Talvipäivänseisaus (Winter Soltice)
Joulukuun 21. päivänä vietettävä talvipäivänseisaus on pohjoisen pallonpuoliskon lyhin päivä. Helsingissä aurinko nousee 9.23 ja laskee 15.10. Rovaniemellä aurinko nousee 10.29 ja laskee 13.19. Utsjoella aurinko nousee seuraavan kerran 17. tammikuuta.
Maapallon akseli on kallistuneena 23.5 astetta kiertorataansa nähden. Tämän vuoksi aurinko paistaa kohtisuoraan eri kohtiin maapalloa eri vuodenaikoina. Talvipäivänseisauksen aikaan aurinko paistaa kohtisuoraan Kauriin kääntöpiirille ja pohjoinen pallonpuolisko saa vähiten valoa. Talvella olemme lähempänä aurinkoa kuin kesällä eli etäisyytemme auringosta ei ole syynä vuodenaikojen vaihteluun, vaan maapallon akselin kallistuskulma.
Talvipäivänseisauksen jälkeen päivä alkaa pidetä. Pidentyminen ei tapahdu kuitenkaan tasaisesti. Aluksi päivän pituus kasvaa vain minuutin päivässä, mutta kiihtyy kevättä kohti.
Talvipäivänseisaus on monissa kulttuureissa tärkeä ajankohta. Kiinassa ja itä-Aasiassa juhlitaan Dongzi festivaalia pidempien päivien ja positiivisen energian lisääntymisen kunniaksi. Stonehengen ajatellaan rakennetun juuri talvipäivänseisausta varten. Maapallon eteläisen pallonpuoliskon talvipäivänseisauksena juhlitaan inkojen Inti Raymia, joka on omistettu auringon jumala Intille.
Teksti: Jenni Nurminen
Kuva: Pixabay
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?