Kirjasto on nykyään jotain ihan muuta kuin pelkkä kirjojen lainaus- tai oleilupaikka lukutiloineen. Suomen kirjastolaitos on tunnetusti maailman paras, mutta 2000 -luvulta alkaen se on astunut askeleen vielä eteenpäin. Hyvin monista kirjastoista voi lainata kaikenlaista materiaalia kuten lauta – ja konsolipelejä, sateenvarjoja, kirjakasseja, erilaisia liikuntavälineitä ja tehdä vaikka mitä uusinta teknologiaa ja tiloja hyödyntäen. Tavaroita myös toimitetaan kirjojen tapaan varausten yhteydessä haluamaasi kirjastoon noudettavaksi aina kahvakuulia myöten. Yhteistä lähes kaikille on myös monipuolisten kulttuuritapahtumien tai vaikkapa luentojen yms. järjestäminen.
Digitukea saa käytännössä kaikista kirjastoista, mutta eritysesti ns. tietotoreilta (myös henkilökohtaista palvelua). Tietotori löytyy Metsosta, Hervannasta, Lielahdesta ja Sampolasta. Ks. tarkemmin https://www.tampere.fi/kirjastot/asiakkaana-kirjastossa/opastusta-kirjastosta tai https://www.tampere.fi/kirjastot/asiakkaana-kirjastossa/digitukea-kirjastosta Erilaisia digikursseja järjestetään. Kursseille ilmoittaudutaan etukäteen paikan päällä tai puhelimitse Metson, Hervannan, Lielahden tai Sampolan kirjastoissa. Ja tietenkin kaikenlaiset ryhmät kuten esimerkiksi koulu- ja päiväkotiryhmät ovat tervetulleita kirjastoon. Ohjatuille ryhmäkäynneille ilmoittaudutaan etukäteen varauslomakkeella. Kirjasto kutsuu koululaisia ohjatuille käynneille lukuvuoden aikana. Ikäihmisille ja erityisryhmille on mahdollista myös ns. kotipalvelu, jos kirjastossa henkilökohtainen käynti on vaikeaa tai mahdotonta. Kirjastolainat saat kassissa kotiin tuotuna. Palvelun yhteystiedot ovat: kirjasto.kotipalvelut@tampere.fi ,p.040 637 0567, avoinna ma–pe 8–15.
Esittelen tässä jutussa tiloja ja toimintoja, joita monessa kirjastossa voi hyödyntää oman kiinnostuksen mukaan. Muutamissa kirjastoissa on palveluita ja omia erikoisuuksiaan, joita esimerkiksi pääkirjasto Metsossa ei ole. Yleisimmistä palveluista en erikseen kirjastojen kohdalla mainitse (vrt. alla) eikä tässä ole ihan kaikkia Tampereen kirjastoja mainittu. Olen laajasti hyödyntänyt kirjastojen omia sivuja ja kysellyt kirjastoilta mm. lainattavista materiaaleista.
Useimpiin tiloihin, laitehuoneisiin ja tietokoneiden varauksiin jne. käytetään kirjastojen yhteistä ajanvarausohjelmaa: Tampereen kaupunginkirjaston tietokoneiden ajanvarausjärjestelmää . Useimmissa kirjastoissa on myös tulostusta, kopiointia ja skannausta varten monitoimilaite. Tulostaminen ja kopiointi on maksullista. Skannaus muistitikulle tai sähköpostiin maksutonta. Hinnat ja muita ohjeita löytyy linkin https://www.tampere.fi/kirjastot/kirjastojen-tietokoneet-ja-laitteet/tulostus-ja-kopiointi-kirjastoissa alta.
Jonkinlainen lehtisali ja avoin langaton verkko omien koneiden käyttämiseksi on myös lähes kaikissa kirjastoissa. Varattavia, eri laajuisia näyttelytiloja (voi olla esim. pelkkä lasivitriinikaapisto) löytyy myös yllättävän monesta kirjastosta (Metso, Hervanta, Koilliskeskus, Kämmenniemi, Lielahti, Messukylä ja Sampola). Vain Metson näyttelytila on maksullinen näytteilleasettajille. Löydät tarkat tiedot ja ohjeet osoitteesta https://www.tampere.fi/kirjastot/kirjaston-tilat/kirjastojen-nayttelytilat .Tiloja haetaan erityisellä lomakkeella: https://uusi.tampere.fi/sites/default/files/2022-05/nayttelytila.pdf
Paikallistietoudesta kiinnostuneille tai tutkijoille löytyy erikoiskokoelmat Metsosta (Pirkanmaa -kokoelma & Arvo H.Nurmen kokoelma) ja Hervannasta Hervanta-kokoelma.
Nykyään lähes kaikissa kirjastoissa muita häiritsemätön ja lyhyt asiointi koiran kanssa on mahdollista, tosin esimerkiksi Hervannassa ja Tesomalla vain opas- tai avustajakoiran kanssa.
Tamperelaisena erikoisuutena mainittakoon Pispalan kirjasto (Pispalan valtatie 21), joka on Pispalan kirjastoyhdistyksen ylläpitämä yksityinen kirjasto, jolla on kuitenkin varsin hyvät kokoelmat ja tilat. Kokoelma on rakentunut pitkän ajan kuluessa kirjalahjoitusten pohjalta. Omaa hankintatoimintaa ei ole. Päinvastoin, kirjastolla on Antikvaari.fi -sivustolla oma “kirjakauppa”, josta voi ostaa kirjoja ja antikvaarinen toiminta on nyttemmin hyvin aktiivista.
Metso (Pirkankatu 2)
Metso on mielestäni Tampereen (ja Suomen) hienoin kirjasto. Olen puolueellinen, myönnän, mutta legendaarisen arkkitehtiparin Raili ja Raimo Pietilän suunnittelema (valmistui 1986, peruskorjattiin 2015-2017) Metso on entistä hienompi remontin jälkeen. Toki yhtä upeita palveluja saa esimerkiksi Helsingin Oodista tai vaikkapa Espoon Sellosta.
Pohjakerros:
Pohjakerroksessa voit työskennellä rauhassa, kuunnella luentoja tai varata projektihuoneita esimerkiksi opiskelua tai muita töitä varten. Koneita voi varata itselleen kolme kertaa viikossa.
Saleja on peräti seitsemän ja neuvotteluja varten on omat tilansa. Niitä voivat varata paikalliset järjestöt, yhdistykset, kerhot ja opintopiirit yleisötilaisuuksia ja kokouksia varten. Puolueiden tai ehdokkaiden vaalitilaisuuksia varten tiloja ei voi varata. Tarkemmat tiedot henkilövetoisuuksineen löytyvät linkin https://www.tampere.fi/kirjastot/kirjaston-tilat/paakirjasto-metson-salit-ja-kokoustilat alta.Projektihuoneita on kolme ja niitä voi (yli 15 vuotias) varata käyttöönsä maksimissaan kolmeksi tunniksi päivässä. Varauksia voi tehdä enintään kahdeksan päivää etukäteen ja kolme varausta kerrallaan. Ne tehdään Varaamo -palvelusta https://varaamo.tampere.fi/ .
Täällä on myös mikrofilmien tutkimista varten varattu tila sekä ns. hiljaista tilaa (35 lukupaikkaa). Hiljaisiin tiloihin voi mennä ilman ajanvarausta, voit käyttää omaa tietokonetta, mutta puhelimen käyttö ja eväiden syöminen on kielletty. Tilavissa ja avoimissa aula-ja oleskelutiloissa voit seurustella ja nauttia niitä omia eväitä.
Pääkerros:
Täältä löydät valtaosan kokoelmista, tietokoneet ja monitoimilaitteen, asiakaspalvelun sekä viihtyisän lasten ja nuorten osaston. Lukemiseen, työskentelyyn ja oleskeluun sopivia paikkoja on sekä kirjastosalissa että hiljaisessa työtilassa (12 paikkaa). Nuorille on oma tila heti aulan vieressä ja Satuhuoneessa viihtyvät pienet vieraat. Jos kaipaat opastusta, tavoitat vahtimestarit kirjaston pääaulasta. Metson lavalla keskellä kirjaston arkea järjestetään kirjallisuustapahtumia.
Parvikerros:
Parvikerroksessa on laadukas kahvila lounasmahdollisuuksineen. Siellä sijaitsevat myös avara, tilava ja valoisa lehtisali sekä musiikkiosasto, jossa on vapaassa käytössä oleva digitaalipiano sekä kaksi pianohuonetta, joita voi varata tunniksi kerrallaan. Niissä voi kuunnella myös cd -levyjä ja kytkeä oman laitteen miniplugilla. Musiikkiosastolla järjestetään paljon musiikkiaiheisia tapahtumia. Niistä löytyy aina hyvin tietoa joko nettisivuilta tai tapahtumaesitteistä.
Musiikkiosastolla 2017 aloittanut Rockway-huone on äänieristetty huone, jossa on perusbändisoittimien lisäksi äänitysmahdollisuus sekä pääsy Rockway-soitonopetuksen kursseihin. Se on tarkoitettu omaehtoiseen palvelun tarjoamien kurssien ja sisältöjen hyödyntämiseen, harjoitteluun ja opiskeluun. Tilassa on kielisoittimia, sähkörummut, mikrofoneja sekä midi-koskettimisto.
Uusimpina tiloina ovat 2022 käyttöön otetut Visio- ja Sounditilat. Nämäkin sijaitsevat musiikkiosastolla. Visiossa voi tehdä omatoimisesti erilaisia graafisia ja visuaalisia töitä. Visiossa on mediatyöpiste tehokkaalla tietokoneella ja piirtopöydällä, sekä monitoimitulostin, jolla voit tulostaa kuvia esimerkiksi juliste- ja valokuvapaperille, tarra-arkille ja tekstiileille prässättävälle lämpösiirtomateriaalille. Visiosta löytyy myös rintanappikone, lämpöprässi ja laminointilaite. Soundi on äänieristetty huone, johon on koottu äänitysstudiolaitteisto. Tilasta löytyy kielisoittimia, sähkörummut, kosketinsoitin, sampleri, mikrofoneja ja muuta äänittämiseen ja musiikin tekemiseen tarvittavaa laitetta.
Tilojen ajanvarausohjelma, käyttöohjeet, tarkemmat laite- ja ohjelmistotiedot löytyvät linkkien Musiikkitilat Soundi ja Rockway [Tampereen kaupunki – Kirjastot ja Harrastustila Visio [Tampereen kaupunki – Kirjastot – Kirjaston tilat] alta.
Parvella sijaitsee myös kirjahylly, johon voit tuoda itsellesi tarpeettomia kirjoja tai vastaavasti ottaa mukaasi siinä olevia opuksia. Vastaavaa kirjojen kierrätystä on myös Lielahden kirjastossa ja Sampolassa.
Hervanta (Insinöörinkatu 38)
Hervannan kirjasto on Metson tapaan Raili ja Reima Pietilän suunnittelema. Se on osa suurempaa kokonaisuutta ja toimii rakennuksen toisessa kerroksessa, jossa sijaitsee myös tietotori. Kirjaston keskellä solisee upea suihkulähde.
Hervannan kirjastossa on laaja-alainen ja monikielinen kokoelma lainattavaa. Musiikkiosasto on sekin runsas ja monipuolinen. Kirjaston erikoisuus on mittava Hervanta-kokoelma. Se on kaikkien asiakkaiden käytettävissä. Hervanta-kokoelmaa säilytetään pääosin Hervanta-huoneessa kirjaston tiloissa. Toisena erikoisuutena mainittakoon esimerkiksi Tietotorin palvelu, jonka avulla voit muuntaa c-kasetteja lp-levyjä digitaaliseen muotoon.
Voit varata käyttöösi pianohuoneen (1h/pvä) tai monitoimihuoneen (2h/pvä), jossa voit laulaa tai soittaa omia instrumentteja. Hervanta on varsin aktiivinen järjestämään myös kulttuuri- ja lastentapahtumia.
Kirjastossa sijaitsee lisäksi hyvinvointikeskus Hervanta Trion palvelukioski. Hyvinvointikeskus toimii Hervannan alueella verkostomaisesti.
Kaukajärvi (Käätykatu 6)
Kaukajärven kirjasto on melko lailla peruskirjasto, mutta sieltä löytyy pieni varattava 10 hengen kokoustila vaikkapa yhdistysten tai kerhojen kokouksiin.
Koilliskeskus (Liikekatu 3)
Kirjaston sijainti on erityinen. Se toimii Linnainmaan Prisman yhteydessä Koilliskeskuksessa äitiys- ja lastenneuvolan ja nuorisotilojen kanssa sujuvasti samoissa tiloissa. Yhdessä ne tarjoavat alueen asukkaille mainion oleskelu- ja kohtaamispaikan.
Kirjastossa on muiden tavoin lehtisali ja lisäksi oleskelutilaa kaikenikäisille, pieniä lukupisteitä, musiikkihuone, jossa voi soittaa sähköpianoa tai omia soittimia ja laulaa. Musiikkihuone on erikseen varattava tila.
Lapsille ja nuorille on oma oleilualueensa. Siellä voi tehdä läksyjä tai mukavammin pelailla ja kokkailla nuoriso-ohjaajien seurassa.
Kirjastosta voit varata tiloja kokoustamiseen, tapahtumiin ja liikuntaharrastukseen. Liikuntasali Kallio sekä kokoushuoneet Kivi ja Sepeli varataan Koilliskeskuksen kautta.
Tähän on verrattavissa Tesoman (Tesomankatu 4 A) kirjasto. Se palvelee liikekeskus Westerin yhteydessä sijaitsevan hyvinvointikeskuksen 1. kerroksessa. Aikuisille, lapsille ja nuorille on omat osastonsa monipuolisine kokoelmineen ja viihtyisine oleskelutiloineen. Lisäksi kirjastossa on pelihuone ja lehtisali yhteisökahvilan yhteydessä. Kirjastosalin puolella on työsoppia rauhallista työskentelyä varten. Hyvinvointikeskuksessa kirjaston kanssa saman katon alla toimivat muun muassa hammashoitola, lapsiperheiden hyvinvointineuvola, nuorisotilat ja terveysasema. Sen katutasossa on kirjaston lisäksi yhteisökahvila sekä erilaisia tiloja, joissa järjestetään tapahtumia ja joita voi varata esimerkiksi yhdistysten ja harrastusryhmien toimintaa varten. Tiedustelut tilojen varauksista hyvinvointikeskuksen neuvonnasta, sähköposti neuvonta: tesomanhvk@pirha.fi.
Koivistonkylä (Lehvänkatu 9)
Koivistonkylän kirjasto on omatoimikirjasto, jota voi käyttää perinteisten aukioloaikojen ulkopuolella (ma-su 07.00.-21.00.). Ovien aukaisemiseen palveluaukioloaikojen ulkopuolella tarvitaan vain PIKI-kirjastokortti ja sen tunnusluku.
Kirjastossa ei ole omatoimiaukioloaikoina henkilökuntaa, mutta voit lainata ja palauttaa automaateilla, käyttää tietokonetta, lukea lehtiä ja vaikkapa työskennellä tai kokoustaa kirjaston tiloissa. Terälahden kirjasto (Niemikyläntie 14, on muuten Tampereen vanhin lähikirjasto), Kämmenniemen kirjasto (Paavolantie 4) ja Messukylän kirjasto (Hintsankatu 1) toimivat samoin periaattein kuin Koivistonkylän kirjasto. Kahdessa jälkimmäisessä on lisäksi erikseen varattava hiljainen-/kokoustila.
Muita omatoimiaukioloaikoja käyttäviä kirjastoja ovat Nekala (Lounaantie 2) ja Peltolammi (Säästäjänkatu 16). Ne sijaitsevat hieman erikoisissa paikoissa. Nekalan kirjasto sijaitsee Nekalan koulutalon piha-alueella ja se on Suomen ensimmäinen siirtokelpoiseen vuokrakonttiin rakennettu kirjasto. Se on myös ainoa, joka toimii puhtaasti omatoimiaukioloajoin. Peltolammin kirjasto on koulun piha-alueen väistötilassa, jossa toimivat lisäksi koulu, esiopetus, neuvola ja kouluterveydenhuolto sekä Me-talo.
Lielahti (Antti Possin kuja 1)
Erilaiset keskukset ovat näköjään nykyään hyviä kirjastojenkin tarpeisiin. Lielahden kirjasto on Lielahtikeskuksen ylimmässä kerroksessa. Perheystävällisyyttä korostavassa kirjastossa on hyvien kirja- ja lehtikokoelmien lisäksi laaja musiikkitarjonta. Lisäksi on musiikkihuone, erillinen pelihuone, mukava lastenosasto, työrauhan antava tila, ns. työsoppi sekä hiljaisia tuoleja. Kesällä voi lueskella isolla terassilla tai nauttia muuten vain vapaa-ajasta.
Lielahden kirjasto remontoi tilojaan omatoimiaukioloajan mahdollistamiseksi. Työsoppeja on muokattu etäkokouksiin ja parityöskentelyyn ym. keskustelua vaativaan työskentelyyn sopiviksi. Remontti ei vaikuta palveluihin ja työsopet ovat jo käyttövalmiita.
Lielahden Tietotorilla voi muuntaa VHS- kasetteja digitaaliseen muotoon. Tätä erikoispalvelua saa lisäksi vain alla mainitussa Sampolan kirjaston Tietotorilta.
Sampola (Sammonkatu 2)Sampolan kirjasto on perheystävällinen ja esteetön kirjasto. Lasten osasto on pienehkö, mutta luultavasti Tampereen kaunein. Samassa rakennuk
sessa toimivat Tampereen seudun työväenopisto ja Tammerkosken lukio. Kokouskäyttöön voi varata mm. Ritva-salia.Sampolan kirjaston erikoisuutena on Tekomo, joka on ns. makerspace-harrastustila. Tekomossa voit toteuttaa omia ideoitasi ja luovuuttasi, oppia uusia taitoja ja tekniikkaa sekä jakaa tietoa.
Siellä on kaksi 3D-tulostinta, vinyylileikkuri, lämpöprässi, ompelukone, saumuri, laminointikone, pinssikone ja piirtopöytä.
Tilaan on laaja pääsy. Niin yksilöt, yhteisöt kuin yritykset ovat tervetulleita. Ryhmien on mahdollista varata koko Tekomo kerralla käyttöönsä. Ryhmävaraukset tehdään puhelimitse tai sähköpostilla Sampolan tietotorille (tietotori.sampola@tampere.fi). Aukioloajat noudattavat Sampolan tietotorin asiakaspalvelun aukioloaikoja. Itsepalveluaukioloa Tekomossa ei ole.
Lopuksi
Tampere on jo useita vuosia ollut Suomen vetovoimaisin kaupunki. Kirjastojen palvelutarjontaa tutkiessani olen taipuvainen ajattelemaan, että myös kirjastotoiminta täällä on Suomen parasta. Mahdollisuuksia ja toimintoja on hurja määrä. Omatoimikirjastot laajoine aukioloineen ovat oiva lisämauste palveluihin ja Tampereen Kaupunginkirjasto järjestää myös joka vuosi tasokkaan Pirkanmaan kirjoituskilpailun.
Eli siitä vaan kirjastopalveluita hyödyntämään ympäri Tamperetta 🙂!
Teksti: Jouni S.
Kuvat: Eero & Jouni
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?