Puutarharyhmä Gaia vieraili Helsingissä

Kaksi autollista innokkaita puutarhailijoita lähti kohti pääkaupunkiaseutua 9.5. Kaukajäven kartanon pihasta. Matkakohteena olivat Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja vintagepuutarhamyymälä Viherpaja Vantaalla.

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet saivat retkeilijät lämpimänä kesäpäivänäkin vähentämään vaatekerroksiaan, sillä tropiikin kasvit etenkin Palmu- ja Sademetsäsalissa vaativat korkean lämpötilan ja ilmankosteuden. Nähtävää oli paljon, sillä pelkästään ikivihreitä kasvihuoneita Kaisaniemessä on yhteensä kymmenen. Palmusalissa kaakaopuu (Theobroma cacao) teki ahkerasti hedelmää valtavien palmujen ja bambujen keskellä. Sademetsähuoneessa pystyi melkein kuulemaan eksoottisten lintujen huhuilun erilaisten kahvipensaiden (Coffea arabica, -racemosa, -fadenii, -canephora), afrikantaatelin (Phoenix reclinata) ja käärmepuiden (Rauvolfia mannii) oksilla. Aavikkohuoneesta pystyi löytämään sekä jättimäisiä että aivan pienen pieniä agaave-, aaloe- ja kaktuskasveja, joista osa kukki jo kauniissa punaisen ja keltaisen sävyissä. Savannihuoneen ja palmusalin välistä löytyi ruukku, jossa oli kyltti ”Täällä haisen minä :)”. Kyseessä oli liskovehka (Sauromatum venosum), joka harmillisesti (tai onneksi?) oli jo lopettanut kukintansa. Liskovehka nimittäin haisee aivan erityisen pahalle! Välimerenhuoneessa kukki ihana kamelia (Camellia japonica), ja kyseiseen kasvihuoneeseen eksyi myös vierailumme aikana sinitiainen, joka varmaan ihmetteli outoa flooraa. Lummehuoneessa katseen vangitsi upea parannanjättilumme (Victoria cruziana), joka on niin iso että pystyy kannattelemaan pienen ihmisen veden pinnalla. Saarihuoneen komeimmat kukkijat olivat kanarianpunakello (Canarina canariensis) sekä tähtikämmekkä (Angraecum sesquipedale), joista jälkimmäisen kukan halkaisija voi olla jopa 20 senttimetriä!

Kaisaniemen historiallinen ulkopuutarha oli jo heräillyt kevääseen; kukkapenkki-istutuksissa ja maanpeittokasveina loistivat tulppaanit, narsissit ja imikät, sekä suikeroalpi (Lysimachia nummularia) ja keltavuokko (Anemone ranunculoides). Jopa yksi alppiruusuista oli jo kukassa. Onnenpensaat (Forsythia) kukkivat usemmassakin osassa puutarhaa upean keltaisina, iloisina väriläikkinä vihreyden seassa. Puupuisto tarjosi miellyttävää varjoa auringonpaahteelta sekä silmäniloa puhkeamaisillaan olevista lehdistä. Päärakennuksen vieressä kukki upein valkoisin ja tuoksuvin kukin japaninmagnolia (Magnolia cobus). Gaia-ryhmän Cugi piti magnolian kukintaa Kaisaniemen parhaana antina. -Törmäsin puun luona rouvaan joka oli jo pitkään halunnut nähdä puun kukkivan, ja nyt hän näki sen ihan vahingossa, Cugi kommentoi. -Rouvan innostuksesta tuli todella hyvä mieli.

Matka jatkui Kaisaniemestä Vantaalle, vintagepuutarha Viherpajalle. Parkkipaikka oli heti tien vieressä pienen metsikön kyljessä, eikä kasvihuoneista näkynyt jälkeäkään. Vain pieni katos jonka alla oli multasäkkejä ohjasi asiakkaat oikeaan suuntaan kohti puutarhamyymälää, tuoden vierailijan pienen mökkeröisen ovelle. Vieläkään ei kasvihuoneita näkynyt ulospäin. Sisällä yllättyi kun kääntyi kassoilta ensimmäisestä mutkasta, sillä edessä oli ovi suureen kasvihuoneeseen, joka oli täynnä parveke-, amppeli- ja huonekasveja. Samalla tavalla sai yllättyä monta kertaa, sillä Viherpaja oli ihastuttavalla kuin salainen puutarha, jonka jokaisesta ovesta sai astua uuteen kasvihuoneeseen, uuteen kasvimaailmaan. Oli pihakasveja, puiden ja pensaiden taimia, huonekasveja, hyötykasveja, amppeli- ja kesäkukkia, ruukkuja, siemeniä, hyönteishotelleja… ja sitten oli japanilainen puutarha. Kirjoittaja ei voinut pidetellä ihastunutta huokausta jo nähdessään pelkän oviaukon sinne. Ensimmäisenä tilaan tullessa oli vastassa ihastuttava karppilampi, missä uiskenteli kaiken kokoisia ja värisiä karppeja. Lammen yli vei yksinkertainen mutta sievä kaarisilta, ja lammen ylitettyään pääsi ihastelemaan perinteistä japanilaista teehuonetta ja sen ympärille istutettuja pensaita ja puita, kuten peikonpähkinää (Corylus avellana) ja japaninvaahteraa (Acer palmatum). -Viherpaja oli ihan paras, Cugi kommentoi innoissaan. -Hirveän isot valikoimat. Japanilainen puutarha oli ihan mieletön, en ole ikinä nähnyt mitään niin hienoa. Cugin mukaan olisi lähtenyt Viherpajalta vaikka mitä puun taimesta hyttysiä karkottaviin kasveihin, mutta kukkaro ei taipunut niin moneen. Cugi valitsi mieluisten joukosta samettilehden, ja jakoi siitä anteliaasti pistokkaita myös muille gaialaisille.

Mikä Gaia-ryhmä?

Gaia-ryhmä on osuvasti nimetty muinaiskreikkalaisen maanjumalataren mukaan. Gaialaiset ovat nimittäin puutarhailijoita ja kasviharrastajia. Ryhmä suunnittelee ja hoitaa Kaukajärven kartanon alueen istutuksia, rakennuttaa kasvihuonetta, kasvattaa hyötykasveja ja huolehtii huonekasvien hyvinvoinnista. Pergolan taakse on tulossa kärhöpenkki, kasvihuonetta varten Casalla kasvaa jo monenkirjava joukko chilejä ja tomaatteja, lavakauluksissa tullaan kasvattamaan muun muassa mangoldia, retiisiä ja kesäkurpitsaa. Keittiökin on saamassa oman tuoreyrttipenkin ryhmäläisten toimesta. Ihanien kesäkukkien kylväminen on jo aloitettu ympäri kartanon aluetta. Ryhmällä on myös suuria suunnitelmia Casan edessä olevalle avoimelle nurmialueelle.

Maaliskuussa aloittanut gaialainen kertoo, että Gaia-ryhmässä ei tarvitse miettiä työttömyysjuttuja eikä mitään muutakaan ylimääräistä, voi vaan tehdä. Häntä kasvit, sekä kasvatetut että luonnonvaraiset, ovat kiinnostaneet ihan pienestä asti.
-On ihanaa nähdä oma kädenjälki ja kuinka kasvit kasvavat ja tuottavat satoa, ryhmäläinen kommentoi. Cugi on samaa mieltä, on mukavaa kun saa vaan puuhata kasvien kanssa ja sulkea aivot kaikelta muulta. Cugi oli ennen ryhmään tuloa halunnut jo pitkään ainakin yhden kasvin kotiinsa. Ryhmään tullessaan hän toteutti tämän unelman eräällä ryhmän retkellä, ja osti kotiinsa kultaköynnöksen. Cugi pitää huonekasvien lisäksi etenkin yrteistä ja hyötykasveista. -Puutarhailussa on hienoa, että pääsee näkemään koko kasvin elämän kaaren, ja jotkut kasvit näkevät koko sinun elämän kaaren, Cugi pohtii.

Molemmat suosittelevat ryhmää kaikille, joita kasvit kiinnostavat vähänkin, eikä aikaisempaa kokemustakaan tarvitse olla yhtään. -On olemassa kiinalainen sananlasku, että jos haluat olla onnellinen koko loppuelämäsi, ryhdy puutarhuriksi, muistelee maaliskuussa aloittanut ryhmäläinen. -Jos ei aiemmin ole puutarhailu innostanut, niin tässä ryhmässä kyllä innostunut, hän naurahtaa perään.

 

Teksti ja kuvat: Tanja Naukkarinen

1 Comment

  1. Informatiivinen, faktoihin perustuva, helposti luettava/omaksuttava ja todella vetävästi kirjoitettu sekä rohkeasti omalla nimellä kirjoitettu, yleisöä kiinnostava juttu. – Lisää tällaista aineistoa Nauhalaiseen, kiitos!

    Erityismaininta ja kiitos jutussa mainittujen kasvien tieteellisistä nimistä. – Tanjassa olisi selvää ainesta jopa tämän julkaisun tulevaksi vastaavaksi päätoimittajaksi… Miettikääpä sitä. Yst. terveisin toimittaja emerita Ulla K

    P.S. Negatiivista/kehitettävää/ehdotuksiani: Kuvatekstit jutusta puuttuvat tyystin; tutkitustihan ihmiset lukevat ensin kuvien alla olevat tekstit ja niillä voi myös ohjailla yleisön lukutottumuksia. Myös kappalejakoa (lehtitekstissä) olisi voinut käyttää reilummin ja ilmavammin, nyt kappaleet varsinkin artikkelin alkupuolella näyttävät varsin raskailta, jopa tunkkaisilta. – Tanjan kirjoitustyylistä tykkään kovasti ja arvostan hänen realistisen juurevaa, kuitenkin huumorintajuista juttuotettaan. – Lisää tällaista laatutekstiä Nauhalaiseen, kiitos!

Vastaa