Nauhalaisen joulukalenteri, luukku 18

Graavilohi

Melkein mitä tahansa kalaa voi graavata, mutta suosituinta lienee kuitenkin lohi, joko kirjava tai aito norjalainen pullalohi.

Sama reseptiikka toimii kaikilla kalalajeilla, mutta keskitymme loheen.

Graavilohi on herkullista ja helppoa tehdä kotona, toisin kuin toinen herkku eli kylmäsavulohi. Kylmäsavulohenkin tekeminen kotioloissa kyllä onnistuu, mutta vaatii hieman enemmän harrastuneisuutta.

Seuraavassa yritän jollain tavalla selittää graavilohen teon helpolla ja oikaistulla tavalla. Halutessa saa toki käyttää ns pyöreää kalaa, mutta nyt käytämme valmista, mielellään ruodotonta, filettä. Tuoreus on valttia, älä osta -30% kalaa, vaikka mieli tekisi.

Tarvikkeet:

noin 1kg ruodoton, vatsarasvaton lohifilee

karkeaa(!) merisuolaa

sokeria

tilliä

kelmua/leivinpaperia, johon kala kääritään

terävä veitsi

esim Minigrip-pussi

Valmistus:

Pyyhi lohen pinta talouspaperilla

Ripottele karkeaa merisuolaa ympäri kalaa (noin 2 reilua rkl per kilo pitäisi riittää)

Ripottele noin 2 tl sokeria ympäri kalaa (ripaus sokeria tasapainottaa makua, tekee kalan rakenteesta pehmeän ja nopeuttaa graavautumista.)

Hiero varovasti sokeri ja suola tasaisesti

Lisää mausteeksi esimerkiksi tilliä, ripottele viskiä/konjakkia/giniä, katajanmarjoja, maun mukaan mitä haluat…

Leikkaa file kahtia

Laita fileet päällekkäin lihapuolet vastakkain ja kiedo tiukasti esimerkiksi kelmuun tai voi/leivinpaperiin

Laita paketti esimerkiksi isoon minigrip pussiin

Laita paketti jääkaappiin kevyehkön painon alle (margariinirasia, korkeintaan maitotölkki)

Anna levätä ja muhia jääkaapissa 1-2vrk (itse tykkään 2 vrk kalan mausta enemmän, mutta kypsää tulee jo 1 vrk:ssa, kala ei myöskään mene pilalle jos haluat pitää 3 vrk, mutta sitten kala on jo todella suolaisen makuista.)

Ota kala paketista ja puhdista pinta pyyhkimällä talouspaperilla.

Leikkaa terävällä veitsellä ohuita fileitä hieman vinoon ja asettele tarjolle, voit koristella tillillä, marjoilla yms, mutta parhaimmillaan maku on puhtaana suoraan jääkaapista.

MUISTA KYLMÄSÄILYTYS. Älä pidä kalaa joulupöydässä kuin otettaessa. Näin voit turvallisesti nauttia kalasta joulunpyhien ajan. Jos kalaa jää niin siitä syntyy mainio kiusaus joulun jälkeen.

 

-Matti R

lohikuva: Pixabay

 

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa