Oi ihana toukokuu

Mietin otsikkoa jonkin aikaa, kunnes keksin, että se on pakko nimetä yhden lempisarjoistani mukaan. Siinä oli kaikki aina niin mukavaa ja aurinkoista, Pop Larkinia lainatakseni ”Perfick!”. He myös tuntuvat osaavan elää hetkessä, vailla huolta huomisesta, koska nyt on nyt eikä huomenna.

Pohdin otsikoksi myös ”Oi hämmentävä/outo/kumma toukokuu” tai ”Koronatoukokuu”, mutta niitäpä en onneksi kelpuuttanut. Nykyinen otsikko on yllättävän kattava!

Toukokuussa on juhlia ja on pyhiä, vappua, äitienpäivää, helatorstaita, helluntaita yms.

Tänä vuonna 2020 toukokuu on näyttäytynyt silmiini kovin erilaisena kuin ennen. Kaupunki ja Hervanta ei ollut kahta viikkoa ennen vappua täynnä haalaripukuisia tupsulakkeja, ei ollut täynnä myöskään vappuaattona tai vappupäivänä. Missään ei tyrkytetty Tamppia. Vapputori oli ilmapallokauppias autiolla torilla. Tammerkosken kuohut eivät saaneet ottaa ketään kylmään syleilyynsä ihmisten poksautellessa kuohuviinejään viltin päällä nurmikolla, kaivaen evästä eväskoristaan.

Toukokuussa on myös äitienpäivä, onneksi oma äitini ei ole vielä ehtinyt täyttää 70 v., joten uskaltauduin vierailulle ihan fyysisesti. Monet joutuivat onnittelemaan parvekkeen alta tai etäyhteydellä jollain vempeleellä, mikäli äiti sitä osaa käyttää. Hoivakotien ja sairaaloiden äidit jäivät tyystin vaille vieraita.

Kirkot kumisevat tyhjyyttään ja urut pauhaavat ja sävelet sinkoilevat ympäri kiviseiniä, sekä tietysti nettiyleisölle. No niissä ei ole ollut tapana käydä, niin en tiedä kuinka radikaali muutos entiseen on tapahtunut. Muutos yhtäkaikki kuitenkin.

Jääkiekon MM-kisat, need i say more… Tuo tiukka kaksiviikkoinen toukokuun kruunu. Nyt on kalenterissa ollut tilaa enemmän kuin tarpeeksi ja illallakin on saanut mennä ajoissa nukkumaan. Ei ole tarvinnut kiristellä hampaita ja rasittaa sydäntä kun Sinivalkoiset Salamat sirklaavat jäällä lyöden one-timerilla kiekkoa ylämummoon samalla kun maalivahti on käymässä kebabkioskilla. Ei enää ilmaveivejä maalivahdin ollessa kahvilla. Ei enää selittelyjä, että kaikkemme annettiin ja tänään se ei ihan riittänyt. Ei joukkuepelin tiivistämistä eikä ketjunvaihtoja. Ei enää kompurointia punaisella matolla mestaruuden jälkeen, ei Glider iniä voiton jälkeen. Voi pojat ja tytöt sekä muut ihmiset ja eläimet mitä menetimme.

Jotkut Euroviisut piti olla. Ei niistä sen enempää. Suomi olisi kuitenkin voittanut jollain hevibiisillä niinkuin silloinkin kun viimeksi viisuja katselin.

Helatorstai on paikallaan ja pyhä vapaapäivä, siis niille joilla on ns. toimistotyöaika. Mutta näillä toimistoaikoja noudattavilla riittää aikaa muistella Kristuksen ylösnousemusta ja jatkaa sitä vielä seuraavana päivänä nappaamalla vapaan perjantaille.

Koulut (ala- ja yläasteet) avattiin 14.5.; 2kk pituinen etäopiskelu on enää vain etäinen muisto. Se meni nopeasti ja kivuitta. Mitään huolestuttavaa ei ilmennyt opiskelussa ja tuki koulun puolesta oli hyvää, koska nyt ei ollutkaan tarkoitus, että vanhemmat opettaa. 1-luokkalaisen läksyjä toki sai valokuvata päivittäin ja lähettää opettajalle, joka joka kerta vastasi ”oikein hyvä, kaikki oikein”. Oli myös omituisia risukäpylinna-projekteja, luonnon tarkkailua, temppuratojen rakentamista, lukuhaasteita. Nämäkin lapsi osasi hyvien ohjeiden avulla hoitaa itse ja vanhemmalle jäi vain videointi/valokuvaus/raportointi koulun suuntaan. Näistäkin tämä toukokuu ja sitä edeltävä parikuukautinen aika tullaan muistamaan.

Miten muuttuu kesäkuu? Rajoituksia höllennetään jälleen hieman ja kourallista isompi joukko saa jo kokoontua. Ei sillä silti vielä Kuuhun mentäne. Liekö juhannustansseja, muuta kuin omalla terassilla tahi laiturilla. Mutta yksi asia on varma, ja se on koululaisten kesäloma. Muuhun on vielä vaikea sanoa mitään. Huvipuistot, kotieläinpuistot, kesäkerhot, Hop Lopit ym… auki vai kiinni? Entä uskaltavatko ihmiset mennä vaikka olisivatkin auki tietyin rajoituksin ja hygieniatoimin? Uskaltavatko ihmiset helteillä rannalle viettämään aikaa? Itse harkitsen kyllä ainakin koko perheen matkat ensi kesänä hyvin tarkkaan. Se voi olla lähinnä lähimetsäreissua yms, saanee Särkät ja muut jäädä rohkeammille. No eipä nyt pohdita liikaa tulevaa, tarkoitus oli tehdä katsaus toukokuuhun, siihen kevään lopettelu- ja kesänlupailukuukauteen. Kenties kesäkuusta lisää sitten tulevaisuudessa.

Teksti: Matti R
Kuvat: Nauhalainen