Opetuskahvila Nauha’s täytti kolme vuotta

Hämeenpuistossa sijaitseva Opetuskahvila Nauha’s ylsi juuri tämän kuun 20. päivä kolmen vuoden ikään ja Nauhalainen otti asiakseen käydä paikan päällä haastattelemassa. Miltä opetuskahvilan kolmivuotinen taival näyttää taaksepäin katsottuna ja kuinka pandemian mukanaan tuomista haasteista on selvitty?

Valoisan ja avaraksi sisutetun tilan täyttää opetuskahvilan kaiuttimista soiva pirteän duurivoittoinen rock. Opetuskahvilan hankepäällikkö Hanne Heinänen puhuu työpuhelua ennen haastattelun alkua samalla kun nuori henkilökunta ahertaa taustalla. Mikään tilan miljöössä ja tunnelmassa ei paljasta, että kyseessä ei ole täysin tavanomainen kahvila; Opetuskahvila konseptilla toimivan yksikön tarkoituksena on tukea nuorten työllistymistä ja hakeutumista kahvila-alan koulutukseen tarjoamalla heille konkreettista kokemusta kahvilassa työskentelystä.

– Opetuskahvilan konseptia kun lähdettiin suunnittelemaan, niin päätettiin, että toiminta nojaisi hyvin vahvasti erikoiskahvien pohjalle, Heinänen valottaa opetuskahvilan perustamisesta ja alkutaipaleista.

– Tietynlaiseen simppeliyteen myös, koska nämä tilat jotka meillä on käytössä, eivät ole hirveän isot. Yksinkertaisesti ei ole mahdollisuutta, että täällä joka päivä jauhot pöllyten vaikka leivottaisiin pullaa. Senkin vuoksi alettiin rakentaa konseptia vahvasti erikoiskahvien ympärille ja niiden ohella tarjotaan muutamia muita simppeleitä tuotteita. Konsepti on toiminutkin varsin hyvin, sillä erikoiskahvit ovat tänä päivänä kahviloissa niin yleisiä. Monesti miltein vaaditaan että työntekijällä on kokemus erikoiskahvien tekemisestä. Tässä meidän opetuskahvilassa saa käytännön arjessa työn kautta barista-kurssin tasoisen osaamisen niiden tekemiseen.

Hämeenpuistossa sijaitseva kiinteistö, jossa opetuskahvila sijaitsee, oli tullut Nauhan käyttöön jo vuonna 2012. Suunnitelmat opetuskahvilan perustamiseksi olivat vireillä jo tuolloin.

– Jo silloin mietittiin, että voisiko tässä olla kahvilatoimintaa, mutta se ei sopinut sitten hankkeeseen, joka meillä tässä silloin oli käynnissä. Vuosia vieri välissä ja tässä tilassa kaikennäköistä toimintaa oli, mutta sitten kun tuli viimein sopiva paikka ja oltiin hakemassa rahoitusta Opetus -ja kulttuuriministeriöstä Nuorten työpajatoimintaan, niin silloin ehdotin, että mitä jos nyt laitettaisiin opetuskahvila pystyyn tähän tilaan.

Nauhan opetuskahvila avasi viimein ovensa asiakkaille 20. päivä kesäkuuta vuonna 2018. Alussa asetettuihin tavoitteisiin ollaan ylletty, mistä kertoo jo yksistään se, että opetuskahvila pyörii edelleen vielä kolmen vuoden jälkeenkin. Kanta-asiakaskuntaa on kertynyt ja rutiinit ja arki on saatu opetuskahvilalla pyörimään sujuvasti. Koronapandemia toi kuitenkin mukanaan suuria haasteita varsinkin ravintoloille ja kahviloille, eikä Nauhan opetuskahvilakaan säästynyt mittavien rajoitusten tuomilta haasteilta.

– Ollaan oltu kiinni ne ajanjaksot, jotka on määrätty että kiinni ollaan. Viime keväänähän kokonaisvaltainen yhteiskunnan sulku vaikutti siten, että ei ollut hetkeen minkäänlaista työtoimintaa läsnäolopalveluna. Silloin meillä osa nuorista liittyi etäpalveluun, jonka sisältö ei liity millään muotoa tähän kahvilatyöhön, vaan lähinnä liikkumiseen, voimavarojen ylläpitoon ja yleisiin elämänhallinnan asioihin. Toisille nuorista se sopi, osa löysi sitä kautta sitten uutta suuntaa ja syksyllä ei ole palannut tähän opetuskahvilalle vaan on jatkanut eri polulla. Osa puolestaan käytti sitten aikaa hyödyksi esimerkiksi yliopiston pääsykokeisiin valmistautumiseen. Mutta kyllä siinä osa nuorista puolestaan jäi kotiin ja putosi pois palvelusta, että oli se sulku sillä lailla kova isku tämänkaltaiselle toiminnalle.

Pitkään jatkunut pandemia toi myöhemmin mukanaan toisen aallon ja lisää haasteita, joihin yhteiskunta pystyi kuitenkin jo paremmin vastaamaan, samoin opetuskahvila.

– Toisen sulun aikana sitten saatiin hybridi-mallin myötä tehdä myös läsnäolevana osittain. Etäpäivien tehtäväsisältönä oli muun muassa retkeilyä, erikoiskahvien tekemisen harjoittelua videoiden kautta ja lisäksi tietysti pohdittiin nuorten suunnitelmia jatkoa varten.

Monet nuorista tulevat opetuskahvilalle tutustumaan kahvilatyöntekijän arkeen löydettyään Nauhan opetuskahvilan Facebookin, Instagramin tai kavereidensa kautta, osa tulee suoraan työllisyyspalveluiden ohjaamana. Taustoja ja syitä opetuskahvilalle hakeutumiseen on yhtä paljon kuin sinne pyrkiviä nuoriakin; jollakin saattaa olla taustalla kahvila-alan koulutus, mutta kaipaa työkokemusta ennen vapaille työmarkkinoille siirtymistä, toisella voi olla taustalla pidempään jatkunutta työttömyyttä, kun taas kolmas etsii suuntaansa työelämässä ja haluaa tutustua alaan. Yksi opetuskahvilan parhaita valtteja on se, että sen toiminta vastaa aitoa kahvilaympäristöä ja nuorten työtehtävät ovat rinnastettavissa todellisiin kahvilatyön haasteisiin.

– Tähän meille hakeutuu nuoria, jotka selvästi haluavat konkreettisesti tehdä jotain. Tästä ei ulospäin näy oikein millään tavalla, että tämä on kuntouttavan työtoiminnan kahvila. Täällä nuoret pääsevät opettelemaan ihan oikeita työelämän pelisääntöjä. Työtä tehdään eri vuoroissa niin kuin kahviloissa yleensäkin ja tässä opetellaan normaaliin työnteon kulttuuriin. Ja sellainen porkkana tässä myös on, että tässä pystyy samalla suorittamaan kahvilapavelut -osatutkinnon, jos tälle alalle jatkaa opiskelemaan.

– Ihan mahtava reitti päästä työelämään jos haluaa kahvilaan töihin, tiskin takana ahertava Saana summaa näkemyksensä Nauhan opetuskahvilasta.

Opetusahvilan hankepäällikkö Heinänen on huomannut että helpottuneen korona-tilanteen ja alkaneen kesän myötä ihmiset liikkuvat julkisilla paikoilla taas huomattavasti vapaammin.

– Nyt kun opetuskahvila on taas auki, niin monet vanhoista asiakkaista on palannut takaisin ja uusia asiakkaita on tullut myös. Meillä käy paljon lukiolaisia tuosta yhteiskoululta ja heillä kun on myös paljon etäopetusta, niin huomaa että he ovat sopineet tänne opetuskahvilaan yhteistreffejä tietokoneiden kanssa ja tekevät siinä opintoihin liittyen juttuja. Sitten sen olen myös huomannut, että ihmiset on alkanut olla väsyneitä kotona olemiseen, niin sitten ollaan innoissaan kun saa viimein käydä ulkona kahvilla. Etenkin tässä nyt kesäkuun alusta kun nämä lämpimät ilmat tuli, niin tämä viikko varsinkin on ollut aika vilkasta.

Opetuskahvila Nauha’s saa Nauhalaiselta vahvan suosituksen erityisesti laadukkaiden tarjottaviensa myötä. Opetusahvilan tarjonnasta löytyy useamman laadukkaan erikoiskahvin lisäksi vaikkapa smoothieta, täytettyjä sämpylöitä ja tietysti myös makeaa syötävää kahvin seuraksi huokeaan hintaan. Lämmintä tarjottavaa jos mielii niin Nauhalainen suosittelee toast + smoothie comboa, joka on kehitetty mukaan opetuskahvilan menuun asiakkailta vastaan otetun palautteen ja ideoiden myötä. Opetuskahvila Nauha’s löytyy osoitteesta Hämeenkatu 27 ja aukioloajat ovat klo 8-16 maanantaista perjantaihin. Käykää tutustumassa ja herkuttelemassa!

Hanne Heinäsen haastattelu on tehty 9. 6. 2021.

Teksti ja kuvat: Sami Olkkonen