Muutaman trollin tähden

Facebookin nimikäytännöt

Kuva: Unsplash

Facebook on nykyihmiselle lähes pakollinen väline yhteydenpitoon. Sen kautta voi luoda tilejä muille palveluille, kuten Spotifyhin, ja sen avulla voi tunnistautua lähes missä tahansa verkossa toimivassa palvelussa. Monelle se on ainoa paikka, josta saa vertaistukea erilaisiin ongelmiin ja elämäntilanteisiin.

Facebook on kuitenkin myös kaikenlaisten ismien sulatusuuni, eikä se aina palvele ihmisyyden kauneimpia puolia. Viime vuosina Facebook on saanut paljon kritiikkiä yhteisösäännöistään ja sensuuristaan, joka ei aina tunnu osuvan aivan maaliin. Rasismi sekä homo- ja transfobia kukoistavat niitä vaalivissa ryhmissä, joista nämä myrkylliset näkemykset vuotavat lähes päivittäin myös niiden käyttäjien feediin jotka ovat joko näiden mielipiteiden uhreja tai tavallisia tallaajia, joista osa väistämättä imeytyy kiihkoilun synkkään kuiluun.

Yksi ongelmallisimmista työkaluista Facebookin pakissa on käyttäjän nimen anonyymi ilmoittaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa käyttäjä voi pyytää Facebookia tutkimaan toisen käyttäjän nimen, jos hän epäilee, että toinen käyttäjä on palvelussa muulla kuin syntymänimellään. Facebookin nimisääntö sanoo, että käyttäjän tulee käyttää palvelussa oikeaa nimeään, ja Facebookin näkökulmasta tämä tarkoittaa nimeä, joka lukee käyttäjän henkilöllisyystodistuksessa.

Ilmoitus johtaa yleensä siihen, että Facebook sulkee sen käyttäjän tilin jota ilmoitus koskee niin pitkäksi aikaa, että käyttäjä tekee selvityksen nimensä alkuperästä. Mikäli ilmoituksia on tehty useampi, voi nimensä alkuperää joutua todistelemaan lähettämällä kopion henkilöllisyystodistuksesta tai asiakirjasta josta nimi käy ilmi.

Tämä aiheuttaa ongelman sukupuolivähemmistöjen keskuudessa, jossa harva käyttää arjessaan syntymänimeään. Syy tähän on yksinkertainen: syntymässä annettu nimi eli ns. ”dead name” ei yleensä heijastele transhenkilön todellista sukupuolikokemusta. Kukaan ei halua päivittäistä kokemusta siitä dysforiasta, jota väärää sukupuolta oleva nimi ja sillä kutsuminen aiheuttaa. Myös moni vainoamisen kohteeksi Internetissä tai tosielämässä joutunut käyttää Facebookissa salanimeä, jotteivät epätoivotut tuttavat löytäisi heitä ja he saisivat elää normaalia elämää omassa rauhassaan. Siksi onkin aiheellista kysyä, ketä Facebookin nimisäännöt palvelevat? Onko sääntö olennainen normaalikäyttäjän näkökulmasta, vai onko se vain lyömäase stalkkereiden ja transfoobikkojen käsissä? Tuntuu julmalta, epäkunnioittavalta ja oudolta pakottaa syystäkin peloissaan olevia käyttäjiä ulos salanimen tarjoamasta turvapaikasta vain muutaman trollin tähden.

Ilmeisesti säännöllä on tarkoitus estää nimetön trollaaminen ja poliittisten mainosten sekä väärän tiedon levittäminen väärällä identiteetillä. Sinänsä jalot tarkoitusperät eivät kuitenkaan oikeuta kokonaisten ihmisryhmien kiusaamista ja vaaraan saattamista. Tarkoitus kääntyy päälaelleen, kun toiminto on kenen tahansa käytettävissä, eikä ilmoittajan tarvitse perustella ilmoitustaan millään tosiseikoilla. Jos todellinen syy on estää poliittinen trollaaminen, miksei Facebook yksinkertaisesti pyydä henkilöllisyystodistusta jokaiselta, joka ensimmäistä kertaa on julkaisemassa poliittista sisältöä? Syy tuntuu hataralta, kun miettii, miten paljon sokeaa vihaa ja poliittista trollaamista somessa syydetään omalla nimellä ja naamalla.

Sopii kyseenalaistaa myös se, miksi Facebook kokee olevansa oikeutettu kopioihin käyttäjiensä virallisista henkilöllisyystodistuksista. Kyseessä ei ole viranomaistaho, eikä Facebookilla ole mitään todellista valtaa saatika auktoriteettia. Kyseessä on kirjaimellisesti vain yksi sosiaalinen media ja Internet-foorumi. Jos käyttäjien ”todellinen” henkilöllisyys on Facebookille niin kovin tärkeää, miksi vaatia henkilöllisyystodennusta vasta silloin, jos joku päättää ilmoittaa mielestään valheellisen profiilin? Miksei pyydetä henkilöllisyystodistusta jo rekisteröitymisvaiheessa? Vaikuttaa ylipäätään hämärältä, että mikään sosiaalinen media kuvittelee olevansa oikeutettu käyttäjiensä henkilöllisyyteen, se kun sotii vapaan Internetin periaatteita vastaan. Minkä hinnan olemme valmiita maksamaan sodasta trolleja vastaan?

Teksti: Humppa