Pintaa syvemmältä osa 3 – Vedenalaisten erotiikka

Vedenpinnan alla, piilossa ihmiseläinten ahnaan uteliailta katseilta, harrastetaan rietastelua joka saisi monen astetta siveellisemmän korvat punoittamaan. Tirkistellään hetki muutaman vedenelävän parittelurituaaleja ja podetaan syyllisyyttä vasta jälkeenpäin.

 

Merijänis aplysia punctata. HS.fi

Merijänisten ryhmäseksirinki

Merijänikset tavoittelevat jonkinlaista hedonismin huippua parittelutottumuksillaan. Merijänisten tiedetään viettävän useiden yksilöiden kesken laajamittaisia orgioita. Merijänisten on todistettu myös muodostavan kokonaisia konkreettisia parittelurinkejä, joissa jokainen piirissä oleva merijänis on sekä antaja että ottaja. Ja sitten piiri pieni vain jatkaa pyörimistään…

 

Hummeri, Nephropidae. wikipedia

Hummerien virtsaesileikit

Hummerit osaavat myös olla varsin irstaita eläimiä. Hummerinaaras lähestyy uroksen pesää ja suihkuttaa uroksen päälle feromoneilla kyllästettyä virtsaansa herättääkseen uroksen mielenkiinnon. Kun uros tämän esileikin päätteeksi päästää naaraan lemmenlinnaansa, naaras riisuu kuorensa ansioituneen strippaajan ottein ja pari aloittaa lisääntymisprosessinsa. Parittelun jälkeen uros suojelee naarasta kunnes tämä on kasvattanut uuden kuoren lisääntymistoiminnan ajaksi riisutun tilalle.

 

Laakamato, platyhelminthes. hs.fi

Laakamatojen penismiekkailut

Laakamatojen tasa-arvotulkinta on perin erikoista ja kyseenalaista. Laakamatojen parittelu käynnistyy molempien yksilöiden ollessa yhä urospuolisia. Urokset alkavat aluksi aggressiivisesti miekkailla siittimillänsä ja rakkauden säilästä osuman saanut yksilö muuttuu naaraaksi ja hoitaa tulevia poikasia uroksen jatkaessa matkaansa harjoittamaan peniksenkalisutteluja jonkin toisen urosyksilön kanssa.

 

paperivene, argonauta argo. lanuovaecologia.it

Paperiveneen maaliin ohjautuva siitin

Paperivene on tursaiden lahkoon kuuluva lämpimillä merialueilla elävä mustekala. Paperiveneen seksielämästä erikoista tekee se, että paperivenekoiras voi laukaista siittimensä irti omasta ruumiistaan ja elin ohjautuu naaraan luo kuin maaliin hakeutuva ohjus. Näin uroksen ei tarvitse hankkiutua lähempään kontaktiin huomattavasti suuremman naaraan kanssa. Naaras voi kerätä siittimiä mukaansa useilta uroksilta saadakseen vaihtelua arsenaaliinsa. Naaras voi myös hedelmöittää itsensä itse valitsemanaan ajankohtana ilman että peniksensä lahjoittaneiden urosten tarvitsee olla läsnä. Paperivenenaaras siis harjoittaa varsin omaehtoista erotiikkaa ilman turhia peniksenjatkeita kuten koiraita.

 

merikrotti, lophius piscatorius. firstpost.com

Merikroteilla “kahdesta tulee yksi”

Valtamerten syvyyksissä elävät merikrotit ovat saaneet evoluutiolta erikoisen ominaisuuden jolla säästää aikaa ja energiaa. Kun syvyyksien niukkuus ravinnon suhteen mahdollistaa vain rajoitetun määrän naarasyksilöitä, ovat koiraat vuorostaan paljon naarasta pienempiä rääpäleitä. Kun naaras- ja koirasmerikrotti kohtaavat syvyyksien pimeydessä, koiras sulautuu osaksi naaraan elimistöä ja kahdesta yksilöstä tulee kirjaimellisesti yksi, vaikkei sanonnan romanttinen puoli tässä tapauksessa niin vahvasti olisikaan läsnä. Uroksesta tulee osa naarasta ja yksilöt jopa jakavat saman verenkierron! Uroksen suurin lahja naaraalle ovat kivekset, joita hyödyntämällä naaras voi hedelmöittää itsensä koiraalta lupia kyselemättä. Naaras on nimittäin tämän yhteensulautuman pomo. Naaras voi vieläpä sulauttaa useita uroksia kehoonsa ja näin varmistaa perimämateriaalin saannin useasta lähteestä. Ja näin naaraan ei tarvitse ravata radalla urosyksilöiden perässä. Ja jo kerran isketyt urokset eivät enää pääse karkuun, mikä säästää paljon vaivaa.

Teksti: Vesa-Heikki Hietanen
Artikkeli kuva: Pietari

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa