Rajat auki mustalle metallille

Hämäävästä otsikosta huolimatta artikkeli EI kerro Donald Trumpin metalliverohelpotuksista, eikä herran muistakaan älyvapaista sekoiluista, vaan kasvavasta metallimusiikki-scenestä Afrikan mantereella. Kyllä, OIKEIN LUIT! Kyseinen tyylilaji on alkanut herättää kiinnostusta myös mantereen ulkopuolella. Aihe synnytti mielenkiintoa myös itsessäni. Sain kunnian saada haastateltavakseni, ei enempää eikä vähempää kuin itse pääpirun suoraan Kalaharin autiomaan kupeesta, eli herra VULTURE THRUST, GOD OF AFRICAN DEATH METAL!

Länsimaissa asustelevalle väestönosalle Afrikan manner edustaa eksoottista satumaailmaa villieläimineen poikkeavan ilmaston, ainutlaatuisen luonnon ja kulttuurin ansiosta. Mediassa leviävät kuvat ja dokumentit pyörivät yleensä edellämainittujen asioiden tiimoilla, sairauksia, nälänhätää, sotaa ja muuta kurjuutta unohtamatta. Näissä pikkupaikoissa voi totuus olla tarua ihmeellisempää. Köyhyys ja nälkä eivät Afrikan mittapuissa ole samaa luokkaa kuin muissa mantereen valtioissa, johtuen timantti- ja muiden kaivannaisten esiintymistä. Botswanan pikkukaupungissa asustelee Vulture Thrust -niminen death-metal muusikko, syntymänimeltään Tshomarelo Mosaka. Kipinän metallimusiikkiin kyseinen herra sai jo pikkupoikana omilta vanhemmiltaan, isän kuunnellessa rokkia ja metallia, moottoripyörällä kruisaillen. Myös setä oli vanhan liiton metallipää, joten omena ei kauaksi puusta ole pudonnut. Äidinmaidon korvaaminen metallilla kuuluu ilmeisesti suvun perinteisiin!

Ensimmäinen rock-yhtye aloitti Botswanassa 80-90-lukujen taitteessa. Metalliväkeä, tyylin rantatuessa maahan oli noin 10 kappaletta, myöhemmin määrä on pikkuhiljaa lisääntynyt. Nykyisin esim. Winter Metal Mania Festivaaleilla, jonka järjestäjiin myös Vulture kuuluu, metalliväkeä on 200-300. Maan metallipäiden ja kulttuurin eroavaisuuksista kertovat näyttävät asut, joissa niittejä, nahkaa ja luovuutta ei ole säästelty. Jopa Judas Priestin nahkaikoni Rob Halford näyttää tähän väkeen verrattuna lähinnä naapurin Reiskalta kevätkylvön aikaan. Sekä hallitus että terveysjärjestöt ovat mukana tapahtuman rahoittajina. Tuotot menevät mm. Aidsin torjunnan ehkäisemiseen samoin kuin muuhun yhteisöjä palvelevaan ja auttavaan toimintaan, ei suuren maailman tyyliin rokkareitten ja levy-yhtiöiden yhteisiin kokaiinisikailujuhliin.

Overthrust on Vanhan Liiton Death Metal bändi, jonka basistilaulajana Vulture on toiminut 2008-luvulta asti, jolloin bändi on perustettu. Lyriikat, joista mies itse on vastuussa, käsittelevät genrelle tyypillisiä aihealueita kuten noituutta ja kuolemaa. Soundi on raaka ja musiikki vaarallisen kuuloista, eli perusasiat ovat kunnossa. This is rock`n roll.

Seikkailut pimeydessä toivat valoa vuoteen 2015, jolloin oli aika pitkäsoittolevylle nimeltään ”Desecrated Deeds To Decease”, julkaisijana paikallinen Metal-lafka, Heavy Metal Records. Mies tämän takana on Ivo Sbrana, joka myös nauhoittaa sekä tuottaa paikallisia rock-bändejä kuten Skinflint ja Remuda. Debyytistä ei ollut haittaa, sillä bändi sai 2015 Best Death Metal Award Africa -tittelin kyseisen albuminsa ansiosta. Kasvava metalliliike ei siis turhaan pidä Overthrustia kyseisen urheilulajin Jumalina. Kuolonkorinoita on sittemmin lähdetty levittämään pitkin Eurooppaa, jonne suunnattiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Death metallin ilosanomaa jaettiin silloin Italiaan, Slovakiaan ja Saksaan, jossa Wackkenin kuuluisilla metallifestivaaleilla saatiin ”työvoitto” yleisön villitsemisen muodossa – eli positiivista huomiota sekä mielenkiintoa on herätetty. 2017 -vuoteen tultaessa oli vuorossa Etelä-Afrikka, Angola, Namibia, sekä Belgia, jossa oli myös isompi alan tapahtuma. Herran vuonna 2018 suunnitelmissa on ep, jenkkilän ja Baltian keikkoja sekä mahdollisesti myös Suomi. Kiinnostuneet voivat käydä tsekkaamassa Facebookista tulevia tilaisuuksia.

Euroopassa, etenkin Italiassa, on yhtyettä kohtaan ollut paljonkin kiinnostusta tämän tyyliseen old school -taiteeseen. Kontakteja keikkajärjestäjiin ja muihin alan yhtyeisiin on luotu jo aiemmin, joista varmasti saadaan apua bändin näkyvyyttä ajatellen myös muualle.  Esim. bändin paidat ja levyt leviävät Euroopan kautta.  

Yhtyeestä ja paikallisesta metalliscenenestä on juuri valmistunut elokuva nimeltään ”Freedom in the Dark”, joka on kahden suomalaisen musiikkidiggarin luoma tekele. Dokumenttielokuva kuvaa Vulturen mielestä hyvin realistisesti alan piirejä. Vaikka originaali ja raaka dokkari onkin valmistunut nopealla aikataululla, on sen jälki silti hyvin ammattitaitoista. Mies on hyvin iloinen tekijöille siitä, että tämän kaltainen elokuva on vihdoin saatu julkaistuksi. Paikallisten keskuudessa on herännyt mielenkiintoa ja ihmettelyä, miksi yhtäkkiä Suomesta asti on tultu ja vaivauduttu tekemään dokumenttia paikallisesta metal-yhtyeestä. Elokuvaa odotellaan innolla nähtäväksi myös kotikonnuilla, koska radion ja tv:n kautta se tuo näkyvyyttä ja tunnettavuutta myös itse kaupungille. Tekijät ovat tehneet hyvää työtä, sillä se aukaisee ovia myös muualle. Kuolonmetalli Kalaharin autiomaan kupeesta on hieno MYYNTIVALTTI maailmalla!

Teksti: Arto Toikkanen
Kuvat: Jani Riihimäki

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa