Oulu palaa – oletko valmis?

virtaa riittää, kun sitä ottaa

Oulu palaa -festivaali on iso alakulttuuritapahtuma, jota pääpuuhamies Janne Ollikainen on organisoinut monen muun tapahtuman ohella. Ollikainen on syntynyt Ivalossa 1969 ja asunut Rovaniemellä, Oulussa, Tampereella, Turussa, Helsingissä ja Ateenassa.  Punk rock kolahti 1980-luvun alussa, ja siitä asti mies on kuunnellut punkkia ja hardcorea muiden tyylilajien ohella. Bändeistä Ollikainen on itse ollut mukana muun muassa Turun Taudissa, Gearbmasatissa, Pyhäinhäväistyksessä, Annesissa ja Kusipäässä.

Talonvaltausta ja sähkövarkauksia

Mistä alun perin sait kiinnostuksen ja innostuksen keikkojen ja tapahtumien  järjestämiseen?

Asuin Oulussa Toppilan vallatussa talossa nimeltään Nousevan auringon talo (N@T) 1986-1987. Muiden asukkaiden sekä muutaman oululaisen punkin kanssa saimme päähämme alkaa järjestää keikkoja squattiin (vallattu talo). Pari keikkaa saatiinkin järjestettyä, joista ehkä kuuluisin oli vappukeikka 1987. Esiintymässä oli tuolloin W.D.M., Treblinka, Irstas, Pyhäinhäväistys, A.K.K., Playboys ja Kaikki Pois.

Porukkaa oli paljon talon kokoon nähden. Yli 100 punkkia ympäri Suomen maan löysi tiensä pelipaikalle, mikä siihen aikaan oli suuri määrä tällaiseen tapahtumaan. Myös talonvaltaukset isommassa mittasuhteessa saivat silloin Suomessa ensiaskeleensa punkväen keskuudessa. Otimme autiotalon käyttöömme sen vallattuamme.

Kaikki sähköjohdot ja lämmittimet pöllittiin raksoilta, koska ei ollut rahaa ostaa niitä ja oli selviydyttävä kylmän talven ylitse. Sähköt vedettiin viereisen autoliikkeen seinästä. Omistaja tietenkin huomasi tämän ja tuli juttelemaan meille. Kuultuaan että olemme asunnottomia ja työttömiä emmekä saa edes sossusta rahaa, koska osoite ei ollut virallinen, liikkeen omistaja suostui maksamaan sähkölaskumme.

Tuolloin käytössä oli jääkaappi, kasettisoitin ja valot. Keikkojen jälkeen sähkölaskut nousivat, kunnes sitten eräänä päivänä sähköliikkeen miehet ja poliisit ilmestyivät paikalle. Meiltä vietiin sähköt ja meidät häädettiin ulos. Toukokuun asuimme vielä parafiinilämmittimen tuottamalla lämmöllä, kunnes saimme asunnon Höyhtyän Oto-kylästä kesäksi opiskelijoilta vapautuvista asunnoista.

Etelä kutsuu

Kesällä 1987 Ollikainen törmäsi Tampereella tulevaan yhtyetoveriinsa, joka sanoi, että hänen asuntoonsa Turkuun voi muuttaa elokuussa. Näin tehtiin, ja nuorukainen alkoi pyöriä 11.5. 1984 pääosin punkkien valtaamalla Auran panimolla. Ollikainen päätyi ”A-panimolle” töihinkin kuultuaan mahdollisuudesta tähän. Paikka oli ihanteellinen keikkojen järjestämiseen. Sille kun oli hyvät kulkuyhteydet Turun keskustasta, ja sijainti oli mainio Aurajoen ja ison puiston tuntumassa.

Ollikainen otti Auran panimo ry:n kokouksessa esille mahdollisuuden järjestää konsertteja tiloissa, ja asiaa puolsivat Eija Elenius ja Ismo Kärppä, jotka toimivat paikan pyörittäjinä. Keikkojen järkkäilyt alkoivat, ja tavoitteena oli 1-2 punk-hardcore keikkaa per kuukausi. Noihin aikoihin 1988-1992 panimolla kävivät soittamassa lähestulkoon kaikki Suomen sen aikaiset punk ja HC-bändit sekä muitakin: muiden muassa CMX, Terveet Kädet, Kohu-63, Shitter Limited, Maho Neitsyt, Klamydia, Pyhäkoulu, Psychoplasma, Mana Mana ym. Ulkomailta UK Subs, Wat Tyler, Snuff, NoMeansNo, Dr & Crippens ja Disorder.

Back to roots

Mistä idea Oulu palaa -festivaaliin sai alkunsa? Kuinka monesti tapahtuma on järjestetty? Oletko ollut mukana muiden tapahtumien järjestämisessä?

Innostuin pitkän tauon jälkeen järjestämään keikkoja Ouluun. 2012 oli ensimmäinen sitten vuoden 1994. Keväällä järjestimme Tommi Siipolan ja Lenni Pollarin kanssa Pikkutyökkäri Rockin 20.3.2013. Soittamassa olivat Melusaaste, Dam Nasty, Kusipää ja Fast Animals. Korviimme kantautui tieto siitä, että Hässäkkä-päiviä ei järjestetä 2013 kesällä, joten tilalle oli pakko järjestää korvaavat festarit. Oulu palaa D.I.Y. festivals 2013 tapahtumassa puolestaan olivat soittamassa mm. Kohu-63, Kuolema, Abortti 13, Silminnäkijä, Death Trip, Arrestum ja Ylivallan Orjat.

2019 vuoden Oulu palaa tulee olemaan neljäs kerta, kun tapahtuma järjestetään Ykän pubin tiloissa. Tällä hetkellä aikani ei riitä olla muissa tapahtumissa järkkäilemässä. Muutettuani Tampereelta takaisin Ouluun minulla oli yli 3 vuotta taukoa keikkojen järkkäilyssä. Takaisin muuttaessa olikin heti takaraivossa ajatus, että nyt voisi alkaa taas järkkäilemään keikkoja, kun ei ole mitään bänditoimintaakaan. Keväällä 2018 oli ensimmäinen keikka pitkästä aikaa. Esiintyjinä nähtiin Pandemia Tampereelta ja kolme oululaista bändiä: Mustasuo, Turhuus ja Loparit.

Kuinka paljon tällaisen tapahtuman järjestämiseen tarvitaan väkeä?

2013 mukana pääjärjestelyissä oli itseni lisäksi Lenni Pollari, ja itse tapahtumassa oli talkooporukkaa noin 15 henkeä. Tänä päivänä joudun yksin olemaan vastuussa ja tekemään kaikki tärkeimmät työt ja järkkäilyt, joten hommaa riittää. Itse festaritapahtumassa on ollut talkooporukkaa noin 10 henkeä mm. lipunmyyjinä.

Onko Oulun kaupunki tullut vastaan eli jollain tasolla tukenut tällaista underground-toimintaa?

Haimme avustuksia Oulun kaupungilta 2013, ja kun mitään apuja ei tullut, emme sen jälkeen ole niitä hakeneetkaan. Ainoa joka on ollut tukemassa, on Ykän pub (legendaarinen soittojuottola Oulussa).

 

Virtaa riittää

Ensi vuoden kesäkuussa järjestetään jälleen Oulu palaa. Monesko kerta nyt on kyseessä, ja paljonko tapahtumassa on ollut kävijöitä?

Oulu palaa luultavasti neljättä kertaa kesäkuussa 2019. Kävijämäärät ovat vaihdelleet 350-500 hengen välillä.

Miten tämä suhteellisen radikaalisti nimetty festivaali on yleisesti otettu vastaan? Millaista palaute on ollut?

Negatiivista palautetta ei ole tullut, vaikka nimi juontuukin siitä, että Oulussa poltetaan edelleenkin vanhoja puutaloja, ja näin ollen saadaan tilalle kerrostaloja ja liikerakennuksia. Positiivista palautetta nimestä puolestaan on tullut. Kaikkihan täällä tietää, mitä nimi tarkoittaa. YouTubesta löytyy dokumenttikin kyseisestä aiheesta.

Mikäs on poliisien suhtautuminen ollut näinkin isoon rymyjuhlaan? Käykö huvilupien hankinta helposti, ja onko virkavallan kanssa ollut yhteistyötä?

Poliiseista ei ole ollut koskaan pahemmin harmia. Joitain sammuneita on viety huvialueen ulkopuolelta putkaan. Pubin pitäjä Ykä soitti kerran virkavallan paikalle, koska erään tyttöbändin laulaja alkoi riehumaan bäkkärillä eikä tajunnut käskystä poistua alueelta. Huvilupia ei tarvita, koska tapahtuma järjestetään ravintolan tiloissa. Vuonna 2013 käytössä oli ulkolava, jonne jouduttiin hakemaan huviluvat, jotka saatiin ilman ongelmia.

Onko festivaalissa kyse ainoastaan HC-punk-tapahtumasta, vai onko tarjolla muitakin musagenrejä?

Hardcoren ja punkin lisäksi löytyy myös sludgea, doomia ja grindcorea. Välillä on tullut mieleen, että voisi järjestää jotain sellaisiakin bändejä, joista saisi rahaa ja tulisi paljon porukkaa. Mutta toistaiseksi tämä on riittänyt minulle.

Mitä ovat tähän asti nimekkäimmät orkesterit, jotka ovat olleet esiintymässä?

Kohu-63, J.M.K.E., Rattus, Kuolema, Death Trip, Abortti 13, Nistikko, Cut to Fit ja Houre.

Raha haisee

Minkälainen budjetti takaa onnistuneen festivaalin?

8 000-10 000 euroa alkaa olla tätä nykyä budjetti, jolla saadaan hyvät kaksipäiväiset kemut aikaiseksi.

Aina ei varmastikaan mene kaikki asiat ihan putkeen. Tuleeko koskaan mieleen, että nyt riittää, vai löytyykö voimia puida pieleen menneitä asioita ja tehdä paremmin seuraavalla kerralla?

Kaikki ei välillä menee niin kuin Strömssöössä. Bändien peruuntumiset aiheuttavat eniten pään vaivaa varsinkin silloin, kun tämä tapahtuu vain päivää ennen itse tapahtumaa.

Mitä ovat huonoimmat ja parhaimmat kokemukset järjestelyjen tiimoilta? Mitä on hyvä ottaa huomioon näinkin isoa tapahtumaa ajatellen?

Palkitsevaa järjestämisessä on erityisesti onnistuneet keikkaillat, joista yleisö nauttii, ja joissa on hyvä meininki. Olisihan se mukava, kun jonkun kympin saisi vaivanpalkkioksi kaikesta. Rahan takia tätä ei kuitenkaan tehdä!

Kaikille mahdollisuus

Millä kriteereillä festivaaleille pääsee esiintymään?

Esiintymishaluisilla pitää olla vähintäänkin yksi julkaisu – yleensä kasetti on riittänyt. Mutta takana tulee olla myös vähintäänkin jonkin verran keikkoja. Pyrin tukemaan kaikkia alan bändejä niiden alkuvaiheessa, jotta ne pääsisivät keikoille Ykän pubiin. Homma jatkuu niin kauan, kun jaksamista riittää. Keikoille pääsee tapahtuman Facebook-sivujen tai sähköpostin kautta.

Mitä muita alakulttuuritapahtumia Oulusta löytyy, ja mitä tapahtumapaikkoja kiinnostuneille voi suositella?

Paskakaupunni ry järjestää Hässäkkä-päivät-tapahtumaa. Ykän pub ja Tukikohta ovat tämänhetkiset paikat, joissa pääasiassa underground-tapahtumia järjestetään.

Teettekö yhteistyötä muiden järjestävien tahojen kanssa?

Paskakaupunnin Laurin kanssa on jonkin verran ollut yhteistyötä. Muiden kanssa ei tähän mennessä ole ollut tarvetta.

 

Haastattelu: Arto Toikkanen
Kuvat: Peetu Haipus