Pari kummituspesäkettä New Yorkista

New Yorkia sanotaan kaupungiksi joka ei koskaan nuku. Niinpä sieltä, Tshekinmaan pääkaupungin Prahan ohella, löytyy myös paikkoja joissa yöelämä on äärimmäisen vilkasta aaveineen ym. kummajaisineen, vaikka Prahan vastaavien lukumäärää ”iso omena” tuskin koskaan saavuttaakaan. Mutta ilman kummituksia ei ole myöskään jäänyt New York.

Esimerkkinä mainittakoon osoitteessa 24/14 W 10:th Street sijaitseva 1850-luvulla rakennettu ajalleen tyypillinen brownstonetalo. Rakennus sijaitsee Greenwich Village -nimisessä kaupunginosassa ja tunnetaan nimellä House of Death, Kuoleman talo. Kyseisestä talosta on kirjattu 22 aavehavaintoa, mm. erittäin tunnettu kirjailija Samuel Clemens (1835-1910), paremmin tunnettu nimeltä Mark Twain, joka asui kyseisessä rakennuksessa noin vuoden. Eräs äiti oli nimittäin 1930-luvulla lapsensa kanssa nähnyt tämän istumassa ikkunalaudalla ja kuullut tämän sanoneen: ”Nimi on Clemens ja tässä on ongelma ratkaistavana”, minkä jälkeen hän katosi olemattomiin äidin ja lapsen silmien edessä vastausta tarjoamatta. Edellämainitun lisäksi ko. pytingissä on myös havaittu mm. valkopukuinen aavenainen, sekä harmaa kummituskissa. Toinen esimerkkitapaus sijoittuu vuoteen 1987, jolloin saman talon toisessa kerroksessa asui lakimies Joel Steinberg kuusivuotiaan laittomasti adoptoidun Lisa-tyttärensä, sekä vauvan kanssa. Eräänä marraskuun yönä samana vuonna tuli sikäläiselle poliisille hälytys hengittämättömästä lapsesta. Murrettuaan oven he löysivät Lisan tajuttomana ja vauvan leikkikehään kahlehdittuna kaikkine paskoineen. Näistä koettelemuksista vauva selvisi hengissä, mutta vanhempi lapsi menehtyi. Herra Kivivuori puolestaan, ammatistaan riippumatta, ei tästä jutusta pystynyt kieroilemaan itseään kuiville, vaan sai asiaankuuluvan linnatuomion. Tästäkään huolimatta ex-adoptiolapsi ei tiettävästi ole siirtynyt rajan taakse, vaan on jäänyt kummittelemaan rikospaikalle muiden henkien joukkoon.

Toinen esimerkki huomattavasta aavetyyssijasta löytyy heti edellämainitun pohjoispuolelta, kaupunginosasta nimeltä Chelsea (W 34:th Street, 6:th Avenue, 14:th Street, Hudson River), vieläpä samannimisestä hotellista. Hotelli Chelsea (222 W 23:th Street, välillä 7:th ja 8:th avenue, kirjoittajan karttalunttauksen mukaan taas 7:th kulma) on majoittanut monia kuuluisuuksia, joista monet ovat jääneet sinne ”pidemmäksikin ajaksi”. Näistä mainittakoon walesilainen runoilija Dylan Thomas (1914-1953) joka löydettiin kuolleena huoneesta no. 206 päättettyään monivuotisen ryyppäämisputkensa edellisen kaupunginosan ravintolasssa nimeltä White Horse Tavern (567 Hudson Street). Onko pitkäaikainen juominen aiheuttanut kuolemanjälkeisen krapulankin, sillä eräs myöhemmin samaan huoneeseen majoittunut vieras heräsi edesmenneen runoilijan tuijotukseen. Toinen merkittävä kuolemantapaus sattui 12. lokakuuta 1978, jolloin Sex Pistols -yhtyeen basisti Sid Vicious (1957-1979) puukotti (väitetysti) kuoliaaksi tyttöystävänsä Nancy Sprungenin (1958-1978) usealla iskulla huumepitoisen illan päätteeksi huoneessa no. 100. Miehen omat elinpäivät taas loppuivat noin neljän kuukauden lusimisen jälkeen. Tapaus ei kuitenkaan päättynyt siihen vaan jälkikäteen on kuulemma tapahtunut yhtä ja toista: kyseisessä huoneessa ja sen lähettyvillä valot syttyvät ja sammuvat itsekseen, lämpötila laskee silmänräpäyksessä, musiikki menee päälle ja päältä pois ilma ihmisen tai muunkaan elollisen läsnäoloa, ja itse huoneesta kuuluu riitelyn ja väittelyn ääniä, vaikka ketään ei ole paikalla. Kaiken kukkurana itsensä Sid Viciousin haamu on nähty leijailemassa ko. hotellin aulassa hissin ja respan luona. Nämä kaksi eivät myöskään ole paikan ainoita rauhattomia vainajia, vaan löytyy monia muitakin. Jos siis olet sosiaalinen halloweenbilettäjä, on tämä hotelli, ja erityisesti edellämainitut huoneet, juuri sinua varten! Itse kyllä miettisin kaksi kertaa, ja ovathan nuo koronarajoituksetkin vielä toistaiseksi voimassa.

Teksti: Matti Nikama
Kuvat: Wikimedia Commons

Kirjallisuutta: Aaveet ja muut oudot ilmiöt (2019)
National geographig, kaupunkimatkailijan kävelyopas New York (Karisto 2015)

Wikipedia

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa