Valaise kotisi hämyisäksi, jouluiseksi, juhlavaksi, rauhaisaksi

Kuinka tuoda valoa jouluun?

Kuva: Pixabay

Sokaiseva älysi, loistava eläytymiskykysi, hehkuvat juomat, hallitun räiskyvä luonteesi, sisäinen valaistumisesi ja säkenöivät silmäsi tuovat valoa pimeyteen. Tässä oppaassa kerrotaan kuitenkin vakavasti otettavista tunnelmaa luovista valonlähteistä. Ihan vaan siltä varalta, jos edellä mainittuja luomukeinoja ei ole saatavilla.

Napakasti sanottuna lämpöinen, hämyisä ja säkenöivä tunnelma luodaan helpoiten lämpimällä valon värilämpötilalla, hämyisällä ja häilyvällä kirkkaudella, ja pienillä säkenöivillä valoilla.

Joulun tunnelmaa saa helpoiten vaihtamalla kattolamput kellertävämpiin eli pienemmän värilämpötilan lamppuihin. Aivan yleinen 3000 kelvinin (K) tai vielä lämpimämpi 2700K lamppu puhdistaa kodin kliinisyydestä. Lämmin valo muuntaa kodin valkoisetkin pinnat luonnollisemman värisiksi. Jouluna ei ole tapana katsoa asioita liian tarkasti, joten vähemmän kirkas lamppu kelpaa, kuten 150-500 lumenia (lm). On olemassa älylamppuja, joiden kirkkautta ja värilämpötilaa voi säätää, jos aurinkoinen koti houkuttelee talvipäivisin. Näitä helposti asennettavia, korkeintaan muutaman kympin hintaisia ratkaisuja voi kysellä kodinkonekaupoista, rautakaupoista tai monikerroksisesta ruotsalaisesta sekatavarakaupasta. Liekin lepattamisesta hullaantuville löytyy lyhtyjä ja koko lailla kynttilältä näyttäviä led-lamppuja, joita ostaessa kannattaa panostaa laatuun, jotta kapine näyttäisi kynttilältä ja sitä tulisi käytettyä. Teknologian salliessa youtubesta voi etsiä fireplace- eli takkavideoita isolle näytölle.

Edellisen kappaleen yleisvalon lisänä spottivalot, kuten pöytävalot, tiukasti varjostetut valot, klipsillä kaappiin kiinnitettävät tai suunnatut kattovalot valaisevat nurkkia luoden turvallisuuden tunnetta ja sallivat joulukoristeiden korostamisen. Saapi niillä myös valaistua telkkarin taustan, niin että sitä on mukavampi katsoa hämärässä. Joulukoristeiden esilletuomisen ymmärtämiseksi kuvittele, että nurkassasi seisoisi poni, mutta sitä ei oikein pysty näkemään. Mietit, mikä ihmeen haiseva ja tuhiseva hevoseläin siellä nurkassa oikein piilottelee. Yhtäkkiä syttyy valo, joka saa heposen silmät kiilumaan ja harjan jouhet erottumaan ylväästi. Seuraavaksi lopeta heppatyttöily välittömästi ja keskity jouluun.

Spottivalona voi toimia myös jouluvalot.  Kynttelikköä voi luovasti käyttää muuhunkin kuin jouluisuudellasi ylpeilyyn naapureille. Yhtä lailla valoketjun tai valoverhon voi sijoittaa ikkunan tai seinän lisäksi pöydälle, hyllyyn, kulhoon, kasvien sekaan, verhonpidikkeeksi tai näytön taakse. Jos valaistus on vedenpitävää, voi hassutella valaisemalla suihkutila vaikkapa suihkutankoon pyöritellyllä koydellä, kuivemmassa nurkassa lattiarajassa kiemurtelevalla valokäärmeellä tai ikkunan ulkopuolisillla valoilla. Miltä kuulostaisi kahvinkeitintä tai pöydänjalkaa kuristava köynnös?

Jouluvaloja löytyy hauskoissa väreissä, jolloin ne eivät niinkään luo rauhaa, vaan lapsellisen iloista tai biletunnelmaa. Käytä spottivalona omalla vastuulla.

Koristevaloja löytyy verkkovirta-, paristo- ja USB-toimisia. Verkkovirta sallii kirkkaimman valon ja eniten valoja. Paristolliset voi tunkea mihin vain (vaikka pipoon, taskuun tai koiran valjaisiin!) eivätkä sotke kotia johdoilla, mutta kosteutta tai kylmää kestäviä paristollisia joutuu etsimään kissojen ja tonttujen kanssa. USB on halvin vaihtoehto, mutta vaatii viereensä tietokoneen tai portin kännyköistä tutusta laturista. Moni erikoisempi hupivalo toimii USB-johdolla, ja niitä kannattaa etsiä internetistä valikoiman vuoksi ja koska sähkövirta ei riitä aiheuttamaan vaaraa.

Jaa että nykyjoulu on kapitalistista haihatusta, ja täten joulun toteuttamiseen ei pidä käyttää rahaa tai teknologiaa? Aidon joulun odotuksessa kulutetaan vain aikaa, hikeä, uusiokäyttöisiä materiaaleja ja ihon pintakerroksia? Hanki heijastinnauhaa käsityökaupasta, puno, solmi, ryttää tai kirjo juttuja seinälle tai ikkunaan ja toivo, että se heijastaa nätisti. Kysele naapurin mummolta kynttilänjämiä omia kynttilöitäsi varten. Luo vanhoista ohuista vaatteista ja rautalangasta juhlavia lampunvarjostimia. Käytä leivinpaperia tai mukavanväristä riisipaperia viileänä pysyvän led-lampun edessä, niin että se värjää lampun valon.

Mikään ei tietenkään voi korvata kynttilöitä, takkaa ja joulukuusen valoja. Niistä on kuitenkin haittaa terveydelle, lompakolle, ympäristölle ja palon sattuessa kodillekin. Lukijan voi olettaa ymmärtävän, että niitä ei pidä missään nimessä käyttää.

-Mitja