri artistin voimin.

Tapahtumista löytyi koko laajalta alueelta, mutta hulabaloon polttopiste sijoittui kartanon ja rivitaloasuntojen välimaastoon, minigolfkenttien tienoille asetetuille istuimille ja esiintymislavalle. Toimituksemme näytelmätaiteilija Janne Karjalainen toimi tilaisuuden pääjuontajana esitellen eri toimipisteitä ja vyöryttäen tapahtumia eteenpäin.

Ensimmäinen musiikkiesitys kuultiin Tampereen omalta räp-ryhmältä Mansesterilta. Porukka paukutti yleisöön sykettä muun muassa kahdesti kuullulla Saravon Pekka -hitillä. Esitys lämmitti pilvisen päivän tunnelmaa mukavasti, ja luontevat artistit suhtautuivat hyvällä huumorilla myös jyväskyläläisen yleisön jäsenen Tampere-solvauksiin.

Sami Hintsanen hoiti huutokauppakeisarin hommat varmalla myyntimiehen otteella. Hän huudatti tavaraa hyvällä huumorilla ja toistuvasti keräten uusia huutoja, kun kaupat näyttivät jo sulkeutuneen. Erityisesti mieleen jäi Patrik Laineen nimikirjoituksella varustettu jääkiekkomaajoukkuepaita, joka lähti 65 euron hintaan nuorelle pojalle.

Nauhan Linda Jetsu eli räppiä tunteikkaalla paatoksella tykittävä Lady Mafia hämmästeli onnistuneen keikkansa jälkeen yleisömäärää. Nainen kun ei aiemmin ole päässyt näin runsaslukuiselle poppoolle esiintymään. Loppuun hän myös kiitteli paitsi Nauhaa myös äitiään, ukkiaan sekä kaikkia yleisön ihmisiä yhtäläisesti.

Vastaavasti Nauhan jengistä muodostettu Ukulele Explosion lämmitteli päivän pääesiintyjää Pelle Miljoonaa omalla, kesän mittaan hiotulla versiollaan Bob Dylanin Blowin in the Windistä. Tämä jälkeen orkesterin laulaja ja opettaja Sakari Hukka heitti vielä soolokeikkaa usean lainabiisin ajan. Mieheltä löytyy niin lauluääntä kuin soittotaitoakin akustisella kitarallaan. Ukulelet räjähtelivät ja Sakari sähähteli tunteella ja vimmalla.

Herra Pelle Miljoonan astuessa lavalle oli sen ympäristö väkirikkaimmillaan. Kokenut taiteilija esiintyi tilaisuudessa kuin kotonaan akustisen kitaransa, huuliharppunsa ja rokkaavasti viritettyjen äänihuultensa kanssa. Fiilis oli kohdallaan sävelten ja maanläheisten soundien lähes hukuttaessa alleen taustalla vellovan kaupunkiliikenteen huminan. Esityksen lopuksi Pelle kiitti yleisöä ja toivotti kaikille tsemppiä ja hyvää elämää.

Sadonkorjuujuhla on tältä vuodelta menestyksekkäästi ohi. Jatkakaamme hyvää elämää.

 

Kuvat: Elina Laukkarinen, Jenni Salo, Krister Anttila