Possu kurpitsassa

Halloween -resepti

Aineet:

Yksi noin pään kokoinen syötäväksi kelpaava kurpitsa. (Kannattanee ostaa liha ensin ja kurpitsa sen mukaan tai toisin päin. Kurpitsan ”lihan” paksuus vaihtelee lajikkeittain ja vaikuttaa paistoon.)
1-2kg paisti maustamatonta porsaan kassleria tai muuta rasvaista porsaan paistia (Valmiiksi marinoitukkin käy, mutta se täytyy huomioida valmistuksessa.)
Puolikkaasta kukkuralliseen ruokalusikalliseen suolaa. (Tarve on suhteessa lihan määrään ja kurpitsan ”lihan” paksuuteen)
1-2 teelusikkaa vasta rouhittua mustapippuria
Puoli teelusikallista kuivattua timjamia
Teelusikallinen murskattuja fenkolin siemeniä
2 teelusikkaa rosmariinia (Tai 1 teellusikkaa tuoretta rosmariinia pieneksi silputtuna)
1 todella ohueksi siivutettu shalottisipuli
1 ohueksi siivutettu valkosipulin kynsi
2 ruokalusikallista vehnäjauhoja lihan pinnoittamiseen(Maissijauhokin saattaa toimia)
Öljyä lihan ruskistamiseen
Kunnon omena siideriä esim. ranskasta (Hyvälaatuinen omenamehukin käynee)

Valmistus:

Paloittele paisti sopiviksi suurehkoiksi kananmunaa isommiksi annos paloiksi.
Koolla ei tässä tapauksessa ole sinänsä merkitystä, kunhan ei nyt aivan suikaleiksi.
Laita lihat kulhoon ja lisää sekaan sipulit suola ja muut mausteet.
Sekoita hyvin ja anna maustua leivinpaperilla tai kelmulla peitettynä jääkaapissa yön yli.
Ruskista lihat erissä ja nostele sivuun. Pannulle voi paiston jälkeen kaataa lorauksen siideriä.
Pese kurpitsan pinta Ja leikkaa ”kansi” varovaisesti viistoon 45 asteen kulmassa juuresveitsellä tai vastaavalla. Ei kuitenkaan liian isoa reikää ettei kurpitsa kypsänä lysähdä ja luhistu.
Koverra sitten kurpitsasta siemenet ja maltorihmasto isolla metallilusikalla tai jäätelökauhalla.
Aseta kurpitsa sen jälkeen sopivan kokoiseen kevyesti voideltuun matalahkoon vuokaan. Voitelun sijasta kurpitsan alle voi myös laittaa pitempää uunitusta kestävää leivinpaperia. Jälkimmäinen on todennäköisesti parempi vaihtoehto sillä silloin kurpitsa ei luistele ympäriinsä vuokaa siirreltäessä.
Nostele sen jälkeen lihat kurpitsan sisään ja muista lisätä myös kaikki jäljelle jääneet sipulit ja paistamisessa syntyneet liemet.
Kaada vielä lopuksi mukaan omena siideri niin että lihat peittyvät, mutta kuitenkin varoen kaatamasta liian täyteen, että kurpitsan ”kansi” menee vielä siististi sijoilleen.
Aseta 150 asteisen uunin alaosaan ritilän päälle ja anna paistua hiljalleen.
Paisto aika vaihtelee lihan määrän ja kurpitsan paksuuden mukaan noin 4-6 tuntiin.
Älä hätkähdä kun kurpitsa tummuu aika rankasti pinnalta. Se kuuluu asiaan.
Valmis kurpitsa on melkein mahongin värinen. (Tämäkin vaihtelee kurpitsoittain)
Paras tapa tietää että ruoka on valmista on koettaa lihan pehmeyttä metallisella vartaalla tai vaikka paistomittarin piikillä.
Siideriä voi lisäillä paiston aikana kurpitsaan jos tuntuu että se haihtuu liiaksi.
Kun liha tuntuu murealta nosta vuoka kurpitsoineen uunista oleentumaan noin varttitunniksi.
Nostele lihat annoksiin ja kauho liemi pannulle nopeaa suurustusta varten.
Leikkaa kurpitsasta annoksiin paloja veitsellä. Kurpitsan pintakuori ei ole syötävää mutta lientä imenyt kurpitsan liha irtoaa vaikka lusikalla raapien suuhun.
Tarjoile lihat ja kurpitsa esimerkiksi perunamuusin ja paistettujen ruusukaalien kera.

Hyvää Halloweenia!!!

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa