Rauhattomia sieluja ja haltijahenkiä

Neljä kammotusta suomalaisesta kansanperinteestä

Suomalainen kansanperinne tuntee monenlaisia henkimaailman olentoja. Tässä artikkelissa esitellään neljä kotoperäistä kummajaista, joihin et välttämättä halua törmätä.

Ihtiriekko

Keski-Pohjanmaalla on vanhastaan tunnettu kertomus ihtiriekosta. Se on äpäräolento, kastamattomana haudatun lapsen rauhaton sielu. Riekon hahmossa lapsi lentää ja valittaa, etsien hyvitystä kärsimälleen kohtalolle. Usein hän on murhan uhri, avioton lapsi, joka on haudattu metsään salassa. Ihtiriekko vaeltaa etsien ihmistä, jolle voisi paljastaa tappajansa henkilöllisyyden. Jos se onnistuu tässä, saa onneton lapsi viimein rauhan.

Rajaäijä

Läntisessä Suomessa saattaa joskus kuulla salaperäisen huudon. Huudon, johon ei kaiku vastaa. Se on rajaäijä, kuolleen ihmisen henki, joka valittaa kurjaa kohtaloaan. Eläessään hän sortui vakavaan rikokseen, siirtäessään luvatta maaomistusta osoittavaa rajapyykkiä. Nyt hänen on huudettava tuon rajapyykin alkuperäisellä paikalla, kunnes joku korjaa vanhan vääryyden, ja siirtää rajapyykin takaisin. Jos näin ei tapahdu, hänet on tuomittu ikuisesti merkitsemään rajaa valituksellaan.

Painajainen

Oletko herännyt keskellä yötä ja tajunnut, ette pysty liikkumaan? Onko tuntunut kuin joku painaisi rintaasi? Olet kohdannut painajaisen. Ehkä olet puhunut liikaa vainajista tai ajatellut kuolleita sopimattoman paljon. Joka tapauksessa olet houkutellut painajaisen luoksesi, ja nyt se istuu rintasi päällä sinua tukahduttamassa. Ei syytä hätääntyä, kyllä se lähtee pian pois, mutta siihen asti joudut kärsimään epämukavuutta. Laita ensi yöksi rautaesine tyynysi alle. Se auttaa tähän ongelmaan joskus.

Vetehinen

Itä-Suomen lammissa ja järvissä asustaa vaarallinen vedenhaltija, vetehinen. Se on suomuinen, terävähampainen olento, ja ajoittain todella vaarallinen. Häijyimmillään vetehinen houkuttelee ihmisiä veteen hukuttaakseen heidät. Maan kamaralla kulkiessaan tämä haltija on kovin avuton, mutta silti se saattaa ihmisiä houkutellessaan poistua vetisestä asuinsijastaan. Tyypillisesti se kuitenkin pitäytyy verkkojen sotkemisessa ja katiskojen turmelemisessa.

Teksti: Jesse L.
Kuva: Wikimedia Commons