Roborovski

Lajit tutuksi - esittelyssä roborovskinkääpiöhamsteri (Phodopus roborovskii)

Suomessa lemmikkieläimiä löytyy yhä useammasta kodista ja niihin tahdotaan panostaa entistä enemmän. Kaikista yleisimpien kotieläinten lisäksi eksoottisiin lemmikeihin lukeutuvat erilaiset jyrsijät ja matelijat ovat kiehtovuudellaan kasvattaneet yleisyyttään roimasti. Jyrsijöistä pienen pienet ja suloiset hamsterit ovat vakiinnuttaneet paikkansa niin lasten kuin aikuistenkin sydämissä.

Hamstereiden alaheimoon kuuluvia ja lemmikkeinä pidettyjä lajeja on viisi. Ne ovat nimeltään syyrianhamsteri, kiinankääpiöhamsteri sekä kolme muuta: venäjänkääpiöhamsteri eli talvikko, roborovskinkääpiöhamsteri sekä campbellinkääpiöhamsteri. Suomessa tosin käytetään ”venäjänkääpiöhamsteri” -nimitystä myös muista kääpiöhamsterilajeista. Luonnosta hamsterilajeja löytyy kaiken kaikkiaan 18. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin roborovskinkääpiöhamstereihin (Phodopus roborovskii), joiden lempinimenä ”robo” on hyvin tunnettu.

Nämä hämärä- ja yöaktiiviset pienet vipeltäjät ovat hamsterilajeista kooltaan kaikista pienimpiä ja erittäin vikkeliä. Pituudeltaan ne ovat vain 7-10 cm mittaisia ja ruumiinrakenteeltaan kuulamaisia. Niistä on olemassa kahta eri turkin värimuunnosta: argente ja normaali sekä näiden lisäksi erilaisia kuviomuunnoksia, josta esimerkkinä laikukas. Elinikä roboilla on tyypillisesti 1,5- 3 vuotta. Erityispiirteenä niillä on valkoiset ’’palkit’’ silmien yläpuolella, joita leikkisästi kutsutaan kulmakarvoiksi. Nämä ’’kulmakarvat’’ eivät tule näkyville kaikissa kuviomuunnoksissa, jos perusväri on jo itsessään valkoinen.

Lajina roborovskit ovat äärettömän energisiä ja parhaimmillaan ”katselulemmikkeinä”, sillä ne eivät kaipaa omistajansa rapsutuksia niin paljon. Sinnikkäällä ja pitkäjänteisellä kesyttämisellä robostakin on mahdollista kehkeytyä kädellä paikallaan viihtyvä hamsteri, vaikka ne eivät tavallisesti viihdy montaakaan sekuntia paikallaan.

Ruoka

Hamsterit ovat ruokavalionsa suhteen omnivoreja eli sekasyöjiä, mikä tarkoittaa sitä, että ne tarvitsevat ravinnossaan sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteita. Pääravintona niille annetaan kuivaruokaa, joka on joko täysravintojyväseosta tai pellettejä. Pellettien hyvä puoli piilee siinä, ettei nirsokaan hamsteri voi valikoida vain parhaita paloja, vaan pelletit ovat kaikki samanlaisia.

Kuivaruuan osuus koko ruokavaliosta on merkittävä – peräti 2/3 – joten sen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Edullisiin jyrsijänruokiin lisätään harmillisen paljon paljon väri- ja lisäaineita, jotka ovat hamsterin terveydelle todella haitallisia. Kuivaruuaksi kannnattaa valita ruoka joka on nimenomaan suunnattu kääpiöhamstereille, jolloin siinä on huomiotu lajityypilliset tarpeet. Hamsterit varastoivat ruokaa poskipusseihinsa ja kuljettavat jyviä omaan’’jemmaansa’’, joten vaikka jyvät häviäisivät kovin nopeasti kupista, on niitä useimmiten silti vielä jäljellä varastoituna mieleiseen paikkaan. Kuivaruokaa tulee silti olla tarjolla jatkuvasti.

Kalkkikivet eivät ole pakollisia hamstereille silloin kun ruokavalio on koostettu oikein ja se on riittävän monipuolinen. Juomaksi hamsterit juovat vettä, joka vaihdetaan päivittäin raikkaaseen. Juoma tarjoillaan yleisimmin eläinkaupoista saatavista juomapulloista, jotka kiinnitetään asumuksesta riippuen sellaiseen paikkaan, johon eläin ylettää ilman ongelmia. Juomapullon toimivuus tulee tarkastaa päivittäin, sillä joskus juomapullot voivat tukkeutua. Veden vaihdon yhteydessä pullo huuhdellaan hyvin ja silloin tällöin se kannattaa pestä huolella pulloharjaa käyttäen.

Yhden kolmanneksen ruokapyramidista muodostavat tuoreena tarjottavat ainekset, joita voi antaa noin kerran-pari viikossa. Ne voivat olla esimerkiksi yrttejä, vihanneksia ja kasviksia. Eläinkunnan tuotteista proteiiniksi hamstereille sopii esimerkiksi keitetty kananmuna ja kypsennetty liha, kana tai kala ilman mausteita (ja ilman luita ja ruotoja). Kissoille ja koirille tarkoitetut kuivanappulat ovat myös hyviä, sillä hamstereille tulee tarjota kovaa jyrsittävää ilmajuuristen hampaiden vuoksi. Ilmajuuriset hampaat kasvavat koko ajan, joten kovat nakerreltavat auttavat niitä kulumaan luonnollisella tavalla. Tähän tarkoitukseen löytyy myös eläinkaupoista kattava valikoima erilaisia puisia leluja ja virikkeitä, jotka pitävät huolen hampaiden kunnosta. Myös ruisleipää voi kuivattaa ja antaa, mutta tällöin tulee valita leipä, jossa suolan määrä on mahdollisimman vähäinen. Kaikki mausteiset ruuat, sipulikasvit, sitrushedelmät, maitotuotteet sekä purjo eivät sovi hamstereille. Myös väri- ja säilöntäaineita tulee välttää.

Elintavat

Robot ovat elintavoiltaan laumasosiaalisia eläimiä ja ne tarvitsevatkin seurakseen vähintään yhden lajitoverin. Useimmiten ne kuitenkin elävät pienissä laumoissa. Joskus kinastelut ja tappelut kuitenkin yltyvät sille tasolle, ettei hamstereita ole enää turvallista pitää yhdessä ja silloin ne tulee erottaa asumaan omiin asumuksiinsa.

Asumukset

Turvallisina asuntoina hamstereille voidaaan pitää muovisia dunia ja lasiterraarioita. Molempia on olemassa monenlaisia ja eri kokoisia. Roborovskeille minimimitat asumukselle ovat 50 x 40 x 20 cm. Eläinkaupoissa myydään usein myös kalterillisia häkkejä, jotka kuitenkaan eivät sovi pienimmille kääpiöhamstereille, sillä niiden pinnaväli voi olla liian suuri, ja on riski, että hamsteri pääsee karkaamaan sieltä. Jos harkinnassa on siis kalterihäkki, on syytä tarkastaa, että sen pinnaväli on pieni, 0,7 mm tai 0,5 mm. Lisäksi korkeassa häkissä tulee olla välitasoja, jotta hamsteri ei voi pudota korkealta ja satuttaa itseään.

Kaikkiin asumuksiin liittyy myös hyvät ja huonot puolet. Vanhan akvaarion muuttaminen terraarioksi vaatii pientä nikkarointia, sillä se on muutettava pakovarmaksi ja siihen pitää valmistaa itse kansi esimerkiksi tiheäsilmäistä verkkoa ja muita materiaaleja hyödyntäen. Robojen kohdalla tämä ei välttämättä ole täysin pakollista, mikäli terraariossa ei ole korkeita virikkeitä, joiden kautta hamsteri pystyisi kiipemään lasiseinää pitkin riittävän korkealle paetakseen. Akvaariot ja terraariot ovat usein myös painavia, joten niiden siirtäminen ei ole yksin kovin helppoa. Hyvänä puolena niissä on siisti ulkonäkö, joka miellytttää monien silmää.

Kuvassa lasinen terraario, jossa asuu laumastaan erotettu roborovski.

Muoviset dunat ovat käytännön kannalta hyviä asumuksia, sillä ne ovat kevyitä ja niitä on siksi helppo siirtää ja nostaa paikasta toiseen. Siivouksen kannalta ne ovat myös käteviä, sillä niiden osat saa irti toisistaan. Dunia löytyy myös erivärisiä, ja monilla se on mieluinen seikka.

Asumukset siivotaan noin viikon välein, tai aiemmin jos on tarvetta. Siivouksessa likaiset pohjakuivikkeet vaihdetaan puhtaisiin ja itse asumus ja irralliset lelut, materiaalit huomioon ottaen, pestään kuumalla vedellä ja kuivataan. Myös pesämateriaalit vaihdetaan uusiin. Virtsa saattaa jättää jälkeensä pinttyneitä tahroja, joita voi joutua hieman liottamaan niiden puhdistamiseksi.

Muut tarvikkeet

Kuvassa robon tarvikkeita. Takana sinisen värinen kuljetusboxi, jossa hamsteri on turvallista kuljettaa esimerkiksi eläinlääkäriin. Lisäksi sopivan kokoinen juoksupyörä ja kaksi pesämökkiä.

Asumuksen lisäksi hamsterit hyvin aktiivisina eläiminä tarvitsevat paljon virikkeitä ja aktivoivia leluja. Perustarpeista tärkeimpinä on pesämökki tai -mökit, jonne hamsteri voi mennä nukkumaan tai muuten vain suojaan halutessaan olla rauhassa ilman häiriötekijöitä. Lisäksi erilaiset jyrsimiseen tarkoitetut lelut, kuten puiset sillat, pallot ja tikut, ovat tärkeitä lajityypillisen käytöksen toteuttamiseen. Erityisen mieluisia ovat wc-ja talouspaperien pahvirullat. Ne ovat oivia piilopaikkoja ja äärettömän kivoja hampaiden silputtaviksi. Eläinkaupoista löytyy myös kiipeilyyn erilaisia ja turvallisen matalia telineitä. Eläintä voi myös aktivoida esimerkiksi ruuan tai herkkujen avulla, ja piilottaa niitä vaikkapa wc-paperi hylsyn sisälle niin, että ne saadakseen joutuu tekemään hieman työtä.

Liikunnan mahdollistamiseksi suositellaan juoksupyörää, jonka halkaisija on vähintään 15 cm. Liian pieni juoksupyörä aiheuttaa selkävaivoja, kun selkä menee notkolle juostessa. Luonnossa hamsterit kaivautuvat maahan kaivaen tunneleita, ja tätä varten asumuksessa käytetään paksua kerrosta pohjakuiviketta, joka voi olla esimerkiksi kutterinpurua tai haapahaketta. Joskus kuivike voi pölyämisellään aiheuttaa hengitysteiden ja ihon ärsyyntymistä ja myös allergiaa. Tällöin otetaan käyttöön jokin toinen, pöllyämätön vaihtoehto. Vedolle ja kylmänherkille hamstereille on lisäksi hyvä tarjota jotakin materiaalia pesän rakentamista varten. Siihen käy hyvin valmiiksi suikaloitu wc- tai talouspaperi tai eläinkaupan syysheinä. Mitään pumpulia muistuttavaa pesämateriaalia, jota edelleen myydään joissakin liikkeissä, ei suositella nykyään käytettäväksi, sillä vahingossa syötynä se voi aiheuttaa vakavan suolitukoksen.

Hamsterit puhdistavat turkkinsa itse pesemällä ja sukimalla. Turkin rasvaisuuden poistamiseen käytetään hienojakoista kylpyhiekkaa, jota laitetaan tarjolle laakeaan astiaan, jossa hamsteri mahtuu hyvin liikkumaan. Kylpyä kannattaa tarjota noin kerran viikossa tai tarpeen vaatiessa. Astiassa hamsteri piehtaroi ja kellahtaa usein tyytyväisenä selälleen. Hiekka imee itseensä rasvaisuuden turkista ja se vaihdetaan puhtaaseen kylpyjen välillä.

Terveys

Hamsterilajeista robot ovat pääsääntöisesti melko terveitä eläimiä, joskin niilläkin voi tulla eteen erilaisia terveysvaivoja. Hamstereiden kokoisilla pieneläimillä sairaudet etenevät kovin nopeasti, joten päivittäinen terveystarkastus on hyvä ottaa tavaksi ja totuttaa hamsteri siihen pienestä pitäen.

Terveen hamsterin hengitys on äänetöntä eikä kuonossa ja nenässä näy punoitusta tai eritteitä. Silmien kuuluu olla hereillä ollessa täysin auki eikä niissä pitäisi olla rähmää tai muuta vastaavaa eritettä. Samoin korvien tulisi olla avoimet ja uteliaana pystyssä. Turkin pitäisi olla sileä ja hoidetun näköinen, eikä ihossa tulisi olla haavoja tai ärtyneisyyttä. Genitaalialueiden tulee olla siistit. Terveen hamsterin kävelytyyli on vaivaton, selkä ei ole köyryssä eikä jaloissa ole ontumista. Hamsterin yleisessä käytöksessä ei myöskään ole radikaaleja muutoksia; aiemmin luonteeltaan lempeän hamsterin muutos agressiiviseksi voi kertoa sairaudesta ja kivusta. Myös hampaiden ja kynsien pituutta tulee tarkkailla, ja tarpeen vaatiessa ne tulee leikata ja lyhentää. Mikäli esimerkiksi kynsien leikkaus tuntuu itsestä liian vaikealta, voi apua kysyä hamsterikasvattajalta tai eläinlääkäriltä, joka opettaa omistajalle kuinka toimenpide on mahdollista tehdä itse.

Kuvassa uros roborovski syömässä herkkutikkua.

Yleisimmin pieni hamsteri vierailee jyrsijöihin perehtyneellä eläinlääkärillä vatsavaivojen, silmätulehdusten ja tavallisten flunssatautien vuoksi. Tarkempia tietoja löytyy kattavasti erilaisilta hamsteri aiheisilta nettisivuilta, yksi parhammista on Suomen hamsteriyhdistys.

Oma mielipide

Lajin harrastajana koen robovskien parhaana puolena niiden loputtoman energisyyden ja vilkkauden. Omasta mielestäni on suunnattoman ihanaa seurata niiden touhuja varsinkin asumuksen siivouksen jälkeen, sillä silloin hamstereilla alkaa suunnaton sistustamisvimma. Ne siirtelevät tavaroita mieleiseensä järjestykseen ja jemmaavat ruokaa uusiin paikkoihin. Ja täytyyhän se oma pesäkolokin taas rakentaa! Sivusta katsottuna pienen pumpulipallon kokoinen hamsteri on suloinen näky kantaessaan suussaan suurta paperinippua pesää varten. Yksi hauskimpia puolia on myös se, että saa itse olla luova sisustaessaan hamsterien asuntoa. Joskus kirpputorilta löytynyt kippo osoittautuukin kivaksi pesämökiksi. On huvittavaa huomata, kuinka huomaa ajattelevansa erilaisista tavaroista uusia käyttötarkoituksia omalle hamsterilleen. Ennen kaikkea, robot ovat jo päällisin puolin niin hellyyttäviä, että kukapa niitä voisi olla rakastamatta – en minä ainakaan.

Kirjoittajalla itsellään on kolme roboa.

Teksti: Jenni Salonen

Artikkelikuva: Pixabay
Muut kuvat: Jenni Salonen

Lisätietoa monipuolisesti löydät Suomen hamsteriyhdistyksen nettisivuilta.