Paska jatkaa valumistaan, kun GreenTech lakkautetaan

Surmanisku valkeakoskelaisen kierrätystoiminnan sydämeen

Nauhan Valkeakoskella sijaitseva Kestävän Kehityksen Keskus GreenTech Center on muodostunut sekä työntekijöiden että vierailevien asiakkaiden ylistämäksi ruuan sekä vaatteiden, huonekalujen ja muun kierrätystavaran jakelu- ja myyntipaikaksi. Talossa kuntoutujat ja työkokeilijat ovat päässeet muun muassa hoitamaan myymälää, tekemään käsitöitä, huoltamaan kierrätykseen meneviä huonekaluja ja autokuskeiksi – esimerkiksi vaatteita on toimitettu jopa ulkomaille.

Viime aikoina kävijöitä on ollut pari tuhatta kuukaudessa. Kävijämäärä onkin kolminkertaistunut sen vuoden aikana, jona GreenTech on toiminut näissä tiloissa Valkeakosken Koulukadulla.

Ja vuoden vaihteen jälkeen kävijät tulevat nollaantumaan. GreenTech Centeriä kun ei tällöin enää ole olemassa.

Nauhalaisen hiljattain vieraillessa keskuksessa tunnelma oli sekä eloisa että kyrpiintynyt. Toisaalta porukka näyttää viihtyvän hyvin viimeisiään sykkivässä talossa. Toisaalta ollaan ällistyneitä siitä, miten näin menestyksekäs toiminta saatetaan noin vaan lakkauttaa. Ja miksikäs muutenkaan kuin taloussyistä.

Nauha ry on GreenTechin toiminnalla tehnyt vuosittaista tappiota reilut 20 000 euroa. Tappiot ollaan oltu valmiita nielemään, mutta Valkeakosken kunta on jostain syystä päättänyt lakkauttaa talon nelisenkymmentätuhatta euroa vuodessa kattavan vuokran rahoittamisen, mikä merkitsee surmaniskua valkeakoskelaisen kierrätystoiminnan sydämeen.

Kunnan oma kuntoutustoimintapaikka Akseli ja sen yhteydessä sijaitseva kierrätysmyymälä Tankki sijaitsevat näet noin neljän kilometrin päässä kaupungin ytimestä, minne muun muassa heikommin liikkuvien vanhusten ei ole helppo kulkea.

Nauhalla kohta kolme vuotta työskennellyt Heidi Juntunen toimii vielä talon hautajaisiin asti GreenTechin ainoana valmentajana. Kuntouttavassa työtoiminnassa ja työkokeilussa paikassa on ollut parhaimmillaan viitisenkymmentä henkilöä kerrallaan, mikä kattaa peräti kymmenisen prosenttia koko Valkeakosken kaupungin KTT-väestä. Lakkauttaminen onkin merkittävä kolaus paitsi parille tuhannelle kuukausittaiselle kävijälle myös niille työntekijöille, jotka tätä toimintaa ovat pitäneet pystyssä.

”Hyväntekeväisyysvastaavaksi” kruunattu, hyväntuulinen Jore on työskennellyt jengissä käytännössä seitsemänä päivänä viikossa, osin kuntouttavassa, osin vapaaehtoisena. Muun muassa vertais- ja vapaaehtoistoimintaa vetänyt mies antaa suuria kehuja talon sijainnille, tiloille ja ihmisille kuin myös Nauha ry:lle. Jore painottaa, että toista vastaavaa ja yhtä tasokasta paikkaa ei kaupungistä löydy.

GreenTech on tehnyt yhteistyötä muun muassa seurakuntien, Saarioisen ja ruokakauppojen kanssa saadakseen elintarvikkeita jaettavaksi niitä tarvitseville. Sekä Jore että Juntunen näkevätkin erityisen kriittisenä menetyksenä ruokajaon lakkauttamisen, sillä ruoka-avustukselle on aina tarvetta. He molemmat haaveilevat kuitenkin ruokajakelutoiminnan jatkumisesta joissain tiloissa Valkeakoskella, vaikka homma onkin Nauhan osalta taputeltu.

Valkeakosken kaupunki on ollut hiljainen tapahtumien suhteen. Selitysten puuttuessa GreenTechillä ihmetelläänkin, miksi selvästi vähemmän suositut työtoimintapaikat saavat jatkaa menestyksekkäämpien kustannuksella. Kaupungin vuokraan budjetoimaa rahamäärää pidetään epäuskottavana yksittäisenä perusteena lakkauttamiselle.

Mutta kun ylemmällä taholla jotakin päätetään, on alempien usein vain alistuttava. Lopulta köyhät ja vähäosaiset ovat niitä, jotka tällaisen toiminnan lakkauttamisesta kärsivät – samalla, kun kunnan varoja suunnataan toisiin tarkoituksiin.

Tällä hetkellä kierrätyskeskus on saattohoidossa. Marraskuussa jo ennaltaan lähes ilmaiset tuotteet irtoavat puoleen hintaan. Lopuksi niitä lahjoitetaan ja annetaan pois.

GreenTechin tiloissa on aiemmin toiminut posti ja Sonera tai jokin muu vastaava firma. Rakennus oli kuitenkin ollut kuulemma peräti viisi vuotta tyhjillään. Kun GreenTechin väki saapui paikalle noin vuosi sitten, oli tiloissa paljon tuunattavaa. Käytävällä lojui irrallinen WC-pönttö, johon kiinnitettyyn lappuun oli rustattu teksti: ”Älä käytä, paska valuu lattialle.”

Kun GreenTech lakkauttaa toimintansa, rakennus jää tällä näkymin jälleen tyhjilleen. Ja paska valuu yhä niiden niskaan, jotka menettävät työtoimintapaikkansa tai jäävät vaille ruokajakelua.

Teksti: Jere Jokinen
Kuvat: Janne Karjalainen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa